Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2344 hozzászólás Oldal: 95 / 157
Előző 1 ... 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98 ... 157 Következő
AVC
40 es betoncsőben 2 méternyi víz az kb 250 liter. Ezzel lehet már kezdeni valamit, ha rizstermesztéshez kevés is de a házat el lehet vele látni. Remélhetőleg az utánpótlása is megfelelő és némi öntözésre is jut majd. A házi vízműveket és felső szivattyúkat sajnos ezekkel a kútadatokkal el is lehet felejteni, ha csak nem 3-4 méteres aknát ásol. A nagy átmérő engedi az "ásott kút szivattyú" telepítést ami azért is jó mert az úszókapcsoló védi a szivattyút a víz elfogyásától ami azért benne van a paklidban. Tehát szükséged van egy ásott kút szivattyúra vagy búvár szivattyúra ( rezgős kizárva) egy 24 literes tartályra és egy nyomáskapcsolóra vagy egy szivattyú vezérlőre és fittingekre. Ez első nekifutásra anyag áron kb 80-120 ezer plusz a szerelés amiért kb 20-30 at szoktak kérni. Ettől olcsóbban esetleg úgy hogy a komplett házi vízművet ami kb 40-50 ezer szét kell szedni és a szivattyút "belógatni" a kútba és összekábelezni és összecsövezni a tartállyal. Persze vásárlás előtt mérni nehogy ne férjen le ha a nyomóoldali cső és könyök is rajta lesz :)
Lalibátyó,

köszönöm szépen.

A kérdések egyre csak sorakoznak - elnézésed kérem, tökéletesen kezdő vagyok a témában.

Tehát:

- a tartály az hidrofortartály, ugye?
- milyen szivattyú- és tartálymárkákban bízhatok, milyeneket kerüljek?
- a hidrofortartálynak ugye nem kell aknában lennie?
- van-e megbízható szerelő ismerősöd, aki Szentendre környékén dolgozik?
Üdv
- a tartály az hidrofortartály, ugye?igen
- milyen szivattyú- és tartálymárkákban bízhatok, milyeneket kerüljek?Mit akarunk ? Búvárt, ásott kút szivattyút, vagy házi vízművet szétszedni és a szivattyúját beereszteni a kútba ?
- a hidrofortartálynak ugye nem kell aknában lennie? fagymentes helyen, akár a házban is lehet
- van-e megbízható szerelő ismerősöd, aki Szentendre környékén dolgozik?nincs.
szia Lalibátyó,

házi vízmű buherálására nem vállalkoznék, marad az ásottkút szivattyú.
Helo AVC
Hát akkor a top multi szerintem, és az eldőlt hogy nyomáskapcsoló + tartály vagy áramláskapcsoló+tartály ? A csak áramlás kapcsolót nem javasolnám.
szia Lalibátyó,

OK, akkor Pedrollo Top-Multi ásottkút szivattyú (ezt br 60e körül láttam), és hozzá egy 24 l-es hidrofor tartály nyomáskapcsolóval vagy áramláskapcsolóval együtt (ezeket egyben lehet beszerezni vagy külön kell megvenni a tartályt és a kapcsolót?)

Viszont azt nem tudom, mi szól a tartály+nyomáskapcsoló kombó mellett/ellen, és mi szól a tartály+áramláskapcsoló kombó ellen/mellett. Segítenél?
Külön kell megvenned mindent, sőt fittingek is kellenek, menet tömítő, stb. Normális üzletben segítenek és értenek is hozzá , Praktiker, OBI Bauhaus stb valószínűleg egy pék vagy cukrász lesz az eladó a szerelvény osztályon :). Annyi hogy a nyomáskapcsoló az 1,5 től 3 bar ig működik és ingadozik a víznyomás ezért pl a zuhany vízhőfoka folyamatosan változik. Az áramlás kapcsoló viszont mindíg max nyomáson kapcsol ki, tehát ha a szivattyú 5 bart tud akkor 5 baron. Mondjuk a Top multi az nem tud annyit.
Az áramláskapcsoló az én eszközöm, ezek szerint :)

A szivattyubolt.hu-ról mi a véleményed? Ha szerinted jók, akkor náluk folytatom tovább a szett elméleti összerakását.

Köszönöm még egyszer a segítséged.
Nem vásároltam még tőlük és nem is neten vásárolok. Igazából abból él ha elad ezért érdeke hogy segítőkész és megbízható legyen.
Kedves Lalibatyo!

A segítségedet szeretném kérni (mint sokan mások :)).

kb fél éve vettünk egy családi házat, és található a telken egy fúrt kút, ezt szeretném beüzemelni "nulláról". (állítólag egy két éven belül használták , de leégette a szivattyút az előző tulaj) Kihangsúlyozom, hogy teljesen amatőr vagyok még ebben a témában, bár az itteni hozzászólásokból nagyon sokat tanultam!! :)

A kút paraméterei:
40mm es PVC cső látszik ki a földből, kis vas cucc rákötve egy spárgára, leengedve azt mutatta, hogy a mélysége ~10m, a vizszint ~3m-nél kezdődik. Kipróbálni nem tudtam, így több infóm sajnos nincs róla, de állítólag medencét is töltöttek ennek segítségével...

Több kérdésem is lenne ezzel kapcsolatban.

A legfontosabb, hogy szerinted melyik szivattyút érdemes megvenni ehhez? érdemes bronz lapátos, vagy acél lapátos szivattyút vennem, vagy a vinyl lapátosak ugyanolyan minőséget garantálnak?

Első körben csak öntözésre szeretném használni, arra gondoltam, hogy egy 3/4" os csővel 2-3 felé ágaztatnám, és rákötnék 2-3 négyszögesőztetőt. (Itt olvastam is egy ilyen példát, ott egy ketté ágazó elzárható gardena elosztót javasoltál.)

Később viszont lehet ezt átalakítanám KPE csöves földből kibújó locsolórendszerré.

Érdemes szerinted az OBIban kapható termékeket megvásárolni ehhez? (elpumps, al-ko Jet3500-as, stb) vagy egy erősebb eszköz kéne, hogy a megfelelő nyomást tudjam elérni? vagy inkább a szivattyubolt által értékesített Pedrollo márkát érdemesebb? Nyilván a Wilo-t nem tudom megfizetni. :):):) Tudnál a fenti paraméterek alapján ajánlani valami konkrét gépet?

~40-45 ezeig mennék el ár ügyileg.

A bekötéssel kapcsolatban én azt gondoltam, hogy a 40mm es idomra lehet venni PVC könyököt, aminek a másik vége már 1" os menet, arra a szívócsövet tenném -vagy spirál tömlőt, ennek a végére egy visszacsapó szelepet, és arra pedig a szivattyút. Ez szerinted jó megoldás lehet? Lábszelepet így nem tudok rátenni, vagy azt lehet a felszínen is csatlakoztatni valahogy?

A segítségedet előre is hálásan köszönöm!

Üdv,
Ákos
Hello
A legfontosabb, hogy szerinted melyik szivattyút érdemes megvenni ehhez? érdemes bronz lapátos, vagy acél lapátos szivattyút vennem, vagy a vinyl lapátosak ugyanolyan minőséget garantálnak?
A műanyag lapátkeréktől nem kell félni jó nevű cégek is abból készítenek szivattyú lapátkereket. Persze a megfelelő anyagot használják. Ami gond lehet ha valami hiba miatt örökjárós lesz a szivattyú akkor a műanyag deformálódik a bronz nem. Acél lapáttal nem fogsz szivattyút venni mert nem tudod kifizetni :)

Első körben csak öntözésre szeretném használni, arra gondoltam, hogy egy 3/4" os csővel 2-3 felé ágaztatnám, és rákötnék 2-3 négyszögesőztetőt. (Itt olvastam is egy ilyen példát, ott egy ketté ágazó elzárható gardena elosztót javasoltál.)

ezek a mosogatócsöves kutak meglehetősen problémások esetenként. főleg ha csak 10 méter. Először azt kéne megtudni mennyi vizet képes adni és ha ezt már tudjuk akkor azt is hogy hány esőztetőt bír el.

Később viszont lehet ezt átalakítanám KPE csöves földből kibújó locsolórendszerré.

Érdemes szerinted az OBIban kapható termékeket megvásárolni ehhez? (elpumps, al-ko Jet3500-as, stb) vagy egy erősebb eszköz kéne, hogy a megfelelő nyomást tudjam elérni? vagy inkább a szivattyubolt által értékesített Pedrollo márkát érdemesebb? Nyilván a Wilo-t nem tudom megfizetni. :):):) Tudnál a fenti paraméterek alapján ajánlani valami konkrét gépet?
kicsit feljebb írtam hogy a kút vízhozam adatai nélkül csupán ötletelés bármi, a szivattyú választás is.

~40-45 ezeig mennék el ár ügyileg.

A bekötéssel kapcsolatban én azt gondoltam, hogy a 40mm es idomra lehet venni PVC könyököt, aminek a másik vége már 1" os menet, arra a szívócsövet tenném -vagy spirál tömlőt, ennek a végére egy visszacsapó szelepet, és arra pedig a szivattyút. Ez szerinted jó megoldás lehet? Lábszelepet így nem tudok rátenni, vagy azt lehet a felszínen is csatlakoztatni valahogy?
A nyomó ágra kéne egy visszacsapó neked mivel a lábszelep beépíthetősége kizárt. Azt hogy ezt miképp lehet összemenetelni nem tudom mert ilyen kutakkal nem foglakozom, de vannak üzletek akik mindent árulnak hozzá.
Szép napot mesterek!!

Lenne egy kis gondom a házi vízművel. . Minden cső a helyén szívó oldalon és nyomó oldalon is. Az a gond, hogy nem tartja meg a nyomást a vízmű. Fel nyomja 2, 8 bar ig majd szépen kikapcsol. De a szívó oldalon vissza megy a fel szívott víz. és amikor eléri a bekapcsolási nyomást akkor újra indul és megint fel nyomja 2,8 bar ig és le áll majd vissza enged és így megy folyamatosan. nem kútból szivattyúzok . Ez egy büfében van elhelyezve és kannából szívja a vizet. nem szív levegőt . Mi lehet a gond?? valaki Fehérváron vagy környékén aki meg tudná nézni?????? Sürgős lenne hétfőn jön a NÉBIG es ellenőr megnézni, hogy müködik rendesen vagy nem. HELP HELP HELP !!!!! :-) :-) :-)
Üdv
A lábszelep a hibás, az a baj. Rengeteg a dolgom, csak akkor tudnék ránézni ha valóban nem boldogulsz vele.
Üdv!

Segítséget szeretnék kérni.
Ugye jól sejtem, ha egy hidrofor pumpaszelepénél víz jön, kilyukadt a gumimembrán.
Egyébként a víz a gumilabdában van, a levegő meg a tartály és a gumi között?
mitől lyukad ki a gumi?

Konkrétan a következő szivattyúkhoz keresnék gumimembránt:
1. Elpumps VB 25/1300 24 literes tartályához
2. TIP mély felszívó HWW AP 1000 N 20, 20 literes tartályához

Lehetőleg egy helyről, hogy a szállítási költség kicsi legyen.
Illetve helyettesíthető más 24 literes típussal? Pléldául Aquasystem 24 literes tartályához valóval (mert innen éppen vennék valamit (www.szivattyuk.hu).
20 literes tartályt nem látok sehol, milyen gumi jó bele, mert 18 literest láttam.
Üdv

Ugye jól sejtem, ha egy hidrofor pumpaszelepénél víz jön, kilyukadt a gumimembrán. igen
Egyébként a víz a gumilabdában van, a levegő meg a tartály és a gumi között? igen
mitől lyukad ki a gumi?
Öregszik, sokszor felfúvódik majd leereszt ( nyúlik összehúzódik) és megesik hogy némi gyártási sorja is dörzsöli a tartályon belül.

Membrán vásárlásban annyit hogy én nem ismerek olyan üzletet aki Elpumps és TIP alkatrészt is árul egyszerre, de lehet sikerül kigoogliznod ha szánsz rá kicsit több időt.
Előző 1 ... 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98 ... 157 Következő
2344 hozzászólás Oldal: 95 / 157