Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok

Nos a probléma a követlkező :

Nemsokára egy régi házat kell felújítanom és a ház plafonja nádszövetes és az van valamivel bevakolva ami be van repedve illetve néhol meglógva . Régi építésű ház ami tégla csak ezzel az őskori technikával oldották meg a plafon vakolását. Sajnos sok pénzünk nincs így a gipszkartonos megoldást elvetettük mivel sokba kerülne és nagy rombolással járna .... A díszmenyezetes hungarocel menyezetes megoldáson gondolkodunk de a plafon egyenletessége illetve néhol a nádszövet kisebbfajta behajlása belógása néhol buckákat okozott ... Végső elképzelséként azon gondolkodtunk hogy egy rigipszes javítással és egy sima festéssel próbáljuk élhetőbbé tenni az ingatlan.

Remélem a diszperzit fogja takarni az ezeréves mocskot illetve a meszes falra fel fog tapadni ....

Tehát ha van valakinek ötlete hogyan lehetne még kispénzből kis rombolással megjavítani egy ilyen plafont azt kérem szíveskedjen megosztani velem mivel ezt egy 83 éves bácsinak társadalmi munkában csinálom meg..... :?

Várom a segítőkész válaszokat !

Üdv: Kurcy
Volt hasonló probléma: a nád fedelet rendszeresen szétrágták/megették a pelék és egyéb padláson élő állatok. És időnként beszakadt teljesen, vele együtt jött a sok mocsok a padlásról.

Ha jól emlékszem egy darabig foltozgatva volt, de az csak részmegoldás. A másik, hogy ez a nád valahogy le-le dobja festéket és repedezik.

Végül valami betonip lappal lett lecserélve. Ez kemény nagyon, így nem tudják berágni. Azóta nincs gond.

De nem értek a témához ennél jobban, azt sem tudom mennyire drága ez a betonip. De szerintem nem az.

M
Üdv!

Nehéz fába vágtad fejszédet, lévén ez is a 3 pontos probléma. Jót, gyorsan, olcsón. Ebből Neked kettőt lehet választani. :D
A betonyp lap remek anyag, igazi kültéri használatra szánt, a ráckevei gyorslakóházaknál is előszeretettel használják, csak iszonyú nehéz. Megnem mondom helyből milyen súlyt taksál (/m2), akkor inkább gipszkarton.
A régiek jobb híján használták a nádszövetet, megmaradt a régi tapasztott technológiából. Ezt anno ún.sárdeszkára szegelték fel, vélhetően abból van a mennyezet behajlása, hogy ezek a deszkák már néhol elkorhadtak, vagy legalábbis nem mai gyerekek.
A sárdeszkákat - ha nem tévedek - kisgerendákra szegelték fel anno, amire került a nádszövet, és aztán a padlás saralt padlás lett. Ha hőszigetelni is akarták, akkor kohósalakot töltöttek a gerendák közébe, lévén anno nem voltak annyira eleresztve az emberek, legalább is mint manapság. A gond az, hogy próbáltam már nádszövetes plafont glettel, gipsz-szel javítani, akármit is alkalmaztunk, az mindig ott és úgy repedt el, ahogy az annak előtte volt.
Legolcsóbb megoldás - ha a mennyezet hepehupasága nem zavaró - a diszperzites festés. Javítani igazából nem érdemes, tetszetős eredményhez az egész mennyzetet telibe kellene glettelni+üvegszövet, ami kissé megdrágítja az eljárást. + Figyelembevéve az előző megjegyzést! (Nem lesz tartós az eredmény!) Így marad a repedések és foltok kijavítása. És időben sem kis tétel. Némi gyakorlat sem árt hozzá. festés előtt az előző meszes festést mindenképpen érdemes lemosni, hogy jobban tapadjon hozzá a diszperzit, pl. kenőszappanos oldattal, majd azt is leöblíteni. Így a felhalmozott kosz és piszok eltávolítható.
Ha kimérhető a kisgerendakiosztás, hosszúcsavarral+hiltiszalaggal és pl. bramac léccel készíthető álmennyezet, és 9,5-s gipszkartonnal lefedve. Nem olcsó, de talán a leggyorsabb, és hosszútávon biztos megoldást ad. Aránylag kis súly nem terheli nagyon a mennyezetet. Ekkor az előző mennyezeti vakolat is leverhető, esetleg + hőszigetelés is betölthető, nemrég olvastam egy újféle dologról, itt olvasható róla több : http://www.celluloz.hu/
Bár igazából jó tanács csak valamennyi körülmény ismerete esetén adható, és ismerve a jelen építőipari árakat, valóban olcsó megoldás gyakorlatilag a festéssel történő átkenés jelenti.
De ha van még idő, mint írod, akkor érdemes mindenlehetőséget körbejárni és gazdaságilag is számbavenni.

Remélem tudtam segíteni, további szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Tavaly újítottam fel egy házat ,amelynek ugyanilyen "plafonproblémája" volt. Több szakembert is megkérdeztem, de indenki a gipszkartonos megoldást javasolta. Falon két oldalra felfúrtam a vezetősínt az eredeti plafonsíktól kb. 20 cm.-rel lejjebb. Egy tetőlécet hosszában , középen felfogattam a gerendához. Ez megtartotta a közepét, hogy ne süllyedjen be. Tetőléceket fogattam fel függesztőkkel egymástól 60 cm-re , és ezekhez csavaroztam a 9,5-ös gipszkartont. Egy 5 x 4 m-es szoba nem volt egészen 20.000. Ft. Szerintem egy felújításnál ennél olcsóbb megoldást nem találsz, és ha egyszer láttál már ilyet, hogy hogyan csinálják akkor te is megtudod csinálni. Vagy inkább ketten mert van súly amit tartani kell a felrakásnál.
A szomszédomban csinálták mesteremberek, és amíg söröztünk a szomszéddal, figyeltem és elsajátítottam. :lol:
svgh1 írta: ... Falon két oldalra felfúrtam a vezetősínt az eredeti plafonsíktól kb. 20 cm.-rel lejjebb. Egy tetőlécet hosszában , középen felfogattam a gerendához. ....

Üdv!

Csak annyit kiegészítésképpen, hogy azért a magasság megválasztásánál ügyeljünk az elektromos rendszer elosztódobozaira, csővezetékeire, nehogy abba fúrjunk bele, mert akkor a kalkulált összeg nem kalkulált összegekkel is növekszik :) , illetve a dobozok ne kerüljenek az álmennyezet szintje fölé. A későbbiekben egy esetleges elektromos hibajavításnál, vagy a rendszer felújításakor nem kell további költségekkel számolnunk.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
a nád fölött deszkák vannak amihez fogadták a nádszövetet. A gipszkarton csavarja remekül belemegy ebbe, és ott is marad kartonnal együtt is. :o)
Az elfogadható nádszövetű táblák a nád felett helyezkednek el. Ez tökéletesen illeszkedik a gipszkarton csavarhoz, amely a helyén tartja a kartont. spend elon musk money 
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 47 vendég