Ezermester Fórum

Elektronika, számítástechnika, digitális eszközök, tévé, videó, internet
18 hozzászólás Oldal: 1 / 2
Sziasztok

Szeretném megkérdezni mi van olyankor ,néztem a műsort minden oké ! Lekapcsoltam ,és azóta nem akar működni.
se kép se hang. Tegnap kiraktam a szobából ,kint még egyszer próbáltam indítani , semmi probléma .
Ma megint felakartam kapcsolni ,megint nem lehetséges.
T 55-440 a típusa !
rajz sem ártana ha lenne !
_________________________________________
Ez az egyik grundig baja
A másik a nagy képernyősnél meg a színek elcsúsznak vagy 2-3 cm-re ,s közbe néha pattog !
De sajnos nem találok olyan tekerhető lehetőséget ahol vissza tudnám hozni ! Távirányítója nincs de mivel a scart csatlakozon lehetne használni jó lenne ha tudnátok rá megoldást
Köszi
E 72-911 IDTV
Jocó
Üdv!

Mivel előző hozzászólásaidban sem jelölted meg a TV típusát, csak annyit, hogy Grundig, hát így kissé bajos, de egyébként is. LCD vagy hagyományos képcsöves, síkképernyős, vagy milyen TV-vel is állunk szemben? A szimptómákból én a hagyományos, képcsövesre tippelek.

Hát ez bizony már nem az ezermester kategória, már csak azért sem, mert a mostani készülékek leginkább a programozható TV-k, magyarán a belső beállításokat egy belső vezérlő IC, vagy BOÁK (berendezés orientált áramkör) állítja elő, és ezt vezérelni vajmi kevés. Ezért sem lehet már szinte egyetlen szabályzó potmétert sem találni ezen típusokban.

Viszont az első probléma még nagyjából kezelhető. A készüléket kapcsold ki és HÚZD IS KI a hálózatból, majd a hátlap leszerelése után keresd meg a panelen a 220V-os táprészt, illetve a vízszintes eltérítő transzformátort, vagy inkább egyszerűbben egy nagyítóval azokat a részeket nézd át, ahol a panel "megszínesedett". Itt a jobban melegedő alkatrészek vannak. A gyárban beforrasztáskor ezeket megfelelően rögzítik, azonban a használat során a felmelegedés és kihűlés hatására a fémek térfogata változik, így a lábak egyfajta mechanikai feszültség ébred, ami mintha ki akarná húzni a lábat a forrasztási pontból, és ami a forrfülön egy apró, körbefutó, leginkább repedésre emlékeztető formában jelenik meg. Ezek az apró kontakt hibák miatt nem kapcsolhat be a készülék. Ezeket a feltételezett vagy valóban hibás részeket gyantás ónnal átforrasztva, az alkatrész (traknszformátor, tranzisztor) lábait újraforrasztva a hibának meg kell szűnnie.

Viszont ha meg áll az első típusbehatárolás, elképzelhető sajnos, hogy a pattogások éppen a sorkimenő transzformátor menet és testzárlatára utalnak, ld "2-3 cm oldalirányú eltérés", amely mint zárlat a test felé éppen bekapcsoláskor olyan terhelésként jelentkezik, amely hatására a vezérlő IC vagy áramkör kikapcsolással konstatál. Kihűlés során, ne feledjük, készenlét alatt is termelődik hő a készülékben. A hő a szigetelések nagy ellensége, minél nagyobb a hő, ott annál kisebb ellenállással számolhatunk szigetelésként, ld a leégett motor is ennek a hatásnak köszönheti létét. Ha az ideiglenes zárlat megszűnik, újra bekapcsolható a készülék.

Mindamellett meg kell mondanom, nem vagyok egy TV szerelő, de hát ezt is valahol elektronok hajtják, vagy valami hasonló. :lol: Mindenképpen ajánlom, hogy ha egy hajszárítónál nagyobb készüléket még nem szedtél szét, fordulj inkább szakemberhez, a fent leírtak inkább a szerelésben és javításban már némi jártassággal rendelkezőknek adhat támpontot. Talákoztam már én is ilyen mindenből mindent gyártókkal, de a játékszabályokat ők is betartják, mitöbb! tiszteletben tartják!

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Én sem vagyok TV szerelő, de grundig tv-t már sikerült megszerelnem, amikor a hivatásos szerelő feladta. A hiba kicsit más volt, nekem 20 perc után kikapcsolt és csak 1/2 óra múlva lehetett visszakapcsolni. Szerelő kijött 5 percig várt addig részletesen elmagyaráztam a hibát, de mivel a hiba nem jelentkezett, lelépett. Ekkor öntött el a méreg, ez csak kontakthiba lehet, leszedtem a tv hátát és megvártam, míg leáll. Amikor leállt, addig piszkáltam, míg nem kezdett éledezni és azokat a forrasztási pontokat átforrasztva megint jó lett a gép. Ezt már sikerült más tévén is megcsinálni. Lehet, hogy a Grundig tv-k nem túl hosszú életűek, de az enyém már 20 éves és még mindig működik. Legutóbb a tápjában kellett kicserélni a kondikat, meg a vezérlő IC-t. Sajna a sorkimenő áthúzásával nem lehet mit tenni, ki kell cseréltetni, lehetőleg addig, amíg nem tesz tönkre más alkatrészt is.
Köszönöm a segítséget !Mivel vidéki lakos vagyok nem tudok élni a lehetőséggel amit ajánlottál
de most ezek után, nem dobom ki a készüléket hanem megjavítatom .
Üdv: Jocó
Sziasztok ! Van egy régi GRUNDIG T 55-3050 text televizióm.
A hibajelenség: A tv adás csak fekete-fehér, viszont a teletex szines.
Tudok vele valamit csinálni ?
Köszi a választ: Károly
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék egy Grundig tv csatornabeállítása felől. Használtan vettük pár éve, akkor még be is tudtam állítani, de már nem emlékszem rá, hogy hogy kell, és sajna nincs hozzá használati utasítás. Aztán tegnap, ahogy bekapcsoltam, valamit kiírt, én meg nyomtam rá egy gombot, de hirtelen azt sem tudtam, hogy mit tegyek vele. Aztán hirtelen már nem is "fogott" mást, mint 3 csatornát. :x A távírányítóra rákerestem TP715. Nagy nehezen már besikerült állítani a csatornákat össze-vissza, de nem tudom, minek hatására. :oops: Viszont én szeretném beállítani, hogy melyik csatorna "hányas" szám alatt legyen. :?: :shock: Nem tudom, hogy sikerült-e leírnom "jól" a problémát, lehet, hogy egy kicsit "szőkésen" sikeredett, de gyors megoldást szeretnék, és akkor csak így megy! :lol:
Köszönöm mindenki segítségét!
Üdv
Pontos típus nélkül nehéz lesz jó tipped adni, ha nem ismered akkor legalább egy-két képet csatolj kérlek. Egyébként már csak digitális adás van és ha nem tudja a MinDig tv -t akkor csak set top box -on keresztül lesz használható Magyarországon, vagy valamelyik kábeltv szolgáltató hálózatán.
P37-830/4 Text a típus. Minden adó fogható, csak nem tudom beállítani a távirányítóval, meg egyébként sem, hogy mit hova rakjon. Pl. ha megnyomom mondjuk a 3-ast, vagy a 4-est, ugyanúgy a Duna Tv van rajta. Szóval minden csatornára "rátalált", de én nem tudom beállítani. Itt van kábelszolgáltató, nekünk nem kellett venni semmit pluszba. Eddig nem is volt semmi gond, csak úgy két napja, amikor kiírt "valamit". Köszönöm a választ, ha sikerül esetleg. :roll:
Üdv
Sajnos ez már meglehetősen régi darab ezért a gyártótól nem sikerült megszereznem a használati útmutatóját már. Több dolgot is tehetünk, kutakodok
( kutakodunk tovább) egy használati útmutatóért, ha eredménytelen akkor hirdetéseket viszont találtam és talán a hirdető némi ellenszolgáltatás fejében (ha van használati útmutatója) lemásolja és elküldi neked, esetleg kereső hirdetéseket feladni, vagy az ismerősök közt keresni egy tv-hez jobban értő segítőkész valakit aki megnézné hogy miképp kell programozni, mert nem hinném hogy túl bonyolult lenne ezen a készüléken főleg ha magyar menüje is lenne. Ha kiderülne hogy rossz a készülék szerintem kár a javítással foglalkozni mert 5-7 ezerből lehet másik ilyent venni ami jó. Manapság ennyiért mondják meg mennyibe fog kerülni a javítás :( Feltételezem a gyári beállítások visszaállítása ( factory reset) lehett amit megnyomhattál azért állítódott el minden beállítás. Ha 2-3 naapon belül ettől okosabbat nem tudok akkor én ennyire jutottam.
Rena

Jó hírem van találtam használatit magyarul. Privát üzenetben kérek mail címet és átküldöm az összes oldalt. Ízelítőnek itt egy oldal ami talán segíteni is fog :

grundig 1.JPG
grundig 1.JPG (101.15 KiB) Megtekintve 19129 alkalommal.
Köszönöm!!! :P Küldtem a címet!
Üdv!

Szükségem lenne egy kis segítségre.
Van egy Grundig 40 VLE 6120 BF TV.
A hibajelenség: bekapcsolom a tv-t 1-2 másodpercre bevillan a kép középen egy sávban és kikapcsol. Szétszedtem és láthatóan volt egy-két hibás kondi, amit kis is csereltéltem, de nem szüntette meg a hibát. Továbbra is táp panel cserére gondolok csak szeretnék biztosra menni mielőtt megrendelném. Volt valakinek hasonló problémája, mik a tapasztalatok?? :o
Sziasztok van egy grundig T 70-740/4 top tv-m az lenne a gond amiben segítséget szeretnék kérni hogy bekapcsolom a tv-t minden jó csak a hang elmegy és amikor adom rá a hangot megáll és lehet látni hogy a skálán a hangerő egyre csökken míg nem teljesen lehalkul! Mitől lehet ez beállítás vagy a panelon van valami hiba?
lehet nem is a tv hanem a távirányító a ludas. Új elemekkel is ezt csinálja ?
Igen új elemekkel is ezt csinálja! A beállításokban állítottam és mostmár nem halkul el teljesen de viszont percenként elmegy a hang és visszajön ugyanolyan hangerőre amiről elhalkult
18 hozzászólás Oldal: 1 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 12 vendég