Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Mivel itt mindig szakszerű válaszokat kapok és legtöbb esetben a segítségetekkel csekélyke női eszemmel is meg tudom oldani a dolgokat ( <3 ) új kérdéssel fordulok hozzátok :)

A problémánk az ,hogy ERŐS (viharos) szél esetén a Steck márkájú hálózatról üzemelő CO és Gáz riasztónk (ha fűteni merészelünk , zárt ablak mellett) rendszeresen - kb 30 perc után - (föld?)GÁZ ("GAS") jelenléte miatt riaszt. (tehát nem szénmonoxid miatt, egyébként egy enyhe gáz szagot érezni is lehet vagy legalábbis hasonlót). Így szélben (az egyébként nyílt égésterű, régi beretta) kazánunkkal fűteni nem tudunk, vagy állandóan nyitva kell lennie az ablaknak.. (pedig régi az ablak mint az országút, semmi műanyag csúcsszigetelés)

Olyanról halottam már hogy a szénmonoxidot visszafújja a szél, na de a gázt? Annyi biztos hogy a riasztó készüléken a "GAS" lámpa ég (nem a CO), vijjog ezerrel, de ezt csakis kizárólag erősen viharos szeles napokon és azokon belül is csak az északi szeles napokon csinálja (szellőztetés után abbahagyja ) Tudom hogy a földgáz zárt csőrendszerben fut de arra gondoltam esetleg az őrlángnál lehet valami gond ilyenkor ami miatt valahogy megmarad (el sem ég?) a gáz,pl: az őrlángot birizgálja a huzat vagy nemtudom :lol: :lol: Valakinek erre bármi ötlete hogy mitől lehet? Kit hívjak , kéményseprőt vagy gázszerelőt? (normál szélmentes napokon semmi gond nincs a kazánnal , sem az érzékelővel)

kéményseprő és kazánszerelő minden évben jön hozzánk (és - amennyire meg tudom állapítani - becsülettel el is végzik a munkájukat)

Még egy adalék ami fontos lehet: a ház 3 emeletes , az alsó szinten van a kémény tisztító nyílása (itt is van ablak ami szintén nem zár rendesen) , a középső szinten van maga a nyílt égésterű régi beretta kazán (szintén régi nem jól szigetelő ablak), és a 3. szint felett (meglepő módon:D) a kémény kivezetése maga.

Bocsánat a regényért :oops: előre is köszönök mindent, hálám örökké üldözni fog titeket :mrgreen:
Hello
Hát ha tuti hogy gázt jelez a kütyü én a gázost hívnám. Ugyan a gáz nehezebb a levegőnél tehát lefelé kéne áramolnia, míg a co könnyebb azért van felül az érzékelője mert felfelé száll. Azért abban is kéne egy kört futni hogy az a kémény biztosan rendben e főleg az miatt hogy a tető gerincen túl kéne nyúlnia, mert alakulhatnak ki olyan turbolenciák erős szélben ami visszanyomja a kéménybe az égésterméket. De lehet hogy valami közeli másik magasabb épület körili bizonyos irányú és erejű légáramlat esetén kialakuló turbolencia lesz a fő ok.
Elég sokat lehet hallani ezekről a kütyükről is, hideget meleget, az nem lehet hogy "csak" az égéstermék jön vissza erős szélben ami még nem co és azt érzi a kütyü gáznak ?
Üdv!
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi hatóság bevizsgálta a CO és gázérzékelő berendezéseket.
A Steck egyes típusai mind a negatív, mind a pozitív listában megtalálhatóak. Nézd meg, a nálatok lévő milyen típus és melyik listában találod, nem biztos, hogy helyesen riaszt.

Pozitív lista:
http://www.nfh.hu/sites/default/files/szenmonoxid_pozitiv_20150305_0.pdf

Negatív lista:
http://www.nfh.hu/sites/default/files/szenmonoxid_negativ_20150305_0.pdf

Teljes cikk:
http://www.nfh.hu/node/7984
Amennyiben ti is érzitek a gázszagot, akkor hívjatok szerelőt, ne kockáztassatok.
Köszönöm nektek a válaszokat!

Sajnos megtaláltam a készülékünket a negatív listán, de ettől valahogy nem nyugodtam meg mert orral simán lehet érezni hogy valami nagyon nincs rendben amikor már riaszt (fura , földgáz szerű és elégett valami keveréke szag van, méghozzá nem is gyengén). nem tudom mit jelent a laboratóriumi teszteken "nem megfelelt" ,mert nem részletezik ,de ha azt ,hogy később jelez mint ahogy kellene akkor azt hiszem nem is olyan vicces ez a dolog :lol: (mondjuk ha másra riaszt az sem :))

Az érzékelő típusa egyébként: Steck! Szén monoxid és gáz érzékelő, hálózati (SC 131). Idézet a dobozról: "gázérzékelő,korai riasztás gázszivárgás esetén (PB, földgáz)". (ez a lámpa szokott égni rajta riasztáskor)

A légörvények kapcsán: a kéményünk nagyjából pont olyan magas mint a tető legmagasabb pontja tehát nemigazán nyúlik túl rajta. mellettünk egy ugyanolyan magas ház és egy jóval alacsonyabb 1 szintes áll, de a probléma akkor lép fel amikor a kémény szemből kapa a szelet (mivel domb tetején lakunk előttünk nincs semmi, tehát telibe kapja, akadály nélkül - hacsak nem maga a domborzat felelős a dolgokért). Amikor oldal irányú szél van (a nagyjából ugyanakkora szomszéd ház felől) az égvilágon semmi gond nincs a kazánnal.

akkor a gázkészüléket nézetjük meg először és utána a kéményt egy kéményseprővel, azt pedig csak remélni tudom hogy nem kezdenek majd el egymásra mutogatni :)
A nem megfelelt annyit tesz, hogy nem abban a koncentrátumban jelez, amikor szükséges lenne. Ez lehet téves - túl korai, vagy felesleges - riasztás, de lehet késői, vagy a riasztás elmaradása. A végeredmény szempontjából mindegy, nem lehet számítani rá.
Viszont ha csak adott - általad leírt - esetben jelentkezik és akkor mindig, akkor szinte biztos, hogy a kéménnyel kell valamit csinálni, magasítás, légterelő felszerelése. Ezt kéményseprő nézze meg és adjon ajánlatot a megoldásra.
Másik megoldás, zárt rendszerű kazánra csere. :(
Most hogy beindultak a kútfúrások és megfordulunk itt ott (dimbes dombos helyeken is és láttem egy jó dolgot ami megoldás lehet a problémádra. Én azt mondom a szél nyomja vissza az égéstermék egy részét, azt érzed gázszagnak.Annyira sokat nem nyom vissza hogy az oxigén hiányos tökéletlen égés miatt magas koncentrációban legyen co viszont az égéstermék szag érződik. Kicsit tapasztaltabb ember is megmondja az előtte haladó autóról hogy az gázzal megy hiszen (más)szaga van. Amúgy nem a gáz szagos hanem a gázhoz adagolt szagosító anyag, a merkaptán. Épp azért hogy érezzék az emberek a "gázszagot". Szerintem mielőtt horror költségekbe és eredményt nem hozó vizsgálatokba kezdenél érdemes lenne megpróbálnod egy "szélkakas kéményvéget" esetleg picit magasítani is a kéményen hogy a gerinc fölé nyúljon 1 métert így már a saját épületed turbolenciája nem érvényesül a domborzati turbolenciákra meg ott a "kakas".
Azért abban szerintem egyet értünk ha a gázrendszer lenne hibás vagy rossz, az akkor is rossz lenne ha nem fúj a szél. Valami ilyesmi az a kakas, a google sok sok találatot is ad rá.

kakas.jpeg
kakas.jpeg (4.73 KiB) Megtekintve 5075 alkalommal.
A szélhatás által okozott problémák a nyílt égésterű kazánoknál elterjedtek. A nyílt égésterű kazánok kéményi huzatfüggőek, ami azt jelenti, hogy a megfelelő működésükhöz a kéményben megfelelően kell működnie a huzatnak. Az erős szél befolyásolhatja a kémény huzatát, és ezáltal a kazán égését is.
Kéményellenőrzés: Első lépésként érdemes kérni egy kéményseprő szakember segítségét. Ő ellenőrzi a kéményt, megvizsgálja, hogy megfelelően működik-e, nincsenek-e elzáródások vagy más problémák, amelyek befolyásolhatják a huzatot.
Kéményjavítás: Ha a kéményben találnak problémát, azt meg kell javítani vagy tisztítani kell, hogy a szél ne befolyásolja annyira a huzatot.
Dave The Diver
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 43 vendég