Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Kedves Forúmtársak!

Új házba költöztünk, ahol egy almafa alatt(!) leledzik egy ásott kút, kb. 3.5m mély, víz kb 2m-nél. Téglával van körberakva, a tetején omladozó betongyűrű. A régi tulaj elmondása szerint a kút nem működőképes. A kút mellett nem messze (kb 2m-re) viszont van egy fúrt kút is, ami bő vízhozamú (elvileg 50-70l/perc).

Egyik kút sem engedélyezett. A fúrt kutat engedélyeztetni szándékozunk, az ásott kútra nem akarok pénzt költeni, hiszen a fúrt kút kielégíti igényeinket.

Kérdésem, hogy az ásott kut megszüntetésének mi szokott a menete lenni? Révén a kút eddig se volt engedélyezve, és nem is mély (csak talajvíz), van-e valós kockázata annak, ha saját magam szüntetem meg, és van-e javaslat, hogy hogyan érdemes ennek nekifogni?

Arra gondoltam, hogy a betont lebontom, a téglát, amit lehet kimentem a kútból, és 0-8-as kaviccsal feltöltöm -1m-ig, rateszek 0.5m homokot, majd 1m termofoldet. Vagy túlbonyolítom, és simán csak termőfölddel kellene feltölteni az egészet?

A szakszerű megszüntetést hogyan végzik? Sehol nem kapok erről információt.
A 3,5 méteres ásott kutadat úgy ahogy írtad megfelel. Alulra homok vagy homokos kavics felül pedig termőföld. Törmeléket szemetet nem szabad használni ilyesmire.
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 31 vendég