Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
25 hozzászólás Oldal: 2 / 2
Üdv!

Megpróbáltam pár részlet megoldást megrajzolni, amelyek elvileg egyszerűen, egy fűrésszel, vésővel egyszerűen kialakíthatók.
Remélem nyújtanak némi segítséget a megoldásban.
Remélhetőleg akad még az enyémen kívül is elgondolás, hangsúlyozva, én így alakítanám ki, tehát az itt vázolt elgondolás korántsem szentírás. :D

További szép napot!

Csatolmányok

Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdv az Uraknak!
A gyom feltörése ellen, hány grammos geotextíliát terítsek a fa teraszom alá??? :roll:
-dhcodoki-
Üdv!
A sima gyomok ellen a 100 gr-os geotextília is elég, ha van rajta nyomó réteg, mint pl. kavics. Azonban az erősebb növények - pl. tarack - és gyökerek ellen a sűrűbb, erősebb 135-150gr-os textíliát raknám le.
ok, köszönöm!
Sziasztok!

Szeretnék egy teraszt építeni saját kezűleg. Megterveztem, és azt szeretném kérdezni, hogy lehetne-e költségcsökkentés céljából kisebb gerendákat a tetőben vagy kisebb zárt szelvényt használni a padlóban. A colos padlódeszkák acélvázra épülnének ami lábakon áll majd.

Tetőnek légkamrás átlátszó 10mm-es műanyag lemez lenne.

Terasz szerelve.JPG
Terasz szerelve.JPG (221.64 KiB) Megtekintve 10090 alkalommal.

Padlovaz szerelve.JPG
Padlovaz szerelve.JPG (64.46 KiB) Megtekintve 10041 alkalommal.Előre is köszönöm a segítségeteket!
Üdv!

Az első mértekre azt mondhatnám, egy bramac tető készül hasonló paraméterekkel. Szarufáknak, ha jól látom, megfelelő az 5*10 anyag. nem szabad elfelejteni, hogy nem csak a tető anyagának súlyára, hanem pl. a télen jelentkező hó súlyára is számolni kell. Másrészt, azon mindenképpen gondolkodni kell, hogy a teraszon megrekedt hó egy átmeneti felmelegedés esetén nagyon könnyen lavinaszerűen lezúdulhat.
Oszlopanyagnak és gerendának a 15*15 mérettel szemben, a fenntieknek megfelelően 10*10 anyagot választanék. Lévén a akkor tetszetős az oszlop, ha kellően vastag, illetőleg szépen lemunkálva illeszthetők a támaszkarok a leeső szarufavégekből. Ugyanígy a falon lévő hossz-szelemen részt én max 7,5*10 méretből alakítanám ki, amit a két végén, valamint középen is alátámasztanám, hogy a súlyt ne pusztán a felfogató csavarok viseljék, és így a szrufákfelső végének is hosszabb az alátámasztása.
A fenti méretekkel még egy egyszerűbb gépi vagy kézigyaluval is megmunkálhatók az egyes oldalak, majd síkba csiszolhatók. Felületkezelésként mindenképpen egy rendszerbe tartozó fokozott UV védelmet biztosító festékkel, pl. eseetleg egy ilyennel.

A padlóváz esetén én felhasználnám a oszlopokat, és egy végig futó gerendázaton készíteném el a terített deszkázatot, esetleg átlapolt vagy csavarozott szarufa anyagból a szükséges hossz okán. Másodrészt célszerű, ha kissé kifelé lejt a padlósík, így egy beverő eső esetén sem állhat meg a víz a fapadlón. Ide mindenképpen valmilyen természtes olaj impregnálót érdemes választani, mert az általában mélyebbre szívódik be, illetőleg lekopásnál is kifejti védő hatását. Arról nem is beszélva, hogy esetleges sérülés esetén kijavítása is jóval egyszerűbb.

Remélem sikerült némiképp megfontolandó tanácsot adni. További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Köszönöm a segítséged!

Tehát összefoglalva: amit én terveztem szarufa 7,5x15, te azt mondod 5x10 elég?
Oszlopanyag és gerenda amit terveztem: 10x15, te azt mondod 10x10 elég?
Fali hossz szelemenek: terveztem 10x10, te azt mondod 7,5x10 (alátámasztva)?

Üdvözlettel
Üdv!

Pontosan. A szarufakiosztásból látszik, hogy méterenként van egy állás, az elegendő akár 50-60 cm hó megtartására is, mert itt ez lesz a nagyobb terhelés, persze ha lesz hó, vagy éppen egy hófúvás:)

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Udv. Mindenkinek!
Remelem lesz meg, aki olvassa a topikot es erdemben hozza tud szolni az ugyhoz. Meglevo betonteraszunkat szeretnenk boviteni fa labakon alloval 420 cm szelessegben es 180 cm hosszusagban. Tulajdonkeppen mindenben varnam a javaslatokat. Mekkora es hany labon alljon, mekkorak es milyen tavolsagra helyezkedjenek el a parnafak, ezek meretei? Az biztos, hogy osszepattinthato falap lesz a burkolat, tehat valamilyen "teli" alapot kell neki csinalni. Kerdesem ez szerintetek mi legyen? Osb lap, betonyp lap? Milyen vastagsagu lenne elegendo? Esetleg valami mas otlet? Valaszokat elore is koszonom!! Udv. Orsi
Üdv!
Az összepattintható falap nem jó megoldás, mert akkor határozott dőlést kell adni a terasznak, hogy lefolyjon a víz róla. Terasz burkolatra vannak speciálisan előkészített falapok megfelelő bordázattal, de mindenképp a lapok között hézagot kell hagyni, hogy gyorsan távozhasson a víz róla.
Méretezésben Jmedvegy kolléga segíthet neked.
25 hozzászólás Oldal: 2 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 14 vendég