Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdvözlet!
Egy ~20m2-es fedetlen napozóteraszt építenék. A burkolata vörösfenyő lenne:
http://finnfatelep.hu/termekek/teraszburkolo-anyagok/vorosfenyo-teraszburkolat-21x145-ab/

:?: A kérdésem: a lenolajal való kezelés megfelelő időtállóságot biztosítana?? Ha igen, olajozás után mivel tudnám színezni?? Esetleg az olajhoz egyből tudnék színt is keverni, hogy kevesebb munka legyen vele???

Köszönöm a válaszukat!
üdv.
dhcodoki
Üdv!
Csak egy ötlet: ugyanott 3 színben kapható:

http://finnfatelep.hu/termekek/feluletkezelo-anyagok/remmers-faolaj/

Ehhez Jmedvegy ért igazán.
Szép napot!
A hétvégén kerítést építünk fából. Költséghatékonyságból kifolyólag fenyőből, azonban én sajnos rühellem, hogy a fenyő egy idő után naracssárgásra érik.
Festéket vagy valamilyen ápolóanyagot keresek fenyőfa kerítésre, lehetőleg vízbázisú, lazúr/pác jellegű (a fa erezete maradjon látható), ám mégis inkább szürkésebb, uszadékfa színű, és MATT legyen a végeredmény! Természetesen a favédelem és ápolás is jó lenne, mindezt idő és energiakímélő megodással - minél kevesebb anyagot, minél kevesebbszer kenni!
Túl sokat kérek? :) Ötlet?
Üdv!

Ami szürke és matt színű, azt ingyen a kék gomba biztosítja, annál jobb ingyen talán nem is kellene. Lazúrokat pedig mindig rendszerben érdemes használni, vagyis a saját alapozójával célszerű dolgozni. Én speciel a klf favédő olajokra esküszöm, de ez más terület, ebben is vannak, eltérő színezéssel rendelkezők, esetleg mint pl. az itt kaphatók is.
Már csak azért is teszem le ezek mellett a voksom, mivel az olajozott felület gyakran időtállóbb, sérülés estén a javítás is sokkal egyszerűbb, megfelelő sorrendben alkalmazva évekig megfelelő védelmet nyújt, de mindig érdemes betartani a megszabott technológiai időket.
Ezeken belül a lenolajat, már elnézést, egyfajta varázsszerként kezelik, hiszen natúr, ma úgyis ez a divat, aránylag olcsó, ez fontos szempont, és végül remek pórus tömítő, mellesleg ez igaz. Viszont általában a kezelt fákat - kinek hogy, de sárga színnel megfesti, és mindennel ellentétben nem helyettesíti az alapozó anyagokat. Ideig-óráig még nyújt védelmet, azonban idővel kimosódik, és akkor már fújhatjuk. Viszont igen népszerű, mivel az általa kezelt felület a töredékével festhető le, viszont némely lazúrral olyan mértékben is képes összeveszni, hogy fél-év elteltével foltosan pereg le a 2-3 réteg kültéri festék.
Az alap olajokhoz külön általában nem kapható a színező, az gyárilag bekevert. Viszont éppen ebből adódóan, ha később javítanunk kellene, eltérően a festékektől, később is ugyanaz megvásárolható, és a színeltérés, elvileg kevésbé lesz feltűnő, itt megjegyzem, színezett olajjal konkrétan még végeztem javítást, erre eddig nem volt szükség.
Viszont fontos, hogy színezett olaj használatánál mindenképpen végezzünk próbát, mivel a fában lévő csersavak az alapszínt kisebb-nagyobb mértékben megváltoztathatják.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég

cron