Ezermester Fórum

Bármilyen egyéb téma: tippek, trükkök, egészséges életmód, egészségmegőrzés
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdv.Segìtséget szeretnék kérni.A napokban vásàroltam egy Rio 8kw.os kandallót.A következő gondom lenne; Mikkor teszek a tűzre füstől a kályha, száraz fàval tüzelek akkor is fűstöl.Elég idegesìtő màr...Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.
Ha begyújtja, akkor füst nélkül begyullad, de ha égő tűzzel kinyitja, és rárak, akkor füstöl?
Igen akkor füstöl.
Üdv!
A kémény huzatát kellene ellenőrizni. Milyen átmérőjű kéménybe lett bekötve? Önálló, vagy gyűjtő? Kéményseprő látta előtte?

A begyújtásnál visszafüstölhet egy kicsit, míg a kémény be nem melegszik, be nem indul. Utána ha megfelelő a huzata és a kapacitása, nem szabadna az ajtó nyitásakor visszafüstölnie, sőt akkor kellene úgy égnie, hogy a tüzelőt magától beszippantsa. :wink: Na jó ez vicc, de ha minden rendben lenne, nem füstölne vissza menet közbeni ajtónyitásra, hanem intenzíven kellene égnie és a lángoknak a kémény felé nyújtózkodnia. :D
A kémèny külső mérete 50x50 es.Eddig vaskájhával tüzeltünk 6,4 kwt hátso füstcsoves volt ,avval nem volt probléma.
Nekem hasonlóan viselkedik, és azzal lesz füstmentes, hogy a nagy ajtót, ami nálam kb. 35x35 cm nem nyitom meg egészen, csak résre. Ha az elején úgy rakom meg, hogy jól meggyulladjon a nagyobb kandallófa is (alágyújtós, aprófa, PePo alágyújtós kocka darab) akkor már csak akkor nyitom az ajtót, ha csak parázs van. Amíg lánggal ég, a nagy ajtó miatt kicsap a füst.
Amennyiben minden megfelelő, nem szabadna füstölnie újratöltéskor. A bemelegedett kéménynek olyan huzata van, hogy éppen nyitott ajtónál kellene a legjobban égnie, mert hirtelen megindul a kéményben az áramlás, mert nincs fojtás. A kandallónak elég egyenes a füstelvezető rendszere, így az nem okozhatja. Szakemberrel kellene megnézetni, mert így távolról csak ötletelni lehet. Valahol szűkülés lehet, ami akadályozza az áramlást. Feltételezem a gyári ajánlásnak megfelelő méretű füstelvezető csövekkel lett bekötve szűkítés nélkül. Ha mégsem, akkor valahol ott kellene keresni a hibát.
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég