Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok! Köszönöm előre is a segítséget.

Adott egy öntöttvas radiátoros, Fég gázkazános (nem kondenzációs) rendszer. A kazán kihasználtsága 20-25% max. Normál esetben amikor a termosztát bekapcsolja a kazánt az megy sacc 45-60 percet utána meg órákig semmi és emiatt hatalmas a hőingadozás, a fűtéscsövek meg olyan hangot adnak ki mintha egy kis kalapáccsal ütögetné valaki. Aludni nem lehet persze nyugodtan így.... (pár hónapja költöztem csak) Ezt a szitut próbálom megoldani.

Eddig odáig jutottam, hogy tesztszerűen kipróbáltam, hogy ha pl 6 percet megy a kazán és utána 24 perc szünet akkor gyakorlatilag megszűnik ez az idegesítő hang és a lakás hőmérséklete is kiegyensúlyozottá válik... igen ám csak a kazánt elvileg 60 fok felett kéne üzemeltetni, az meg így nincs meg. Úgy tudom a kondenzvíz kimarja a kazánt ha nincs meg a 60 fok....

Kérdésem az, hogy ez a 60 fok feletti üzemeltetés mennyire vonatkozik minden egyes ciklusra? Tehát pl csinálhatom-e azt, hogy éjjelente félóránként 6 percre bekapcsol napközben meg mongyuk 25-30 perceket üzemeltetem ciklusonként (kb 20 perc alatt 60 fok fölé megy az előremenő a kazán kijelzője szerint.) Így éjjel biztos keletkezik egy kis víz de napközben "elpárologtatom"... Vagy ez így tönkreteszi a kazánt?

Puffertartályokat nézegettem még de 70 centinél kisebb átmérőjű fér csak le a pincébe és félek attól is hogy a régi rendszer nem viseli jól ha megbontják és rá kell tölteni (?) egy csomó vizet, ezeken az öntötvas radiátotokon légtelenítő sincs. Mennyire jó ötlet lenne egy ilyen tartály? Amennyire értem úgy működik hogy a kazán menne 60+ fokon de nem a radiátorokba nyomná a vizet hanem ebbe a tartályba és (remélem) meg lehet oldani hogy a tartályból mongyuk csak 40 fokos legyen az előremenő a radiátorokba?

Nagyonköszi!!! ;)
Pontosan milyen is az a kazán ?
lalibatyo írta: Pontosan milyen is az a kazán ?


Fég C24 HE

(( linkek hozzá: https://fegkazan.hu/termekek/gazkazanok/c-24he vagy
https://fegkazan.hu/fajlok/16_201708021 ... mutato.pdf ))
Ezeknek horganyzott réz a víztere. ( mágnessel ellenőrizhető) Nekem C40 van amit a házzal együtt vettünk és szintén nagyon túlméretezett. kb 30 éve megy 40-50 fokos vízzel baj nélkül, csak karbantartás kell néha. A kazán hőfok szabályozója kb 60 fokra állítva ( ha baj lenne) de a szobatermosztát vezérli a kazánt és kb ebben az előre menő vízhőfok tartományban kapcsolgatja kb 1-2 fokos hiszterézissel a kazánt . Sőt a kazán lángállítójával is kb a felére vissza van állítva a teljesítmény hogy ne pattogjon a hősokktól a kazán belseje. A vaslemez Éti kazánok voltak a hisztisebbek a lecsapódó kondenzvíz okozta korrózióra.
Hú, ez nagyon jól hangzik
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 46 vendég