Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
11 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdvözlet!

Le lehet-e szűkíteni úgy egy SWP 300 W-os használtan vásárolt búvárszivattyú 1 1/4"-os (belső átmérő 32mm) kimenetét, hogy egy 1/2"-os (belső átmérő 15 mm) slagot szeretnénk rácsatlakoztatni, mellyel öntöznénk a kb. 2 m magasságban ill. mélységben lévő virágokat a hegyvidékes kertben? A kertészáruházban azt mondták, hogy egy ilyen kis búvárszivattyú motorját le lehet égetni azzal, ha leszűkítjük, mert túl nagy nyomást fejt ki ezzel a szivattyú. Le lehet égetni?
Várom a választ.
Erre a célra ezt meg sem kellett volna venni nem erre való. Nyugodtan leszűkítheted, ennek biztosan nem lesz ettől baja de a probléma nem fog megoldódni nem tudsz vele öntözni. Ez a szivattyú arra való hogy ha elönti a (tiszta)víz a vízóra aknát akkor ne úgy kelljen vödörrel kimerni, vagy ha a gyerek pancsolót vagy kerti medencét akarod leüríteni akkor pár méterrel a medencétől távolabbra juttasd a vizet és rövid vastag csövön. Tehát ez egy átemelő szivattyú. 0,5 bar a végnyomása (csupán 5 méter a max emelési magassága) tehát ha erre 1/2" os slagot teszel épp hogy valami csordogál majd a végén még akkor is ha csupán 20 méter az a slag. Elég sokan belesnek abba a hibába hogy ilyen és ehhez hasonló műanyag vacakokat vettek öntözni aztán meglepetés lett a vége. Ha az esőcsatorna alá rakott esővíz gyűjtőből akarsz locsolni akkor nem összelapulós 3/4" tömlővel ami nem túl hosszú van esélyed öntözgetni, de szórófejet kár használni hozzá. Csak ami a slag végén kifolyik úgy.
Egyébként hatalmas tévhitek és hülyeségek hangzanak el még a barkácsboltok és hiperek stb. eladóinak a szájából is a szűkítéssel kapcsolatban. Számtalan nevetésre okot adó megoldást látok mikor 40 es vagy 32 es kpe csővel szerelt szivattyúkat látok :) Rákérdezve hogy erre miért volt szükség jön a "nem szabad leszűkíteni...." de a slag végén a szórófejjel ugyanúgy leszűkíti a 60 literes szivattyút 15 liter/percre és közben van még 3 gyors csatlakozó amin jó ha van 6-os lyuk :)
Tehát a vastag csőre idomokra szerelvényekre legalább kétszer annyit költött feleslegesen mint amit a vízhasználat módja indokolt volna. De ez egy másik téma már:)
Kedves Lalibátyó!

Köszönet a gyors és részletes válaszért. Sokat segítettél vele :)
Igen, igazad van. Az elsődleges cél az volt, hogy az esővíz-tárolókból idős édesanyámnak ne öntözőkannával kelljen kiemelni a vizet napjában 30-szor, ezért választottuk ezt a könnyű búvárszivattyút, melyet vihet egyik tartálytól a másikig. De azt gondoltuk hogy csak a tartályból a vizet akarja a kannába bevezetni, mely könnyebb mozdulat, mint behajolni és kiemelni a teli kannát...Aztán amikor hazajöttünk a búvárszivattyúval a kezünkben, akkor derült ki, hogy ő igazából locsolni szeretne mégpedig a rendelkezésre álló 1/2"-os slaggal max.5m magasságig. 3 esővíz tartálya van, a házuk 3 különböző pontján és 3 különböző magasságban, egyenként 120 literesek.
Ha ezekből szeretne slaggal öntözni, akkor milyen szivattyú javasolt tehát, ebben tudnál e segíteni még tanáccsal?
Ásott kút szivattyúban kellene gondolkodni, ránézésre olyan mint ez csak az tud nyomást is és sajna sokkal többe kerül.
http://www.szivattyu.com/webshop/szivattyuk/%C3%A1sott-k%C3%BAt-5/pedrollo-top-multi-2-reszletek.html
Arra figyelni kellene hogy sok és durva szennyeződés ne legyen az edények aljában mert nem szennyezett víz átemelő ez a kategória már.
Ha nagyon korlátozottak az anyagiak akkor marad az orosz rezgős a maga berregésével és problémáival.
szia lalibatyó!
van egy 1000w-os bhp 4/8 4" szívattyúm. sokat nyom. lefolytottam a nyomott oldalt szeleptányéros csapal. árt ez a szívattyúnak? folyamatosan van használva kb 3/4 órákat.
köszi a választ
Üdv
Nem árt használhatod nyugodtan. Csupán annyi történik hogy "átvered" a szivattyút mert azt "hiszi" hogy jóval magasabbra kell szállítsa a vizet mint a valóság :)
Arra figyelj hogy a max vízszállítás 20-25% -a tehát ez esetben kb 15-20 liter/perc vagy attól több legyen a vízelvétel.
Sziasztok!

Nyárra szeretném rendbe hozatni a kertemet, de hihetetlen mennyi megbízhatatlan ember, cég van a világon! (sajnos, már többel pórul jártam) Öntözőrendszert is szeretnék venni, (remélhetőleg nem egy kisebb vagyonért) meg egy virágos és egy veteményes kertrészt. Esetleg nem ismeri itt közületek valaki ezt a céget? http://www.fukaszalas-fakivagas.hu/ontozorendszer/
Megbízhatóak? Jó munkát végeznek?

Köszönöm előre is a válaszokat!
Mondass vele 5 olyan címet nevet telefonszámot ahol dolgozott, majd ebből 2-3 at hívj fel. Ha jól dolgoztak nem veszik zavarásnak az érdeklődésed, ha elcsodálkoznak tiltakoznak annak oka van :) Amit még ezekről tudni érdemes, hogy filléres bérekért normálisan dolgozó embereik az ilyen cégeknek sincsenek, egyik másikuk olyanokkal dolgoztat akiket én az udvaromra sem engednék be, tehát ezért is erősen bizalmi kérdés.
Az öntözőrendszer a kúttal kezdődik ha ismeretlen a vízhozama a paraméterei akkor az öntözőrendszeres legjobb munkája ellenére is csak egy nagy probléma forrás lesz az egész. Nyilván ha a vezetékes vízről táplálkozna a rendszer akkor kb 30 liter/perc körül lehet normál vízórás bekötésnél kalkulálni és a több százezres számla sem ritka egy száraz nyár végére. Legfeljebb annak meglepő akinek fizetnie kell. Sajnos előfordulhatnak helyek ahol a kútfúrásos vízfakasztás sem sok sikerrel kecsegtet.
És a legfontosabb, a szó elszáll az írás megmarad ha valakivel megállapodsz.
Sziasztok!

A tavasz közeledtével szeretném lecserélni a ruszki membrános szivattyúm valami komolyabbra még
mielőtt valami kárt tesz nekem a kútban. A kútról annyit, hogy fúrt kút 11 méter mély, 7 métertől van benne
víz tehát olyan 4 méteres vízoszloppal tudunk számolni. Az üzemi vízszintet sajnos nem tudom megmondani de
a membrános szivattyút majd 3 órán keresztül szoktam járatni és a kútban még mindig van víz. Elpumps BP 1/4-et
néztem elsőre de olvastam itt több helyen, hogy periférikus és csak tiszta vízbe való. A talaj felénk kicsit
riolitos, horzsaköves (vulkanikus területről van szó) és a víz még mindig kicsit opálos, de a mintát amit néztünk
a kút vizéből abban nem találtunk homokot sokkal inkább ezt a liszt finomságú riolitos anyagot. Kizárólag
öntözésre szeretném használni a kút vizét erre kiválóan alkalmas is, kb heti 3-4 köbméter amit kilocsolok belőle csak
félek, hogy a membrános valami kárt tesz nekem benne előbb-utóbb. Tudnátok nekem ajánlani valami alternatívát a
ruszki helyett, nincs márkabeli megkötöttség, max 100k amit rá tudok fordítani. Ha kérdésetek van nyugodtan írjatok
igyekszem megválaszolni. Előre is köszönöm!
Üdv Attis
Hát korrekt felelősségteljes választ erre a kérdésre nem lehet adni. Ebben a fórumban már több topikban leírtam hogy a szivattyú választás első és legfontosabb szempontja hogy mit tud a kút, majd mit szeretnék , és a mennyi a budget amibe vagy bele fér vagy nem. Az említett membrános ha a jobbak közül való akkor 15 liter/ percet nyomott ki ha esetleg nem akkor 10 litert vagy annyit sem. ( a tömlő hossza vastagsága is sokat számíthat) Tételezzük fel a legjobbat a 15 litert és azt hogy azért volt koszos a víz ilyen kicsi hozammal is mert rezgős szivattyút használtál. Ez esetben az 1/4 is túlzás ennek a kútnak, de szinte az összes búvárszivattyú is. Viszont van olyan szivattyú ami visszafojtható 15 liter/percre és ezzel használható is lesz a kutadban. Ha periférikus és olcsó akkor inkább az Elpumps 3/3 at javasolnám. Ez 60 körül vehető de néha a Metro akciózza.
https://www.szivattyubolt.hu/kategoriak/buvarszivattyu/buvarszivattyu-60-liter-perc-ig/elpumps-bp-3-3
Ettől azért jobb ez :
https://www.szivattyubolt.hu/kategoriak/buvarszivattyu/buvarszivattyu-60-liter-perc-ig/aqualift-75qjd115-0-37
és végül az ami nálam már 15 éve működik :D
https://www.szivattyubolt.hu/kategoriak/buvarszivattyu/buvarszivattyu-60-liter-perc-ig/umbra-eurojet
Igaz nálam nem koszos a víz :) Ezektől jobb termék nincs ami belefér a keretbe.
Én arra biztatnálak hogy ha már egyszer rászánod magad normális szivattyú vásárlására akkor bízzál meg valami kútfúró kútfúrót akinek van normális szivattyúja, van normális mélység mérője pl : http://geopteam.hu/hu/galeria/kut-viztukorszintmero-2
paraméterezze fel azt a kutat hogy ne legyen árnyékra vetődés a szivattyú csere.

http://kutviz.hu/
11 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 20 vendég