Ezermester Fórum

Elektronika, számítástechnika, digitális eszközök, tévé, videó, internet
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Kedves Fórumtagok!

A lakásban az elektromos szerelvényeket cseréltem ki, köztük két alternatív kapcsolót (egy villanyt kapcsolnak), melyből az egyik süllyesztett, a másik falon kívüli (Legrand Niloé és Legrand Forix). Az előző kapcsolók tökéletesen működtek, csak öregek és barnák voltak, most viszont sehogy sem tudom az újakat megfelelő működésre bírni, azaz, adott kapcsolóval fel-le tudom kapcsolni a villanyt, a felkapcsoltat a másik kapcsolóval le tudom kapcsolni, de utána már felkapcsolni nem. A süllyesztett kapcsoló bekötési ábrája az alábbi (bocs a minőségért)

Névtelen.png
Névtelen.png (9.29 KiB) Megtekintve 7349 alkalommal.


, viszont a falon kívülinél az 1 megy az 1 hez, a 2 pedig a kettőhöz.

Van ennek relevanciája? Lehet hogy emiatt nem működik megfelelően mindig a kapcsolás? Mi lehet a probléma? Hogyan lehetne ezt orvosolni?

Előre is köszönöm az esetleges segítő hozzászólásokat!
Itt le van rajzolva miként kell bekötni https://www.novill.hu/magazin-fooldal/452-kezdo-lepesek-villanyszereloknek és egy egyszerű műszerrel kiméregethető hogy amit vettél kapcsolókat azok alkalmasak e a feladatra.
Köszi, esetleg abban tudnál segíteni, hogy milyen műszerrel és mit mérjek? Mindkét kapcsoló alkalmas kell, hogy legyen a feladatra, de mégsem, ezért nem értem miért nem működik rendesen (ezért merült fel bennem, hogy esetleg a két különböző bekötési instrukció különbözősége okozhatja a problémát).
Hát sima ohm mérővel ki sípoltatod,vagy próbalámpa és lapos elem. A rajzon látható megfelelő pólusait megkeresed aztán bekötöd ahogy a rajzon van.
Üdv!

Az alternatív kapcsolókon a közös pont a mérvadó. Ide kell csatlakoztatni vagy a fázisvezetőt, vagy a lámpa felé induló lámpaszálat, mely a foglalatban a null vezető felé fog tovább haladni. A megkeresést mindig áramtalanított helyzetben végezzük. Mivel működő kapcsolás volt, ezért feltételezzük, hogy minden megfelelően van kialakítva. Valamely kapcsolónál a három kijövő vezetéket kössük rövidre, majd a másik kapcsoló ponton keressük meg azt a két vezetőt, mely egymáshoz rövidzárt mutat. Rajta hagyva a műszert, az eddig rövidre zárt oldalon keressük ki az a két vezetőt, melyeket egymáshoz kötve rövidzár jelzést kapunk műszernél. Ezzel megkerestük az alternatív kapcsolók közötti kettős vezető szálat, ezt kell a kapcsoló (rajz szerint 1 és 2) pontjaiba kötni. A megmaradt vezetők pedig az L jelzésű pontokra kerülnek.
Ha megfelelően jártunk el, az áram visszakapcsolását követően egy működő alternatív kapcsolásnak kell lennie. Ha mégsem, elképzelhető, hogy a kapcsolók nem alternatív kapcsolók vagy esetleg sérül darabok, legvégső esetben, ha kettős vezető szálakat valahol toldották, a toldásnál lépet fel probléma, de ezt gyakorlatilag az előző mérés kizárja. Aluvezeték esetén előfordul, hogy a hajlítgatásokból adódóan a szigetelés alatt eltörik, ekkor célszerű a vezeték csere, de ezt már tényleg érdemes szakemberre bízni.
Sok sikert!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Köszönöm a hasznos, kimerítő választ, hétvégén kipróbálom!
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 39 vendég

cron