Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok, kedves Mesterek!

A következőben kérem segítségetek:

A háztól a kapuig szeretnék vezetéket kivinni elektromos kiskapu működtetéséhez. Ez kb. 25 méter. Ugyanígy kandelábert szeretnék az udvarra, ez olyan 20 méter. Milyen típusú vezeték szükséges a két művelethez és kb. mennyibe kerül folyómétere?

Köszönöm!

Bilham
Üdv!

Először is azt kellene tisztázni légvezetéket vagy földben szeretné a táplálást megoldani. Régen használtunk MLC vezetéket, de ez mára mondhatni kiment a divatból, felénk már kapni sem lehet, viszont bírja a időjárás viszontagságait, viszont 16 mm2 a legkisebb keresztmetszete, ezért ez egy kicsit vastagocska, illetve, mindenképpen igényel egy kötődobozt a csatlakozáshoz mindkét felén.

De egy elektromos zár működtetéséhez egy MTL 2x1 mm2 vagy éppen MTK 3x1 mm2 vezeték bőségesen elegendő. Tehermentesítésként alkalmazható valamilyen horganyzott acéldrót, amire érdemes régi aluvezetékkel vagy akár más, vastagabb acéldróttal rögzíteni a vezetőt. A gyorskötőzőket erre a célra nem érdemes használni, a nap egy két év alatt "megeszi". Ugyanezt teszi a vezetékkel is, de a tapasztalat szerint hosszú évekig üzembiztosan működnek a viszontagságok ellenére. Ha van valahol elfekvő alu légvezeték, érdemes felhasználni, tartóvezetékként.

Mindkét esetben elegánsabb a földben való elvitel, de ekkor mindenképpen lépésálló gégecsövet célszerű alkalmazni, védőcsőként, egyben, feljövetelnél meg egy számmal nagyobb műanyag védőcső a föld felett 30-40 cm-ig mindenképpen hasznos, köpenycsőként a fent említett vezetékeket belehúzva érdemes lefektetni, legalább 30-40 cm mélyen, de ez függ attól, hogy rendezésre kerül-e a terület, mert akkor elvben mélyebbre illik, de hát házi gyakolatban jó az egy ásónyi mélység is :).

A legprofibb megoldás a Szamkam kábellel való elvitel, de ekkor nincs szükség védőcsőre, de köpenycső kell a feljöveteleknél, viszont ez bizony borsos áron mérik, és nem is éri meg, szerintem, erre a célra.

Hát ezek a profi és házilagos megoldások, mit és hogyan, csak a helyszín ismertében lehet dönteni, az udvarnál számolni kell arra, ha valahogy még rakodás, vagy anyag érkezik, ekkor a áthidalást úgy kell megoldani, hogy a belógás legalacsonyabb pontja sem lehet 6 m alatt.

Röviden ennyi, lehet választani. Ja, igen, mi mennyibe. MTK 3x1 100-130Ft/m, MTL 100-120 Ft/m, Szamka 1000/m, +védőcső,+ doboz, sorkapcs stb.
Lehet számolni.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdv,

jmedvegy kolléga jól mondja, mindenképpen védeni kell a vezetéket, akár földben, akár levegőben megy a nyomvonal.

Én a földben való nyomvonalat ajánlanám, és a kandelláber-nek MBCU 3x2,5, esetleg 3x1,5 attól függ hány kandelláberről beszélünk és azok milyen teljesítményűek, de mivel nem többesszámban volt megfogalmazva, gondolom egy kandelláber lesz.

A lépésálló gégecső helyett esetleg megfontolnám a symalen csövet http://villamossagiwebaruhaz.hu/index.php?route=product%2Fproduct&product_id=39749&utm_source=argep&utm_medium=cpc&utm_campaign=direct_link, esetleg megoldhatod még sima PE csővel is https://www.automataontozorendszer.com/index.php?route=product/product&product_id=418 ez valamivel olcsóbb, házi klörűlmények között ez is megfelel, a kertbe én is ilyenben vittem a lámpáknak a tápot.
A felállást érdemes rögzíteni, illetve törekedni, hogy a védőcső minél tovább fedje a kábelt. Ha mégis a talaj fölött a szabadban lesz a védőcső vége, azt le kell szigetelni víz ellen, az eső nem kerülhet a védőcsőbe.

A kapuhoz érdemes olyan csövet lefektetni, hogy legyen hely benne további vezetékeknek. Érdemes hajlékony vezetékből (MKH) vagy ami van otthon fölöslegbe, egy behúzó szálat benne hagyni, ha esetleg később lesz kaputelefon, kapumozgató, kamera stb... annak a vezetékeit könnyen utólag is be lehet így húzni.
Üdv!

Egy apró kiegészítés, nem árt tudni.
Valóban jobb a Symalen, én is ezt szoktam használni, de ez csak egyben, vágás nélkül, abban a százas tekercsben lehet megvenni, amiben hirdetve is van, általában felénk nem szokták darabolni. Viszont gégecsövet vidáman lehet méterre kérni és kapni. Ha vki tud olyan helyet, ahol ez kimérve is kapható, akkor valóban jobb választás. Vagy a megmaradt 60 m jó slagnak... A KPE hosszabb távon szintén zenész, mert a ha van benne kanyar, és eltelik némi idő, akkor átmehet mozdíthatatlan kategóriába, szintén tapasztalat. Teljesen egyenesen működ(het)ik. Én személy szerint kerülöm a használatát.
Végül. Az MBCu annyiban különbözik a MTK-tól, hogy merev vezetős, tehát csak egyenes vonalban lehet csőbe húzni, kanyarba, még a nagy ívűben sem igazán flexibilis. Egyébként a többi valóban megfontolandó.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Kedves Jmedvegy és Kutafaja!

Nagyon-nagyon szépen köszönöm a hasznos hozzászólásokat! :D

További szép napot kívánok!

Bilham
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég