Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Szeretném a segítségeteket, illetve a tanácsotokat kérni.
Van egy régi gyűrűs kutam, ami ránézésre úgy 9m mély lehet és váltakozó 2-3 m mélységű víz van benne. Hamarosan szert teszek egy Elpumps 1500b szivattyúra, amit a már meglévó tartályomra szeretnék rákötni. Ez 0 méteren 105L/percet tud. Jól gondolom, hogy ez a szivattyú túl sok lesz ennek a vízforrásnak? Mit tehetek? Esetleg mélyíteni kellene a kutat? Elég nagy lenne az öntözendő terület, kb 1000mm.
A másik kérdésem pedig az lenne, hogy a kpe cső végén lábszelep van. Ennek van egy minimális hosszigénye? Mert ez kb 6 méter csövön van. Lesz elég vízoszlop, hogy ne engedje vissza a vizet? Vagy inkább használjak visszacsapó szelepet?

Köszönettel:

Gábor
Gábor
Feltételezem hogy a 2-3 méter az a vízoszlop teteje a felszíntől mérve ( más esetben épp csak beleér vagy el sem éri a 6 méter szívócső) A 105 liter az 0 méter mélyről 0 méter magasra és 0 méter hoszzú szívó ill nyomó cső esetén értendő ( tehát a gyakorlatban nincs ilyen, nevezhetném "parasztvakításnak" is mint egyik másik új kocsi esetén az elképesztően alacsony üzemanyag fogyasztást amit a gyár kiad). Egy szivattyú mindíg a karakterisztika görbe szerint szállít ami már figyelembe veszi a szívó mélységet és az emelési magasságot. Ha a szívómélységet nem veszi figyelembe akkor az emeléshez hozzá kell adni. Pl ha 3 barra nyom a szivattyú de 5 méterről szív akkor a 3,5 barhoz tartozó értéket kell nézni és persze azt sem 1/2" os csövön tudja. kevés esélyt adok arra hogy árasztásosan öntöznél 1000 m2 kertet ha csak nem rizst termelsz :) Tehát legalább 2,5 bar nyomás illenék hogy a szórófejek működjönek így a veszteséget és a szívómélységet is kalkulálva kb a 3 bar ( 30 méter emelési magasság) hoz tartozó értéket kéne nézni ez pedig az említett szivattyú esetén 55 liter/ perc. Megjegyzem sosem a szivattyúhoz kell kutat csinálni hanem a kúthoz kell szivattyút választani, tehát illenék ismerni a kút tisztavizes max hozamát mielőtt elmennénk a boltba nem csak az igényünket, terveinket szükségleteinket. tehát ember nincs aki hozammérés nélkül megmondaná hogy győzi e vagy sem a kút kiszolgálni a tervezett szivattyút. Esetleg ha a szomszéd kutja is ugyanilyen és az ő szivattyúja is hasonló teljesítményű akkor van esély hogy a sajátunk hasonlóképp működik majd. Esetedben a fenti feltételezés alapján van 3-4 méternyi vízoszlopod ami kb 1500-2000 liter a 6 méteres szívócső esetén. ez kb 1/10 -e annak amire szükséged van egy valamit is érő öntözéshez 1000 m2 -en. Tehát nem mindegy esetedben hogy van e a víznek intenzív utánpótlása.
A kút mélyítése ásott kútnál nem vagy csak ritkán jelent hozam növekedést, ami növekszik az a tárolt mennyiség de neked 1-2 méternyi vízoszlop növelés nem mennyiség ráadásul 7 méternél mélyebbről az említett szivattyúval ki sem tudod venni a vizet.
A lábszelep és a visszacsapó szelep "szelep része" ugyanaz. Ha az egyik nem működne akkor a másik sem fog, de biztos lehetsz hogy ha nem hibás akkor működni is fog, és megtartja a vizet hiszen nem a külső víznyomás zárja hanem a szívócsőben lévő vízoszlop súlya ha lekapcsolod a szivattyút.
Szia!
Köszönöm a kimerítő választ, időközben már hozzám is került a fent említett szivattyú, amit hidroforként üzembe is helyeztem. Egyenlőre teljesen meg vagyok elégedve, az előző straus szivattyúhoz képest ez egy erőmű. :)
A Sajnos a közelben nincs hasonló kút, így majd kiderül, hogy bírja ellátni. Legrosszabb esetben a sűrűbb pihenő tartása lehet megoldás.
Még egyszer köszönöm a válaszod, szép napot neked!

Gábor
Sziasztok!
Ilyen szivattyú vásárlásán gondolkodom én is. Ha sok lenne a kútnak vissza lehet fogni, szűkíteni? Hogy ne szívja üresre a kutat.
Szívó oldalon tilos, de nyomó oldalon lehet fojtani egészen 15-20 liter/percig. Az viszont már egy másik kérdés ha kifogyós a kút vagy nem kell sok víz akkor minek olyan nagy teljesítményű szivattyú amit fojtással lehet csak használni ?
Nehéz kérdés. Tavaly kaptam egy házi víz művet. Nem igazán vált be. Sokkal több ideig tartott a locsolás. A család kivolt tőle. :lol: Szerintem gyenge volt. Csak 800W. Egész nyáron működött. De valami van vele mert most nem mindig indul. :( Megnéztem a régi szivattyút ami a kút melletti aknába volt telepítve. Egy 380 voltos, valami sihi szivattyú volt. Egy igazi erőmű. Az rendelkezett kábé hasonló paraméterekkel. Mélykút szivattyút nem szeretnék. Ennek már olyan jó kivan építve a helye.
Azért volt gyenge mert lehet mélyen van a víz a szivattyútól. Mennyi is ? De a vélt lassúságnak ezer oka lehet. szűkek a csatlakozók tömlőkocsit használsz hosszú vékony tömlővel, alacsony nyomáson már lekapcsolta a vezérlés a szivattyút stb. Azért azok a régi szivattyúk még anyagból voltak, de az sem örök élet.Ráadásul karbantartás igényesek is.sajnos a szívó mélységük is karcsú, olyan 6 méter körüli. A JPV azért többet tud ebben :)
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég