Ezermester Fórum

Elektronika, számítástechnika, digitális eszközök, tévé, videó, internet
38 hozzászólás Oldal: 3 / 3
Üdv!

A leírtak alapján nem fázist, hanem nullát szakít meg a kapcsoló, ezt kell helyreállítani.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Köszi a választ de értem a működést, jól is lett lett bekötve, azt hittem a kérdésből látszik.
L állandó fázis, N nulla, S kapcsolt fázis. Fáziskeresővel ellenőrizve bekötés előtt, működés közben műszerrel ellenőrizve, hogy lássam milyen feszültségek vannak a 3 csatlakozón le ill.felkapcsolt állapotban.
Egyébirán a lakást áramvédő kapcsoló védi, így "kóbor áram" (inkább hibaáram, vagy hibafeszültség) jelenlétének kicsi az esélye.
Arra lettem volna kíváncsi, hogy valaki tapasztal-e már ilyet és mi volt a megoldás! De azt hiszem kicseréltetem a ventit mert csak az elektronika hibájára tudok gondolni.
Azért nekem ez a mondatod hogy :
Csakhogy bekötést követően nem kapcsol ki, kivéve ha a foglalatban nincs izzó. Ha van bent izzó folyamatosan megy, ha nincs akkor helyesen működik.

inkább azt jelenti hogy a készülék rendben viszont a bekötés vagy a hálózat már kevésbé. Attól hogy állva marad az ÉV relé az csak annyit jelent hogy 30 mA nál kisebb az anomália a hálózatodon. Én mielőtt elindulnék az üzletbe azért lepróbálnám egy asztalon konnektorról.
- De jmedvegy fórumtárs a téma szakértője hátha van más ötlete is.
A labor próba is megvolt még tegnap! -elszívó, foglalat, kapcsoló - Ha csak egymagában van bekötve kapcsolóval akkor rendesen megy. Amint fogyasztó is van a kapcsolt fázison Nem kapcsol ki. Mindegy 2 óra és kiderül.
Kíváncsian várom a fejleményeket !
Kicsit kicsúsztam az ígért két órából, de mászkálós volt az anyagbeszerzés és azt követő javítás tekintve, hogy nem vagyok elektroműszerész.
Akkor hogy a megoldásról is legyen szó!
A teljes ventit nem cserélték ki de adtak egy vezérlőpanelt ingyen a blokk felmutatása után mert az én esetem nem az első. Az új vezérlő teljesen más felépítésű és elsőre kiválóan tette a dolgát. Lekapcsolás után azonnal belép időzítő módba a (led villogás) majd leáll.
De hogy itt ne legyen vége, már csak azért is a végére akartam járni. Bár nem tudtuk leolvasni a rossz vezérlőben lévő tranzisztor feliratát, de a hölgy ajánlotta 2SC2002-t (szerinte az a baj a tapasztalatok alapján) így vettem egyet. Tranzisztor és a 10V 1000uF kondi cseréje után a munkapadon megy is. A baj csak az, hogy mire szükség lesz rá úgyis elkallódik.
Üdv!

Kis kiegészítés, hátha más is esik hasonló hibába.
Az 1 ábrán az időzítéssel rendelkező ventilátorok bekötése látható. Hogy az időzítést a szerkezet megfelelően tudja indítani, ezért szükség van még gy, lámpaszálról történő megcsapolásra is. Amikor az elektronika feszültséget kap, a beállított ideig még működteti a motort, majd kikapcsol.
1 ábra.jpg
1 ábra.jpg (21.92 KiB) Megtekintve 6101 alkalommal.

1 ábra.
A 2 ábrán az az állapot látható, ha klasszikus nulla szakításos a bekötés, ekkor az elektronika az izzón, bármilyen kivitelű is legyen, folyamatosan fázisfeszültséget kap, úgy érzékelve, hogy nem oltották le a lámpát, így a ventilátor is folyamatosan működik. Az izzó eltávolításával az állapot megszűnik.
2 ábra.jpg
2 ábra.jpg (20.55 KiB) Megtekintve 6144 alkalommal.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
38 hozzászólás Oldal: 3 / 3

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 30 vendég