Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
750 hozzászólás Oldal: 50 / 50
Kedveseim! Van-e szakszerű (szakember) tanàcsa valakinek az alàbbiakra: fiam külföldi vàllalkozàst szeretne beindìtani amihez egy fahàzzal fedett kis medencèt èpìtünk. A fahàz fűtèsèt a medence körül padlòfűtèssel oldanà meg kombikazànnal, ugyanakkor ez a kazàn egy hőcserèlőn keresztül fűtenè a kis medece (17 m3) vizèt is. A padlòfűtès osztògyüjtőjèt elektromos szelepek is szabàlyozzàk, amik egy vezèrlő dobozba csatlakoznak. (Gondolom a fűtèst szabàlyozò termosztàtot ebbe a dobozba kell kötni...) A vezèrlő dobozt pedig a kazàn megfelelő - fűtès csatlakozàs - helyère kell kötni... - gondolom. A dilemma, hogy a medence fűtèsèt megoldò hőcserèlővel hogy kell eljàrni? A medence hőmèrsèkletèt szabàlyzò termosztàtot hovà kell bekötni? Tovàbbà mivel ès hogyan vàlaszthatò le a medence fűtèse a padlòfűtèsről? Megoldhatò-e ès hogyan? (Elàrulom: bèbi ùszàsoktatàs lesz...) Köszönöm előre is, ha bàrki is segìtő cèlzattal ìr!
Sziasztok. Új vagyok még itt, de mindjárt kérdésem lenne, hátha van itt valaki szakképzett.
Hozzáépultünk a családi házunkhoz, melyben padlófűtés lett kialakítva 3 körön kb 23 nm, melyet rákötöttek a jelenlegi fütésre (gázkazán) motoros szelepekkel a visszatérő csöveken.
A problémám a következő:
Mivel a házban van radiátor is , és mikor annak a fűtése megy , a keringető szivattyú eljuttatja azt az 55c vizet a padló osztóig is, (ahol ugye a visszatérőn vannak a motoros szelepek) és így szivárog ki az új épület részbe abból a melegből, vagy csak hőátadással, na mindegy de melegszik kint tőle a padló egy jó része, bezavar a kinti fűtésbe. Lehet később ebből valami szerkezeti problémám. Koszönöm hogy, végigolvastátok, és a válaszokat is.
A padlófűtés lomhább, mint a radiátor. Ha a szobatermosztát a régi helyiségben van, előbb leállítja a kazánt, és az új helyiség még hideg. A meglévő radiátorra termosztatikus szelepet tennék, és a szobatermosztátot (kazán vezérlést) áttenném az új helyiségbe. De lehet, hogy nem értem elég jól, mindenesetre tájékoztató kapcsolások vannak pl. futesuzlethaz.hu oldalon. Sok sikert.
Sziasztok,

Saját magam szeretném kikukázni a rozsdás vas fűtéscsöveket ötrétegűre (16-osra), a radiátorok "nemrég" lettek cserélve, azok még jó állapotúak (Romantik ha jól googleztam), így nem cserélném, csak a csapokat/szelepeket.
Kérdés: milyen csapokkal/szelepekkel/átalakítókkal tudom rácsatlakoztatni az új csöveket?
Méretek és megnevezések érdekelnének.
Köszönöm a segítséget.

Csatolmányok

Nem biztos hogy a 16 os elég lesz. Vannak " kulcsos" idomok amik villáskulccsal rögzíthető a csővégre és máris rajta a fém menet a műanyagcsövön.
Pl :
https://szerelvenybolt.hu/viz-gaz-futes/csovek-csorendszerek-idomok/otretegu-cso-fitting/kulcsos-fitting?gclid=Cj0KCQjwxNT8BRD9ARIsAJ8S5xbwBuXMs-d-UO4VOehVx2_LPytGN8yzy4Da05G5XdhSErwfxtbNdo0aAtaVEALw_wcB
Üdv. Radiátor csere esetén acélcsöves rendszernél mivel célszerű a radiátorhoz illeszteni a csőrendszert ha a a bekötési pontok magassága eltér. Műanyag, réz, vagy egyéb főleg olyan ami házilag kivitelezhető. Nem nagy eltérés lenne de mégsem stimmelnek a bekötések. Nem tudom ötrétegűt vagy műanyagot használnak-e ilyenre.
A válaszokat előre is köszönöm.
Üdv. lenne még egy problémám távfűtéses lakásban lapradiátoron termófej. ha a 3-4 es állás közé rakom folyamatosan kattog úgy hogy az egész lakásban hallható. A lakásban lévő más termófejre kicseréltem , de az is ugyanezt produkálja.- alatta fölötte nincs hangja. maga a szelep lehet hibás? vagy más probléma okozhatja.Valakinek tapasztalat ilyenben?
Párommal mi nemrég költöztünk össze és hát fiatal párnak azért végesek a keretei ezért mi is szét néztünk hogy milyen lehetőségeink vannak.
Kommentekből meg tapasztalat megosztásokból én azt láttam hogy mire normálisan kialakítunk egy normális gázfűtéses rendszert 3-3,5 millió körül leszünk. Ha meg a hőszivattyúba gondolkozok akkor az 7 millió alatt meg sem áll :( :cry: De van, aki ajánlott egy másfajta fűtést. 100m2-re azt írják, hogy 1,3-1,4 millióból megvan. és mivel fontos számunkra is az anyagi része ezért szerintem el is fogunk menni a budapesti bemutató termükbe, mert ha tényleg annyira jó amennyire ígérik akkor az tetszene nekem. ( Főleg mert nincs semmi kiálló valami ami pluszba foglalja a helyet )
Itt néztem utána: https://www.futofolia.hu/infrafutes-velemenyek/
Üdv!
A 18 éves Junkers Euroline 24Kw kéményes kombikazánunk szivattyúja kicsit "hangoskodni" kezdett.
A hozzáértőktől kérdezném,hogy a benne üzemelő Bosch ups 15-60 helyett jó lehet-e a Grundfos alpha 1 L 15-60 130.
Látszólag alkalmas lenne,de nem vagyok benne biztos... :?:
Meg kell nézni hogy a beépítési méretek passzolnak e, aztán hogy a szállítási és nyomás görbék hasonlóak e.
Jobb ötletem nincs, sajna nincs időm google- keresőzni hogy össze nézzem.
Párommal mi nemrég költöztünk össze és hát fiatal párnak azért végesek a keretei ezért mi is szét néztünk, hogy milyen lehetőségeink vannak.
Kommentekből meg tapasztalat megosztásokból én azt láttam hogy mire normálisan kialakítunk egy normális gázfűtéses rendszert 3-3,5 millió körül leszünk. Ha meg a hőszivattyúba gondolkozok akkor az 7 millió alatt meg sem áll. De van, aki ajánlott egy másfajta fűtést. 100m2-re azt írják, hogy 1,3-1,4 millióból megvan. és mivel fontos számunkra is az anyagi része ezért szerintem el is fogunk menni a [https://www.futofolia.hu/kapcsolat/]budapesti bemutató termükbe,[https://www.futofolia.hu/kapcsolat/] mert ha tényleg annyira jó amennyire ígérik akkor az tetszene nekem. ( Főleg mert nincs semmi kiálló valami ami pluszba foglalja a helyet )
Sziasztok!
Éppen most kezdek bele az építkezésbe, és éppen a fűtőberendezés tervezése van folyamatban. De már most látom, hogy ez sokba fog nekem fájni. :( Sok mindent hallottam, és a véleményetekre lenne szükségem. Olvastam, hogy a normális gázfűtéses rendszer 3-3,5 millió Ft, ha meg a hőszivattyús rendszert választom, akkor 7 milliónál meg sem áll. :cry: Azonban hallottam az egyik ismerősömtől, hogy az Intelligens Fűtőfólia megoldása meg tudna nekünk takarítani több millió Forintot. Ez a fűtőfólia 100 m2/1,3-1,4 millió Ft. Biztosan el fogok hozzájuk menni a budapesti bemutató termükbe, hogy megbizonyosodjak az árról és személyre szabottan készítsenek nekem ez árajánlatot. https://www.futofolia.hu/ https://www.moefsz.hu/
Hello!

Családi házban élek, kb. 30 éve építették ki a földszinten a fűtést acélcsővel. 10 éve beépítettük a tetőteret is, új (kondenzációs) kazán is került a régi helyére és a kazán, valamint a régi fűtéscsövek között rézcsöveket húztak ki. Ezen kívül az egyik régi radiátorhoz vezető cső is rossz helyen volt, egy részét ki kellett vágni és a kerülőutat rézcsővel építették ki. Nemrég járt itt egy fűtésszerelő és ezt látva a szívéhez kapott, hogy a réz-vas átmenet nagyon nem jó és ezért van a kazánnak néha pattogatott-kukorcia hangja, és mindenképpen csináltassam meg még a következő fűtési idény előtt, különben tönkremegy a kazán. Adott egy árajánlatot is, amitől meg én kaptam a szívemhez... Google keresés alapján azt találtam, hogy a réz-vas átmenet akkor nem jó, ha oxigén is van a fűtővízben, de az nem egészen világos nekem, hogy ez előfordulhat-e?
Üdvözlet!
meglevő fűtési rendszerbe szeretnék integrálni szegélyradiátorokat 2 szobába. A kérdéses szobákban radiátor van felszerelve. A kérdésem, hogy a radiátor vízkörébe hogyan lehet bekötni a szegélyfűtést? Központi fűtés van elosztóval, 5 rétegű csövezéssel. A tippeket előre is köszönöm.
Ha párhuzamosan kötöd akkor tudod függetlenül szabályozni őket, ha sorosan akkor csak együtt, azokat amiket sorba kötöttél.
750 hozzászólás Oldal: 50 / 50

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 48 vendég