Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdvözlet,
Garvitacios fűtést szeretnék, mivel olyan helyen élek fent az erdőben, ahol a turistaház miatt van csak áram és így az elavult rendszer és a fagyok miatt sokszor napokig áram nélkül maradok.
Adott egy tömegkályha, mely vízteres és ez a típus megépült már egy másik 200 négyzetméteres házban, ahol pufferelve van a rendszer és szivattyúkkal működtetik, kiválóan.
Az én házam is nagy és szinteltolasos, kb 5 szint össze-vissza, kusza az egész. Akit hívtam fűtésszerelőt vagy hallani se akart a gravitációs futesrol vagy egyszerűen azt állította, hogy nem lehetséges.
Probléma egyrészről a kalyhabol felmenő cső, mert nem fér el a kívánt minimum 3 méter 1 colos cső úgy, hogy a puffertartaly aljába lehessen bekötni. Lehet bekötni máshova vagy érdemes?
A másik probléma, hogy a kályha fölötti emeletre vitték fel a kalyhabol a visszatérő csövet is, így a félreeső 2 szobát nem lehet gravitációsan fűteni, így azt mindenképpen keringető szivattyúval kell megoldani.
Én eddig jutottam. Sok szakember járt nálam és sokakat kérdeztem már, de a gravitációs fűtés ma nem egy bevett történet így remélem itt van aki ért hozzá!

Az lenne a kérdésem, hogyan lehetséges legalabb a puffertalyba megoldani a gravitációs keringést úgy, hogy jól működjön?

Ha ez megoldható, akkor hogyan lehet akár szivattyúval akár gravitációsan a radiátorokba eljuttatni a melegvízet? Nem zavar be a gravitációs keringesbe egy szivattyú?

És végül az egész történetet minél kevesebb olyan alkatresszel meg lehet-e oldani, ami gyenge pont lehet mert könnyen elromlik az évek alatt és persze ami nem árammal működik.

Köszönöm előre is valaszokat!

Csatolmányok

Pár képet kaphatnánk arról a sokszintesről és az eddigi munkáról ? Mi ez a minimum 3 méter ?
Itt is felrakom az általam készített tervet a fűtésrendszerről és a ház alaprajzát, melyből hivatalos sajnos nincsen.
A kb 3 méter tudtommal az a minimum egyenes felmenő (1 colos) cső, melynél be tud indulni a gravitációs keringés...

Három képet enged feltölteni. A fűtésrendszerről készült rajzot az első hozzászóláshoz csatoltm!

Köszönöm a választ, remélem jutunk valamire a képek alapján.

Csatolmányok

Köszi, ugyan nem kép de talán jobb is mert a lényeg jobban látszik. Nem csodálom hogy a szakinak nincs kedve ide gravitációs rendszert csinálni és azt se hogy egy vízteres tömegkályhával pufferról rendszert. Ezt egy szaki legfeljebb garancia nélkül úgy vállalja el hogy nem csepegnek a kötések ha kész. Az ilyen rendszereket hozzáértő barkácsolók csinálnak maguknak ha tudnak aztán vagy sikerül vagy nem. A szakinak is a "vagy nem" a probléma ami miatt hallgassa a reklamációt. Ezt méretezni kell a méretezéshez adatok kellenek a vízteres tömegkályhának milyen teljesítmény adata van ? és még sorolhatnám.
ezt írtad :
Adott egy tömegkályha, mely vízteres és ez a típus megépült már egy másik 200 négyzetméteres házban, ahol pufferelve van a rendszer és szivattyúkkal működtetik, kiválóan.

Javaslom keresd meg azt aki ott csinálta hátha nálad is elvállalja, sajnos jobb ötletem nem igazán van, de hátha lesz másnak.
Köszönöm. Igen erre már én is kijukadtam. Ahogyan a helyszín és a ház sem mindennapi, így a kívánt fűtésremdszer sem az. Próbálok alternatívát találni a helyzetre.
Aki a kályhát építette elmondta, hogy 50 kw körül lehet az abszorver a kályhában, mely egy egyedi gyártmány.
Arra jutottam, szeretném magam megépíteni legalább a puffer-kályha kiskört, hogy be tudjak gyújtani végre. Ehhez szeretnék még továbbra is segítséget kérni. Csatolom ide a rajzot amit utána olvasás alapján hoztam össze és kérdezem: működhet-e a fent leírt feltételek mellett a puffer és a kályha gravitációsan?!

tervrajz.jpg
tervrajz.jpg (118.93 KiB) Megtekintve 2523 alkalommal.
Működhet, de egy-egy kiegyenlítő tartály a kályha körre és a radiátoros körre is kellene. Ha pedig zárt rendszerben csinálod akkor nyomásmérő és lepuffantó szelep is.
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 6 vendég

cron