Ezermester Fórum

Járművek, gépjárművek szerelésével kapcsolatos kérdések, problémák, tanácsok.
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Mostanában egy zavaró problémával küzdök: valahányszor leállítom az autómat, csikorog a fék. Kicsit nyugtalanító amellett, hogy zavaró. A biztonság kedvéért meg akarok győződni arról, hogy a fékjeim kiváló állapotban vannak.

Kutatást végeztem az interneten, és találtam néhány lehetséges okot, mint például a kopott fékbetétek, az üvegezett forgórészek vagy akár a fékszerelvényben megakadt törmelék. Azonban nem tudom, hol kezdjem a probléma diagnosztizálását és megoldását.

Más is tapasztalta már ezt a problémát? Ha igen, milyen lépéseket tett a megoldás érdekében? Vannak-e speciális eszközök vagy technikák a fékek ellenőrzéséhez és javításához?

Bármilyen tanácsot vagy meglátást nagyra értékelnénk. Előre is köszönöm a segítséget!
Milyen színű az autó lehet tudni ?
Sok autós találkozott már hasonló problémával, amikor a fék csikorgó hangot ad leállítás után, és teljesen jogos, hogy szeretnéd kideríteni, mi állhat a háttérben. Jó, hogy utánaolvastál, mert az általad említett okok valóban gyakoriak.
Én is jártam már hasonló cipőben, és végül kiderült, hogy a fékcsikorgás nem mindig jelent komoly hibát, de érdemes utánajárni. Első körben én azt csináltam, hogy levettem a kerekeket és megnéztem a fékbetétek vastagságát, valamint azt, hogy van‑e valami kosz vagy apró kavics a féknyereg körül. Meglepően gyakori, hogy egy kis törmelék okozza a hangot.

Ha minden rendben van a betétekkel, érdemes ellenőrizni, hogy nem üvegesedtek‑e el a tárcsák. Ha fényes és tükröződő a felületük, az könnyen okozhat sípoló hangot. Ilyenkor segíthet egy enyhe csiszolás vagy a betétek cseréje.

Van még egy dolog: ha a féknyergek csúszócsapjai szárazak, az is zajt okozhat. Egy kis magas hőmérsékletű fékzsír a megfelelő helyre sokszor megoldja a problémát.

Ha viszont fémes, erős hangot hallasz, vagy nem érzed biztonságosnak, inkább vidd el egy szerelőhöz. Sokkal jobb most ránézetni, mint később nagyobb javítást fizetni.
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1