Ezermester Fórum

Elektronika, számítástechnika, digitális eszközök, tévé, videó, internet
19 hozzászólás Oldal: 1 / 2
Sziasztok!
A napokban vásároltam mozgás érzékelős lámpákat 3 darabot a ház különböző pontjára szeretném tenni de ezeket ugy akarom megoldani ,hogy ha akarom egyszerre fel tudjam őket kapcsolni egy kapcsolóval és ha lekapcsolom akkor ismét a mozgásérzékelő működjön.
Ha lehet rajzzal segítsetek mert gyenge a felfogó képességem.
Előre is köszönöm..
Szia!
Nem lesz egyszerű, mert bele kell nyúlni a lámpa belvilágába, ami esetleg garanciavesztéssel is járhat. Ahhoz, hogy egyszerre és egy kapcsolóval tudjad mind a 3 lámpát felkapcsolni, alapvető feltétel, hogy 1 fázison legyen mind a 3 lámpa. Tulajdonképpen úgy lehet megoldani, hogy a mozgásérzékelőt áthidalod egy kapcsolóval és akkor folyamatosan világít. Tehát a mozgásérzékelő kapcsolóelektronika bemeneti és kimeneti (kapcsolt) oldalán ugyanaz a potenciál lesz. Nem szedtem még szét ilyen lámpát, de az én mozgáskapcsolós reflektorom kattan, ha felgyullad, tehát relé kapcsolja az izzót. Ezt a kapcsolót (relé kontaktust) kell rövidre zárni, pontosabban áthidalni. A lámpákhoz 3 vezetéket kell húzni, nulla, fázis a normál kötési pontokhoz és egy harmadikat a relé kapcsolt kimenetéhez. Nagyon fontos, hogy a három lámpát pontosan ugyanúgy kösd be, különben zárlat és füst lesz. Előtte mérd ki, keresd meg a relé kontaktusait. Mind a három lámpát azonosan, a következők szerint kösd be: nulla a bekötési rajz szerint, fázis a bekötési rajz szerint és a harmadik vezeték a kapcsoló felől jön ugyanazzal a potenciállal, mint amit a relé kapcsol. Elvileg a fázist kell kapcsolnia (előtte mérni kell!!!!), tehát a kapcsolótól is ugyanazt a fázist kell vezetni a relé kapcsolt oldalára, mint ami a relé bemeneti oldalán van. Azonos bekötéssel a három lámpát egyszerre tudod folyamatosra kapcsolni. Remélem érthető voltam, ha mégsem, inkább kérdezz.
Üdv: Plaszlo
Üdv!

Gyártótól függ, de általában 4 csatlakozási pont van kialakitva a sorkapocs lécen és földelő csavaron, a nem jelzett pont általában a lámpa meleg vége, azaz a fázissal táplált szál, lámpaszál. Annak másik vége már a nullára van kötve.
Plaszlo nem téved, valóban egy szubminiatűr relé oldja meg a kapcsolást. Azt viszont nem árt tudni, hogy valójában a külső lámpákat illik kétsarkúan kapcsolni. Így javításkor, izzócserekor nem oldható meg megbízhatóan a feszültségmentesítés. Ezért ezt a kört külön, egy kétsarkú biztosítóre szükséges lenne átkötni.

A másik probléma, ha meg is találnád ezt a szálat, és megoldanád egy kapcsolóval a lámpa önálló felkapcsolását, és egyszersmind a többit is egyidejűleg kapcsolnád, akkor ha a lámpák önállóan működnek, ezen a vezetéken a másik kettő is táplálást kapna és világítana. Ezt megnövekedett terhelést (1 relé 3 lámpát visz) viszont nem tartom valószínűnek, hogy a lámpák saját reléi hosszabbtávon elbírják. Ezért csak mindenegyes lámpa külön-külön történő tápláló szálának kiépítése oldaná meg ezt, erre viszont valahol be kellene építeni vagy egy + 220V relét, amit ezzel a kapcsolóval lehetne működtetni, illetve, van egy olyan megoldás, ami az alternatív-keresztkapcsolós megoldások kiváltására lehet használni, illetve szoktam használni. Viszont ez jelentősen drágáb, bármilyen elegáns is.
A mostani, bonyolult belsőterű házaknál néha problémás a belső közlekedők világításának kapcsolása, lévén néha 5-6 helyről is fel kellene kapcsolni a emeletre vezető lépcső + előtér világítását. Itt szoktunk egy kétállapotú kapcsoló elemet használni, ami nyomógombbal vezérelhető. (A kötését a következő órán vesszük. :lol: )
Most kissé fáradt vagyok, így most rajzot nem mellékelek, de mindenképpen felrakok egy lehetséges megoldást, viszont arra mindenképpen készülni kell, hogy nem kevés vezetéket kell majd elhúzogatni a csövekbe, még ha szinte egymás mellett is vannak a lámpák, bár ez aligha így van ebben az esetben is.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdv!

Mellékeltem a rajzot, kis túlzással jobb, mint egy móricka, de talán megteszi.
Igyekeztem a laikus számára is érthetővé tenni, remélem, sikerült.

Mint mindig, most is emlékeztetek mindenkit, mivel ez jelentősebb beavatkozás a ház elektromos illetve a készülékek belvilágába, a kivitelezést kellő jártasság és gyakorlat nélkül NE VÉGEZZÜK, bízzuk inkább szakemberre, különösen az érintésvédelem, és az esetleges kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében. (Áramvédős (ld.Fi-relé) védelmeknél megtudja tréfálni a relé működését kereső szakember perceit, és nem kevés fejtörést okozva a tulajdonosnak is.)

A kialakítás nagyban függ a helyi körülményektől, ajánlom, hogy a házielosztó környékén érdemes kialakítani a relé csatlakozási és kötési pontját. Ha van rá mód, esetleg egy kiegészítő tábla felhelyezésével, alapvetően a helyi körülményeket figyelembevéve.

A védőföldet nem rajzoltam be, nem kívántam feleslegesen összekuszáltabbá tenni a rajzot, annak bekötése a nulla szállal egyetemben nem változik.

Az általam előzőekben említett másik megoldás drágább, viszont az előnye abban rejlik, hogy tetszőleges számú helyről kapcsolható fel és le, viszont ekkor a kapcsolót kell egy ilyen kétállású kapcsoló elemmel helyettesíteni+ a kapcsolását megoldani. Ekkor viszont egy kapcsolószállal megoldható a teljes lakásban. Ha igény van rá, kikeresem a típust illetve a bekötését is.
Megvalósítás esetén szeretnék egy visszajelzést kérni, hogy az elv a gyakorlatban is megállta a helyét. Előre is köszönöm.

További szép napot!

Csatolmányok

Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdv!
Igazad van jmedvegy, ez így korrekt, arra nem gondoltam, ha az egyik relé felkapcsol az (én elgondolásom szerint), akkor a többi lámpát is kapcsolja, így értelmetlen lenne az egész. :-( Nem csináltam kapcsolási rajzot, akkor kiderült volna az elképzelésem hibája, csak az egyszerűségre fókuszáltam.
Általában a legtöbb mozgásérzékelő 3 bekötési ponttal rendelkezik.Egy a fázisnak, egy a nullának és egy a "kapcsolt" fázisnak, ide jön a fogyasztó. Esetleg ha belenézel a dobozába talán jelölve is van valami szimbólummal vagy betűvel.
Üdv mindenkinek!

Azt hiszem van egyszerűbb megoldás is, mint a relés. Az biztos, hogy a lámpákhoz ki kell húzni egy plusz vezetéket, ami az állandó kapcsolt állásban táplálná a lámpákat. Ez egy fix fázis, amit a mozgásérzékelő után, a már említett izzóbemenethez kell kötni. (Ez alapban nem üresen levő csatl. pont, a mozgásérzékelő reléjéből kijövő vezeték van rákötve. Ha a mozgásérzékelő kapcsol, akkor jelenik itt meg a feszültség.)
Tehát szerintem egyszerűen a fázisvezetőbe be kell építeni egy váltókapcsolót (alternatív kapcsoló). Az egyik kimenetét a mozgásérzékelők "L" pontjára kötném, a másik szálat pedig a fentebb említett lámpabemenetre. (természetesen a kapcsoló elé kismegszakító vagy áramtalanító kapcsoló szükséges a korábban már említett feszültségmentesítés céljából!)
A váltókapcsoló egyik állásában a mozgásérzékelők kapnának áramot, így külön-külön működtetnék a lámpákat. A kapcsoló másik állásában kiiktatná a mozgásérzékelőket, és a 3 lámpa közvetlenül kapcsolható.
A lámpákba valószínüleg csak azért vannak relék, mert a mozgásézékelők nem 230V-ról működnek, így a hálozati feszültség kapcsolásához van rájuk szükség. A lámpák összteljesítménye nem lehet túl nagy, így a normál váltókapcsoló is elég a fix bekapcsoláshoz.
Mit gondoltok erről a megoldásról?
Tomiszaki
Ha jól értelmezem a gondolatodat, lényegében ugyanazt találtad ki, mint én az elején és ugyanabba a hibába is estél bele.
Az eredeti elképzelést csak úgy lehet korrekten megoldani, ahogy Jmedvegy is leírta és ábrázolta, maximum a relét lehet kiváltani egy 3 sarkú (3 külön áramkörű) kapcsolóval. Régen a 3 fázisú fénycsőarmatúrákhoz volt ilyen, és mint megtudtam borsos áron, de még mindig kapható. A kapcsolás lényege, hogy a lámpák önálló működéséhez elengedhetetlen az áramköreiknek egymástól való függetlensége a fixre kapcsoláson kívül.
A kapcsolás egyszerű lenne, egy plusz vezetékkel és kapcsolóval át kell kötni a relék kapcsoló kontaktusát (a működését nézve mindegy, hogy átkötöd egy kapcsolóval a relé kapcsoló kontaktusát, vagy az elektronika és az izzó között kapcsolgatsz, az eredmény ugyanaz: fixen világít, vagy csak mozgásra).
A hiba (mindkettőnk elképzelésében) ott van, hogy az alternatív kapcsolóval is közösíted a lámpák csatlakozási pontjait, - hiszen mind a három lámpából az áthidaló vezetékek - amik az izzókat direktben táplálják -, a kapcsoló ugyanazon csatlakozási pontjában találkoznak, így ha bármelyik mozgásérzékelő bekapcsol, a közösítésen keresztül az összest felkapcsolja. Azon kívül, hogy a relé kibírja-e a háromszoros teljesítményt, az összes lámpa egyszerre fog működni, viszont az eredeti elképzelés a lámpák önálló működését is elvárta.
Valóban nem gondoltam arra, hogy a közösített vezeték kapcsolja a többi lámpát is. (Pedig a korábbi kommentekben már kifejtettétek, de úgy látszik nem olvastam el elég alaposan. :wink: )
Azt még most sem egészen értem, hogy miért van szükség a kétsarkú biztosítóra. jmedvegy, kifejtenéd egy kicsit bővebben?
Tomiszaki
tomiszaki írta: ... Azt még most sem egészen értem, hogy miért van szükség a kétsarkú biztosítóra. jmedvegy, kifejtenéd egy kicsit bővebben?...


Üdv!

A korrekt feszültésgmentesítésre. A kültéri lámpák erre a legjobb példák rá. Ha valmilyen hiba folytán javítani, izzót cserélni, vagy csak éppen tisztani kell ezeket, így oldható meg a korrekt lekapcsolás. Ed ebbe a kategóriába tartozik a pl. klíma is, addig nem nem nyúl bele a szerelő, amíg hasonlóképpen nincs az áramtalanítás megoldva. Az nagyon szép, hogy jelenleg mindent más-más színű vezetékkel húzunk, még ha korlátozott is a színpaletta :lol: . Viszont itt rendező elv az lehet, hogy egy átalakítást, vagy bármilyen, az elektromos rendszeren végzett beavatkozást követően, ha meg is fordulna valamiért a vezetékek felhasználása (kéken megy a fázis), akkor is biztonságos legyen a hálózatról történő leválasztás.

Amint szoktam volt mondani, addig nincs baj, amíg nincs baj. Legjobb példa rá talán az, amikor egyszer olyanhoz hívtak, hogy javítsak meg egy csengőt, mert "ráz" a kapcsoló. Mint kiderült, a tulaj - takarékossági okokból, ne fogyasszon a csengőreduktor - a közvetlen hálózati feszültséget kapcsoltatta kinn a kapunál. Száraz napos időben nem is volt gond. Csak ködös, vizes-nyálkás időben panaszkodtak az érkezők, hogy megcsípte őket a kapcsoló. Mi több, a tulaj úgy gondolta, ha a fázist átvezetve a primer tekercs-körön, és a kapcsolóhoz kiviszi a nullát (nullát kapcsoltat), akkor abból baj nem lehet.

A tanmesét követően itt a vége, fuss el véle.... :lol:

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Kedves hozzáértők! Segítsetek nekem. Egy LOGUS90 szerelvénycsaládot vásároltam, ennek van egy 400W os mozgásérzékelő kapcsolója. Ezt megvettem a rajznak megfelelően bekőttem és a következőket csinálja: a. 5 másodpercre van beállítva folyamatosan bekapcsol amint az 5 másodperc letelik. b. ha egy fekete dobozt teszek rá akkor nem akpcsol be. Az érdekes az , hogy semmi nem mozog körülötte. El nem tudom képzelni mit tudok javítani rajta? Ha van tippetek megköszönöm. Üdv Áron
A mozgásérzékelős kapcsolóknál általában két dolgot lehet állítani: a bekapcsolási idő hosszát és az érzékenységet. Ha túl érzékeny állásban maradt, akkor mindenre bekapcsol, akár magától is.
Amikor megvettem a házamat, volt egy mozgásérzékelős reflektor felszerelve, amit külön kapcsolóvak kapcsoltak, mert a volt tulaj szerint bedöglött az elektronikája. Később derült ki - amikor elkezdtem a beállításokon molyolni -, hogy nincs semmi baja, csak az érzékenysége volt nagyon eltekerve, így folyamatosan bekapcsolva maradt. Utána évekig működött hibátlanul.
Az érzékenységét vedd lejjebb, ha sehogy sem tudod jobb belátásra bírni, vidd vissza a boltba ahol vetted. Vagy mutassák meg hogyan működik, vagy cseréljék ki.
Sziasztok
Nekem kb 10 éve vásárolt van felszerelve (akciós baumaxos lehetett talán) és az olyan ha megszakítom a mozgásérzékelő tápvezetékét de 3 másodpercen belül visszakapcsolom akkor az azt jelenti a lámpának hogy folyamatosan világítania kell és világít is. Ha több mint 3 másodperc után kapcsolom vissza akkor a beállított időciklus alatt világít majd lekapcsol és onnan a mozgásérzékelője vezérli. Utálom is ha van egy rövid áramszünet akkor örökégős lesz. Amiről szó van ezt nem tudja esetleg mert akkor meg is van oldva a dolog.
Köszönöm a tippeket! Üdv
Sziasztok!
Tudnátok segíteni,... olyan problémám van, hogy be lett fejezve a lakás újítás, és lett tervezve egy mennyezetbe süllyesztető mozgásérzékelős kapcsoló. Ez kb 40-50cm-re van a mennyezeti lámpától és kb 2 méterre az ablaktól.
A problémám az, hogy nagyon érzékeny. Világos nappal is folyamatosan bekapcsol, ha plusz lámpákkal megvilágítom, akkor is kapcsol.
Azt hittem, hogy ez rossz, ezert 2 másikkal is próbáltam (kértem a boltból) de semmi. Mind a 3 ugyan olyan érzékeny. Természetesen az összeset át állítottam a kis hold ikonra, ugye az az hogy minél sötétebb fénynél kapcsoljon.
Esetleg ha szét szedném, lehetne ezeken valamit kicserélni, valahogyan megbabrálni, hogy ne legyen ilyen érzékeny?
612853_BB_00_FB.EPS_1000.jpg
Ez a típusú kapcsoló van jelenleg
612853_BB_00_FB.EPS_1000.jpg (31.38 KiB) Megtekintve 15134 alkalommal.
19 hozzászólás Oldal: 1 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 11 vendég