Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Segítséget szeretnék kérni ! Van egy 70m2 vegyes falú családi házam .Ebből 40m2 vert sárfal 30m2 tégla falú, belső magasság 2.8 m .Az épület 6 helyiségből áll ezek közűl 4 szeretnék fűteni kisszoba 16m2 laminált padlós, konyha 12m2 taposólapos ,fürdő 6m2 taposólapos ,ezek a vert falú részben vannak ,nagyszoba 24m2 laminált padlós a téglafalú részben van. Jelenleg a két szobába parapetes konvektor van ,a fürdőbe kéményes falifűtő és egy átfolyós vízmelegítő .A kis szobát fűtöm állandóan a fürdőt napi fél órát a konyhába gáztűzhelyen főzök .Mivel fázok és egész nap itthon vagyok fel szeretném újítani a fütés rendszert .60 éves egyedülálló rokkantnyugdíjas nő vagyok 0 hozzáértéssel . Jelenleg a téli 7 hónapba átlag 15 e. ft. fizetek gáz díjat . Elvárásom 23fok minden helyiségben ,melegvíz ellátást is megoldja a rendszer .Rászánt összeg 1.2 millió .Milyen berendezést javasolnak ? Előre is köszönöm a tanácsot .Manyi
Kedves Manyi
Én azt javaslom hogy az ismeretségi körében nézzen szét milyen rendszerek vannak milyen költséghányaddal üzemeltethetőek, ha van frissen telepített akkor különösen fontos hogy minél több infót gyűjtsön be. Főleg olyanokról ami hasonló körülmények közt üzemel és tetszik is önnek. Attól tartok az említett összeg jelen szabályozás mellett ( gázterv, gázkémény, kondenzációs kombi kazán + a többi anyag és munkadíj) nem fog bele férni a keretbe. Arról nem beszélve hogy a mai modern készülékek meglehetősen elromlós fajták és több 10 ezer 1-1 javítás, de a kazántestek sem az örökké valóságnak készültek ami százanezres tétel ha cserés.
Az említett igények mellett kevés esélyt látok hogy bele fog férni havi 15 be a számla hiszen nálunk a tűzhely és a gázbojler havi 5 nyáron és csak ketten vagyunk.
Az ön korában ma még menne a "hamuzok begyújtok" hogy esetleg az üzemeltetést és a kivitelezést olcsóbbá tegye ( kalodás fával nem lesz az) de el fog jönni az idő amikor már nem. Ezt mi megtapasztaltuk az idős szülőknél.
Tisztelt Hölgyem!
Tulajdonképpen egyetértek Lalibátyóval. Problémának érzem azonban az épületet, ennyit rákölteni fűtésfelújításra akkor érdemes, ha egyébként az épület erre alkalmas. Például a vályogfal állapotát meg kellene vizsgálni, jól tartja-e a tetőt, szigetelhető-e. Körben a padlónál van-e vízszigetelés, beázás ellen elég-e a padlómagasság a terepszint fölött. Másrészt egy ilyen összegbe kerülne egy külső hőszigetelés is. Ha hőszigetel, lényegesen kevesebb fűtés kell, és más fűtőberendezés volna alkalmas. Előbb érdemes volna megnézni, mennyit lehetne hőszigetelni, és aztán választani esetleg kiegészítő fűtőberendezést (nem mindent). Például a falifűtő és átfolyó vízmelegítő (és ha van, a kályha) levegőbevezetést kíván, illetve a kéményes falifűtőt le lehetne cserélni szintén konvektorra.

A költségek csökkenthetők, csökkenhet a víz elleni szigetelés, és lábazat hőszigetelés, ha már megfelel. Csak a leghidegebb oldalt (pl. észak, nyugat) is lehet hőszigetelni (én pl. az északit szigeteltettem). Végül földszintes alacsony házra kevesebb az állványozás.
Ismeretségi körben lehetne szétnézni, ki újított fel mostanában, kivel, mennyiért csináltatta.
Ha meg voltak elégedve, az általuk alkalmazott tervezőt (építész és fűtés épületgépész) és kivitelezőt érdemes felkérni. Ha építész látta, és rendben van, akkor érdemes felújítani, reméljük, hogy sikerül.
Üdv!
Létezik egy költséghatékony megoldás, a MIKA kazán. Nem kell gázterv, az egyik konvektor helyére beépíthető, és létezik belőle váltószelepes is, amivel a víztárolót is fel lehet fűteni. A legdrágább változat is 250e Ft-nál megáll, utána csak a fűtésrendszert kell kiépíteni, ami talán kijöhet a meghatározott összegből. 6 KW teljesítménnyel szerintem ki lehet fűteni azt a négy szobát, de előtte szakembert is meg kell kérdezni.
Szerintem kell a gázszolgáltató engedélye az pedig terv nélkül nem megy. Kémény nem kell a MIKA-hoz de az egy másik történet. Elég hamar lekapja a szolgáltató a gázórát, lezárja a csatlakozási pontot és csak súlyos pénzek kifizetése után rakja vissza ha megváltoztatják (más típusra cserélik) a készülékeket. Célszerű erről megkérdezni a gázszolgáltatót mielőtt vásárlásba kezdenénk .
Elvárásom 23fok minden helyiségben ,melegvíz ellátást is megoldja a rendszer

A 6 Kw pedig meglehetősen kevéske szerintem. Ha valóban meleget is szeretnénk.
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 40 vendég