Ezermester Fórum

Ezermester Webshoppal kapcsolatos kérdések, problémák, ill. bármilyen észrevétel
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Szeretném mindenki figyelmét felkelteni az adott témában.
Fűteni télen lehet ingyenesen.
Kell hozzá egy hálózatba tápláló napelemes rendszer, és kell egy inverteres klíma a fűtés rendszerre tenni. A napelemek a begyüjtött energiát a hálózatba táplálják egész évben, amit az elmütöl igényelt ad-vesz mérő rögzit. Az inverteres klímát fűtés szezonan bekapcsoljuk és melegítí a fűtővizet. Az inverteres klímák fogyasztása 500W-2Kw-ig fogyasztanak abból az áramból amit a Napelemek egész évben termelnek.
Kaphatnék egy kis bekerülés megtérülés számítást ? -mert a sztori úgy lenne kerek :)
Üdv!

Szakmailag kicsit körbejártam a témát, mert egyre többen érdeklődtek már nálam is, hogy is működik a rendszer, érdemes-e vagy sem.
Kezdeném ott, hogy az ilyen rendszerek energiatermelése elsősorban az április-október időszakra esik. Valóban termel ködös, borult időben is, DE korántsem annyit, mint a névleges. Az ilyen rendszerek tervezésénél alapvetően az éves fogyasztást veszik alapul, és ennek megfelelően telepítik a rendszert. Ez átlagos helyzetben 2-2,5 kW teljesítményű, általában 20-30 év szavatossággal. A napelemekre. És célszerűen érdemes egy délre néző tetőfelülettel rendelkezni. Az inverter az külön téma, általában egy 10 éves periódusban legalább egy inverter cserével már kapásból számolnak, mi több, biztonsági okokból az ilyen hálózatra kötött inverterek feszültség kimaradás -ld áramszünet - esetén NEM termelnek áramot. Még ha hétágra süt a nap, akkor sem. Megvan az oka, gondolja mindenki magában végig, miért.

Más tészta az ún. sziget üzeműek, de ezek meg nem köthetők hálózatra, és egy szép akku telep a háttér a folyamatos ellátáshoz. Itt meg az akkutelep elhasználódása okán való telepcsere nem kis költség, ld mint a hibrid autóknál. De az előző műszaki hibák itt is jelentkezhetnek.

A telepítést általában a cégek felvállalják, a papírmunkát az áramszolgáltatók felé stb. stb. stb.. A mérő felszerelése is gyakorlatilag ingyen van, tehát minden az optimumon. És akkor most vegyük elő a józan paraszti eszet.
Egy ilyen rendszer bekerülési költsége hozzávetőleg 1,2-2 millió cége válogatja, az előbb vázolt teljesítményre. A vételár azonnal fizetendő, lehet kérni némi részletfizetést, de legkésőbb a rendszer beüzemelésekor teljesen azt ki kell egyenlíteni. Erre kölcsönt felvenni ... Aki abban gondolkodik, hogy van egy kis kidobható pénze, termeli ezerrel az energiát, veszi a szolgáltató az áramot, mint kacsa a nokedlit, a fél falut ő világítja be, nos annak szólok, hogy az ad/vesz mérő külön méri hálózatból pl este elfogyasztott energiát, és a napsütésben visszatápláltat, nem egy számláló pörög előre hátra, hó végén meg ha a mutató mínuszos, kapom a zsetont. Másrészről ha ebből akarok meggazdagodni, külön szerződést kell kötni a szolgáltatóval, adószámmal kell rendelkezni, és adózni kell a megszerzett jövedelemből. Ennek mindenki maga nézzen utána, de nem ez volt a kérdés.
Ha alapul veszem, hogy az átlagos fogyasztásom után havonta 10.000 Ft-os számlát kell rendeznem, uszkve 40 Ft áramdíjjal, ez olyan 250 kWh, havonta. Ha ehhez hozzávesszük, hogy voltaképp okosan gazdálkodtunk, egy fillért nem kell fizetnünk a szolgáltatónak, ez 10 év alatt lesz 1,2 millió, nem számolva az esetleges járulékos költségeket, ld inverter csere, vagy egyéb javítások. Tehát 10 év múlva elvben a rendszer kidolgozta magát, nullszaldós. A növekvő energiaárak mellett lehet, hogy ez még többet is fog érni. Azonban ezek a rendszerek egyre olcsóbbá válnak, és a mi rendszerünk addigra többé-kevésbé már elavult lesz, a hatásfoka sem éri el az akkor meglévőkét, tehát fejlesztenünk szükséges, mi több, nem garanciális, a javítási és egyéb költségek is minket terhelnek. Ha éppen akkor tönkre ment az inverter, vehetünk újat, ami szintúgy nem lesz olcsó, vegyük alapul pillanatnyilag olyan 200.000 Ft körüli összeget. Ha nincs rá pénzünk, hiába van napelemünk, nem tudunk visszatáplálni, akkor kutya közönséges fogyasztókká váltunk.
Én nem kívánok ellene beszélni, de botorság a fentiek meggondolása után egy napelemes rendszerbe gondolkodni, "télen innen lesz a fűtés!" felkiáltással. A jelen szabályozás egyáltalán nem kedvez ezeknek a rendszereknek, az ezzel foglalkozók tapasztalatom szerint síppal-dobbal, láttam már nádi hegedűs megoldást is, fogják az esetleges potenciális megrendelőket, és sajnos nem egy cég szűnt meg, aki ebben próbált teret nyerni. És nem is beszéltünk a veszélyes hulladék díjról, amit jól kitaláltak ezekre a termékekre, és elvben a cégek még "nem terhelik át a vevőkre". Mondom, elvben. Kétségtelenül van egy értékteremtő oldala az ingatlan tekintetében, de megtérülése igen hosszú, mi több, ma, ha az élethelyzet úgy alakul, nem tudjuk költözéskor a hátunkra kötve elvinni. Másrészről ha kijön egy új modell, már a bemutatása pillanatában elavultnak tekinthető, és minden mellébeszélés ellenére,igazán hosszútávú tapasztalatok sincsennek ezekkel. El ne kezdje nekem itt most ecsetelni senki a német példát, mert ha egy kicsit belenéz a hátterébe, köszönő viszonyba sincs a hazai helyzettel. Ld. állami ösztönzés és az energiahelyzetük. Egy sörkollektoros fűtésrásegítésnek nagyobb hasznát látom, beleértve a bekerülési és üzemeltetési költségeket. Ilyen építésében szívesen segítek, elsősorban a sörös dobozok szakszerű kiürítésében tudok feladatot vállalni. :D :D :D

Nem lebeszélni, de rábeszélni sem kívánok senkit ilyen rendszer telepítéséről. Kollégákkal beszélgetve egyelőre nem tűnik rentábilisnak, inkább olyan "gazdagok kiváltsága". Már bocsánat. Saját információimat kívántam csupán közreadni, a tisztánlátás érdekében.
És még egy. Aki ilyenben gondolkodik, nyugodtan keressen meg egy napelemes céget, a felmérés nem kerül semmibe, és kérdezzen rá, a fent vázolt gondolatokra és problémákra. Ha utána, otthon, nyugodtan, párnák között ki jön, hogy érdemes belevágni, akkor késlekedés nélkül bele kell fogni, de olyan számítással, hogy áprilisig elkészüljön, ld az első megjegyzés.
És végezetül. 2kW teljesítménnyel nem lehet kifűteni egy lakást. Egy szoba, no az más lapra tartozik. Illetve egy esetben, de azaz istenkáromlás kategória, ha a lakás egy passzív ház.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
A magam részéről köszönöm, tanulságos és elgondolkodtató amit írtál !
- Hát igen... Azért szívesebben hallottam volna "FurediTibor" fejtegetését :)
Csak halkan megjegyzem a kereső ezzel a névvel ad találatot napelemes rendszer szerelésével kapcsolatban tehát vagy a "véletlenek egybe eséséről" van szó vagy esetleg egy "félinkognitóban" lévő szakember van a sorok mögött akinek olyan sok a munkája hogy nincs ideje érvekkel alátámasztani állítását ?
Itt már a cím is megtévesztő, gyakorlatilag semmi sincs ingyen, ez is ilyen népámítás kategóriájú nagyotmondás.

A számításokkal kicsit változik a helyzet, ha sikerül állami támogatást kapni a rendszerre valamilyen pályázaton amit nem lopnak el azonnal, vagy klímával lehet csak a házat nyáron elviselhető hőfokon tartani. Én ebben látom a napelemrendszerek a jelentőségét, hogy a megnövekedett klímahasználat miatti energiafogyasztás és környezetterhelés növekedést kompenzálhatja. Ezért is érdemes lenne erre államilag pénzt fordítani, mert az egyének kényelme mellett a környezetterhelés csökkentésével közüggyé válik. Itt lenne aktuális a Német példa, csak ésszerűen alkalmazni kellene.

A hőszivattyús fűtéstől sem kell akkora hátast dobni, a levegős-vizes hőszivattyúk mínusz fokokban elég gyengén teljesítenek, hiába alkalmas -20 fokig működésre. -10 fok körül már nagyon gyenge a cop-ja, ráadásul a gyakori jégtelenítésnek köszönhetően tovább romlik a hatásfoka. és addig nem fűt semmit. Itt a cégnél ilyen rendszer működik légforgatóval, hővisszanyerővel, de erős mínuszokban be kell kapcsolni a hagyományos elektromos fűtésrásegítést is. Lehet vitatkozni, nem a legújabb technológia van felszerelve, de az igazán jók még csillagászati árban érhetők el.

Nem szabad azonban a rendszert figyelmen kívül hagyni, a klímaváltozás miatt ez a páros (napelem-hőszivattyú) egyre nagyobb teret fog kapni, a nyarak melegebbek lesznek a telek kevésbé hidegek, így a várható megtérülés is rövidebb lesz.
Lacikám ! Paks kettőt kihagyod a matekból ?
Olcsó áram :shock: ?
Azzal nem kell foglalkozni. Amire megépítik és átadják, addigra betiltják az összes atomerőművet európában. Így azonnal múzeumként fog szolgálni. .)
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég