Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
32 hozzászólás Oldal: 1 / 3
Tanácsot és véleményeket szeretnék kérni a következő témában. Előre is köszönöm mindenkinek!

A házam mögé egy 4×4m fa terasz építését tervezem. A kijutás a konyhaajtón keresztül történne. Maximálisan (pl. vendégség esetén) kb. 8 ember használná a teraszt. Korlát és lépcső még nem szerepel a terveken. A terasz oszlopaira apácarács vagy lécezés kerül. Első körben az alapokat szeretném tisztázni.

Szerkezet:
• A terasz 10db., 10×10-es imp. fenyőgerenda lábon állna, 1m magasságban. A házfelöli oldalnál 50cm.el beljebb kerülnének az oszlopok a házalap miatt. Első kérdés rögtön: elég ennyi láb a tervezett terhelésre?

• A szerkezetet 5×10cm élére állított pallókból építeném fel, szintén impregnált anyagból. 40cm-es kiosztással.

• Erre kerülne a 45x70mm es vörösfenyő stafni 60cm-ként, majd a 27x145mm-es vörösfenyő burkolat rejtett kapoccsal rögzítve.

• A gerendákat lebetonozott oszlopkengyelben rögzíteném. Milyen mély és átmérőjű alapozást érdemes csinálni? átmérő 50cm/mélység 60cm? Beton összetételére kaphatok javaslatot? sóder/cement arány? Érdemes a betonozható kengyelt használni vagy könnyebb (jobb?) a csavarozható oszloptalp? Hajlok az utóbbira mert több szabadságot ad a kivitelezése....

Anyagok:
Mennyire tartós egy ilyen szerkezet ha impregnált fenyőanyagból építem fel, érdemes eleve impregnált anyagot venni vagy háziag is kivitelezhető a dolog? Ha utóbbi, milyan anyagot célszerű használni? Woodfix?

Jól tudom hogy a vörösfenyő felületet csak olajjal lehet kezelni és ezért nem is tudom majd azonos színre hozni a (lazúrozott) szerkezettel?

Köszönöm

Jani

Csatolmányok

Üdv!

Annyival bővíteném, hogy főként a sarkokon egy-egy csapolt kereszt merevítéssel a szerkezet állékonyságát tovább növelném, illetve a lábakat soronként egymáshoz rögzíteném alul is. Esetleg a fal felőli oldalt egyben a falhoz is bedübelezném, ezzel az aszimmetrikus terhelés esetén sem tudna el- vagy megdőlni, mert mindennek ellenére vegyük figyelembe, hogy a fenyő alapvetően puha anyag, könnyen tud deformálódni. Az 5*10 pallók irányultságát 90 fokban elfordítva, és az egyes lábakon nyugvón
alakítanám ki, így kevesebb rögzítő csavarra lenne szükség, és a lábak is jobban felvennék a terhelést, és nem az oldalt tartó rögzítőcsavarok vinnék át a lábra.
Elég nagy a fesztáv, így középre is még két láb simán elférne, illetve a kiosztásban is még 1-2 palló elhagyható lehetne, anélkül, hogy a szerkezet stabilitása csorbulna.

Az elfordítással elhagyható a stafni lécezés is, így kevesebb anyag kell, legfeljebb a tartó oszlopok hosszát kell némiképp megnövelni, a pallókiosztás egyben kisebb is, mint a stafni kiosztása. Hacsak nincs valami különös oka az alkalmazásának.

Nincs róla szó, hogy fedett-e lesz vagy sem, de ha nem, akkor középtől kiindulva a szélek felé némi lejtéssel ( max 1 %) célszerű készíteni, mert így eső után egyszerűen és gyorsan el tud folyni a víz, viszont nem zavaró használat közben sem.
Egyébként szerintem más javítani való, vagy kiegészítést én nem tennék rá, a Sketchup-os rajz külön szívem csücske, szép munka.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Jmedvegy köszönöm az értékes hozzászólást!

Készíteni fogok egy új tervet a 90-al elfordított pallókkal és feltöltöm ha kész. Azért gondoltam h szükség van a pallókon kívül stafnizásra, h azonos anyagból legyen a burkolat és az alátétszerkezet.

Felületkezelés, betonozás kapcsán esetleg vmi jó tanács?

Az elképzelés szerint a terasz nem lesz állandóan fedve, max napvitorlát tervezünk kifeszíteni.

Csapolt kereszt merevítés: ennek utánanézek!

Jani
Készült egy új szerkezet terv 90-os elfordításra. Nincs a terven, de a középső oszlopokat is palló foghatná össze...

Így jó lesz?

Csatolmányok

Felkerült pár összekötő a pallók alá....

Csatolmányok

Üdv!
Jmedvegy erre gondolt:

THM_0011200387.jpg
THM_0011200387.jpg (58.03 KiB) Megtekintve 9673 alkalommal.

THM_0011200405.jpg
THM_0011200405.jpg (57.84 KiB) Megtekintve 10162 alkalommal.

csapolas.jpg
csapolas.jpg (101.85 KiB) Megtekintve 9646 alkalommal.


És elhagyhatók a lábakat összekötő pallók.
Plaszlo, köszönöm az információt!
Picit módosult a terv...15×15-ös gerendák (9 db) és 5×20-as pallók alkotják a szerkezetet.

Remélem jól gondolom h amellett h kevesebb gerenda kell, a stabilitás sem csökkent..

Csatolmányok

Üdvözlet!
mindjolt fórumtársunkhoz hasonlóan én is tervezek egy teraszt építeni remélhetőleg már tavasszal.
Rengeteg ötletet kaptam az előttem szólóktól és készítettem egy két ákom-bákom tervet.
Szeretnélek megkérni benneteket hogy mondjátok el a véleményeteket. Hol lehet spórolni, vagy mi az ami erősítésre szorul.
Terasz:
45-100cm re kiemelve a talajtól(egyenetlen felület miatt) 15x15 oszlopokon álló polikarbonát vagy cserepeslemez fedéssel. A homlokzati szigetelés vastagsága miatt (15cm) a homlokzathoz nem tudok rögzíteni ezért szabadon álló szerkezet lenne.
A járófelület szerkezete: 10x15 gerendák az oszlopokba csapolva vagy vasalattal rögzítve.
ezeken 5x15 pallók végül 14,5x2,8 vörösfenyő teraszburkolattal ellátva.
Tető: 5x10 pallók
Felmerülő kérdések: érdemes e az egész szerkezetet vörösfenyő anyagból elkészíteni esetleg elég a borovi fenyő is lazúrral kezelve? Előnyök hátrányok?
Néhány oszlop alá mindenképp kell alapozni, de a bejárat előtt van egy 3x3 as beton felület. Ezen is rögzíthetem az oda való oszloptalpakat, ezzel képezve egy vegyes alátámasztást vagy inkább törjem fel ott és oda is alapozzak mélyre?
Válaszokat tanácsokat előre is köszönöm.

Csatolmányok

Sikerült az alapozással elkészülnöm :) hamarosan érkezik a faanyag!

Csatolmányok

Szia lalicapri

"A homlokzati szigetelés vastagsága miatt (15cm) a homlokzathoz nem tudok rögzíteni ezért szabadon álló szerkezet lenne. "

Én azért mindenképpen megpróbálkoznék vele: én távtartókkal ellátva a menetes szárakat fogom a falhoz is rögzíteni a szerkezetet, biztos ami biztos. Napellenzőket is feltesznek dryvitos falra, csak (ha jól tudom poliamid ) távtartót használnak. http://www.napellenzo.info/napellenzo-szereles-szigetelt-falra.napellenzo

Üdv
Jani
Üdv Jani!
Szép munka!
Ezek az alapok úgy néznek ki mintha gyárban öntötték volna. Miből készült? Minden apró részlet érdekelne ha van időd kommentelni is a képeket, bár én majd csak akkor tudok nekiállni az enyémnek ha sikerült elintéznem a használatba vételi engedélyt a házfelújítás után. (macerás mert a vállalkozó nem töltötte az e naplót de lezárta. hibás vagyok hogy nem ellenőriztem. Felszívódott, most meg próbálom utólag rendbe tenni valahogy, nem lesz egyszerű.)
Szia Lajos,

Köszi szépen!

Az alapot (80cm mély gödröket) 30×30-as oszlopzsalu "zárja" , ezért néz ki ilyen patentül :)
Egyszerűbb és gyorsabb mint deszkával bezsaluzni.

Picit sikerült megint haladnom a munkával.

Üdv és kitartás az ügyek rendezéséhez...!
Jani

Csatolmányok

Üdv mindenkinek

Segítéget szeretnénk kérni...elég szépen alakult a teraszépítés, eddig.

Eljutottam a vörösfenyő burkolat lerakásához. Előzetesen a léceket gombaölő alapozóval (Lazurán) majd 2 réteg Remmers teraszolajjal kezeltem. Minden szép és jó volt egészen az elmúlt hét esős időszakáig, ekkor megjelentek a gombák. A legtöbb helyen (csak a deszkák tetetjén, az alján szerencsére nem) pontszerűen de van olyan léc is ami sötétfekete lett...oda a szép felület. Most úgy néz ki mintha 10 éves lenne...

A terasznak van lejtése, nem áll rajta a víz. Alulról is szellőzni tud.

Tűzoltásra szeretnék javaslatot kérni. Van valami esély?

A fatelep szerint a Lazurán az oka. Én csak azt nem értem más faanyagnál miért nem talákoztam eddig (szerencsére) hasonló gombával?

Köszönöm
Jani

Csatolmányok

Üdv!
Sajnálom, hogy így néz ki. :cry: Ebben Jmedvegy kolléga a szakértő, de gyanítom, hogy tényleg a Lazurán alapozó lehet a ludas, mivel nem ehhez az olajhoz való, lazúr festékhez készült. Így nem tudni a két eltérő felületvédő hogyan viszonyul egymáshoz, mennyire lövik ki egymás védelmét.
A Remmersnek létezik gombaölő alapozója, valószínűleg azzal kellett volna kezelni, vagy csak simán az olajjal.

Megoldás? Ilyenkor a csiszolás segít, a gombát el kell távolítani mielőtt mélyen a rostok közé húzódik. Utána Remmers alapozó és újra a felületvédő.
32 hozzászólás Oldal: 1 / 3

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 16 vendég