Üdvözlet. Jelenleg a kb 110m2 es alapterületű házam padlása úgy van szigetelve, hogy kb 50x100as táblákban hungarocell alapú szigetelés van lerakva egymás mellé szorosan, átfedés nélkül. Felemeltem egyet kiváncsiságból, és csöpögött az alja a párától. Mi lenne a megoldás? Továbbá a szigetelőanyag kb 5cm vastag, de járható. Növelni szeretném a vastagságot (olcsón) gondoltam, hogy az egészet beborítom még kőzetgyapottal, és egy kis szakaszt meghagyva drasztikusan csökkentem a járható felületet, de mindenképpen csak ha meg tudom szüntetni a szigetelőanyag alatti párásodást. Várom a tanácsokat, hogyan érdemes csinálni. Ui: a cserepek alatt nincs fólia, de ha utólag olcsón cserepeket nem leszedve van mód megcsinálni, akkor az is érdekelne. Köszönöm a válaszokat.
Üdv!
A problémát az okozza, hogy a födémen a beltérből átjutó pára lecsapódik a nem éppen páraáteresztő és (vékonysága miatt) hidegebb szigetelőanyag alján.
A szigetelőanyag alatti vizesedést a födém párazáró szigetelésével lehet megoldani. Ehhez fel kell szedni a jelenlegi szigetelést és hagyni kiszáradni a födémet teljesen. Jön a melegebb idő, nem okoz gondot a szigetelés eltávolítása és hamar kiszárad a födém. Utána párazáró fóliával le kell szigetelni a teljes födém felületét a padláson a szigetelés alatt. A fóliát úgy kell lerakni, hogy a teljes felületét lefedje a padlásnak, ne legyenek rések, kihagyások, lyukak rajta. A fóliákat min. 15 cm átlapolással és ragasztással kell egymáshoz illeszteni. Ezután vissza lehet rakni a kiszárított szigetelőanyagot és rá még egy rétegben - az illesztéseket eltolással - legalább 10-15 cm vastagságban. Fontos, a szigetelés mindenhol egyenletesen vastag legyen, ha fontos a járhatóság, akkor lépésálló EPS lapokkal. A szigetelőanyag tetejét érdemes páraáteresztő fóliával fedni, ami megfogja a tetőn keresztül bejutó csapadékot, míg el nem tud párologni, de kiengedi a szigetelőanyagba a födém felől bejutó párát (tökéletes párazárást szinte lehetetlen utólag készíteni). A fontosabb útvonalakra OSB lapot fektetve védhető a szigetelőanyag.
A födémszigetelés praktikák fórumban eléggé kiveséztük a témát, sok információt találsz benne.
http://forum.ezermester.hu/viewtopic.php?f=8&t=448