Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1
A következőkben kérem segítségeteket. Van egy AL-KO tip. házi vízművem, ami egy vízgyűjtőből biztosítja öntözéshez a vizet. A kimenőoldalon a kert különböző részén földbe beásott 25-ös merev falu csövön keresztül 2 db un. vízkonnektor (azt hiszem így hívják) beiktatásával öntözök, vagyis a vízellátás abban az esetben kezdődik, amikor un. "gyorscsatlakozóval" rácsatlakoztatom a slagot. Már a szivattyúbeüzemelése után rövid idővel kidurrant a szívócső a közvetlenül szivattyúra való rácsatlakozás előtt. Tekintve, hogy nem vagyok szakember, arra gondoltam, hogy gyenge minőségű szívócsövet vettem. A Baumaxban szó nélkül kicserélték (ráfizetéssel) egy Gardena szívócsőre. Ez két nyarat végig szolgált gond nélkül, de aztán ez is megadta magát, kb. 1 méterrel a becsatlakozás előtt. A következő vásárlásom egy "olcsó" cső volt, kb. egy hónapig bírta, ugyanúgy kidurrant a becsatlakozásnál. Most már nem vettem újat ezt rövidítettem meg, kb. 2 hétig bírta. Arra időközben rájöttem, hogy a gond nem a csővel lehet, (mert az szívásra van tervezve) hanem a szivattyúból visszajövő nyomással. De, hogy miért, arról fogalmam nincs.
Köszönöm!
Tisztelt Horváth úr!

Sok évig locsoltam házi vízgyűjtőről, Alko szivattyúval. A szívócsöből a merevfalút alkalmazzák, mert belapul a szívástól. Kapható u.n. szívócső lábszeleppel, Alko gyártmány. A szivattyú előtti törés a mechanikai igénybevételtől lehet, nem lehet kis ívben meghajlítani, de könyök idomot közbeiktatva el lehet rendezni. A típus gyakorlatilag mindegy (Gardena, vagy Alko). Komoly hibalehetőség a napsütés. Ezek a csövek nem UV-állók. Erősen megbarnul, morzsalékossá válik a tűző napon. Talán be lehetne szigetelni a külső részt, én ezt tettem.
Üdvözlettel
Kedves "Öreg ház"!
A gond, úgy vélem máshol van, ugyanis
- a szívó cső merevített flexibilis cső, egybeépített lábszeleppel;
- majdnem egyenes a kivezetése, gyakorlatilag hajlásmentes;
- napfényt egyáltalán nem kap.
Üdv!
Üdv
Azok a bolti szívócsövek kerti szivattyúhoz vannak kitalálva ezért a nyomásállóságuk az erősen kifogásolható csak ezt nem nagyon szokták hangoztatni vásárláskor, no meg amúgy is legfeljebb műkörmös vagy virágkötő tanfolyama van az eladónak a barkács áruházakban és a hiperek kertosztályain :) Mivel lábszelepes a rendszered így a kikapcsolási nyomás a szívócsőre is visszahat egészen a lábszelepig ami házi vízerőlködőműtől függően akár 3-6 bar is lehet. Két dolgot tehetsz, vagy a szívócsövet cseréled nyomásálló KPE csőre és ha szerencsés vagy akkor talán a lábszelep helyett sem kell másikat venned mert menetes és csatlakoztatható a KPE menetes idomra. A másik lehetőség hogy ha megoldható műszakilag (ezért látni kellene milyen is az erőlködő műved ) egy visszacsapó szelep beépítése a rendszerbe ami nem engedné a rendszernyomást rá a szívócsőre.
Kösz a válkaszt "lalibatyo"!

A szívócső KPE-csővel való kiváltására én is gondoltam, ami miatt nem léptem meg az, hogy egy alkalommal jelentkezett egy másik járulékos probléma. Ez a következő volt. Az új szívócső beüzemelésekor, a szivattyúház és a motor közötti tömítésnél nagy nyomással spriccelt ki víz. Szétszedtem, megnéztem a tömítést, de semmi látható problémával nem találkoztam. Az viszont egyértelműnek tűnt, hogy hirtelen valami miatt nagy nyomás alakult ki a szivattyúházban. Most, hogy a probléma "házon belüli" megoldásával foglalkozom, elővettem és átolvastam alaposan a típus kézikönyvét, és ott olyan előírást találtam, amit én sose vettem figyelembe. Ez röviden az, hogy a rendszer beüzemelésekor a nyomó oldalon egy elzáró elemet nyitva kell hagyni, míg a rendszer levegőssége elmúlik. Lehet, hogy ez volt az egyik gond, esetleg más mellett? (...ezt azt gondolom, hogy kiküszöbölné az esetleg beépítendő visszacsapószelep, de annak beépítése a rendelkezésre álló kicsi hely miatt nem lenne egyszerű) Egyébként AL-KO HW 3500 INOX-ról van szó.

Üdv.
a szivattyúház és a motor közötti tömítésnél nagy nyomással spriccelt ki víz.

Ez elég nagy probléma, a csúszógyűrű hibája miatt van. De lehet hogy azóta bekopott :) azért nem spriccel. Az a hagyjunk nyitva csapot arról szól hogy előbb és biztosabban kilégteleníti magát a szivattyú a beüzemelés során és nem levegővel tölti fel a vízteret hanem vízzel mert a levegő távozik a csapon. Ennél az eszköznél a szivattyú ház állandóan rendszernyomáson van hiszen össze van kötve egy vékony flexi csővel a tartály és a ház. Azt azért tudni kell hogy az "olcsóság" jegyében készült eszközök a mai házi vízművek. A típus alapján a legolcsóbb és leggyorsabb tartós megoldás a KPE szívócső és lábszelep számodra. Kicsit sprőd kicsit görbe de jó lesz. A nyomó oldali visszacsapó már macerásabb lesz, pedig az tehermentesítette volna a szivattyú házat is. Viszont jó eséllyel az is működni fog és megvédi a nyomástól a szívócsövet ha tehermentesítés céljából beraksz egy visszacsapót a szívócső és a szivattyú közé mint a képen. Ugyan lehet majd kicsit nehézkessé teszi a légtelenítést de nem biztos, szivattyúja válogatja.
vissz.jpg
vissz.jpg (24.76 KiB) Megtekintve 7366 alkalommal.
Köszönöm "lalibatyo"!
A tavaszi beüzemelés során úgy gondolom a KPE szívó csövet fogom először megpróbálni. Majd jelentkezem.
Üdv.!
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 13 vendég