Ezermester Fórum

Elektronika, számítástechnika, digitális eszközök, tévé, videó, internet
19 hozzászólás Oldal: 1 / 2
Tiszteletem a Tagoknak!

LED lámpákat szereltem fel, kétsoros LED van bennük, 18 wattosak. 230 voltosak. A kapcsolóim ledes visszajelzősök. 30-40 másodpercenként a lámpák felvillannak. Próbaképpen kötöttem a lámpával párhuzamosan először 1, majd 2 darab 0.22uF/400V kondenzátort, de nem segített.
Van-e valakinek ötlete mit csináljak?
Köszönettel
Ha képpel vagy kokrét típussal segítenél, talán mi is többet tudnánk attól mondani hogy használj hagyományos kapcsolót. Sajnos gondolat olvasásban továbbra is gyenge vagyok :)
Üdv!

Hát ez egy klasszikus eset. Hasonló történik, ha energia takarékos izzó kerül visszajelzős kapcsoló körbe, időszakonként fel-fel villan.
A problémát tulajdonképpen az okozza, hogy a lámpákban van egy feszültségcsökkentő kapcsolás, melyről a LED-ek működnek. Mivel a LED nem hajlandó váltakozó feszültségről működni, a bejövő hálózati feszültséget egy belső kapcsolás egyenirányítja, valamint a villogás elkerülésére alkalmaznak egy kondenzátort is. Maga a kapcsoló viszont úgy tud jelezni, hogyha kikapcsoláskor a terhelésen (LED izzó) keresztül megkapja a nullát. Így zárul a kör, ha kis áram is, de folyik folyamatosan az izzón át, mely egyben tölti is a belső kondenzátort, és amikor azon a feszültség eléri a LED-ek nyitási feszültségét, kisül, felvillantva azokat, és a folyamat kezdődik elölről. Amikor bejöttek az első energia takarékos izzók, első körön engem is próbára tett, de egy kis után gondolkodással, meg persze először bontottunk mi is dobozt, kapcsolót, mindent, rájöttünk a titokra.
A villogás csak a kapcsolók hagyományos kapcsoló gombra cserélésével oldható meg, minden más esetben együtt kell élni ezzel a problémával. Vannak típusok, melyeken ilyen nem tapasztalható, de ez jobbára szerintem valamiféle konstrukciós megoldás, a gyártók utálnak többet belepakolni a készülékbe, mint ami feltétlenül szükséges a működéshez.
Másrészről, az irányjelzéssel rendelkező kapcsolóknál a cél, hogy lássuk, merre is keressük. Ha ez olyan helyen van kialakítva, ahol több kapcsoló is van pl. egy soroló keretben, ld. pl folyosón, akkor célszerű a fedelek felcserélésével esetleg egy másik körre átrakni a jelzős gombot, vagy ha másképp nem, mivel a legtöbb típusnál a kapcsoló, keret és fedél külön-külön is megvehető, tegyünk egy hagyományos kapcsoló fedelet a leveit hullató fenyő alá, majd örüljünk meg neki, és cseréljük le az így fellelt gombra :) :) .
Visszajelzős gomb az egysarkú, kétsarkú ( külön jelzéssel), kereszt és váltó (alternatív) kapcsolókra rakható fel, minden más ilyen képességgel ezidáig nem rendelkezik, de lehet hogy van már újabb megoldás, én ilyennel még nem találkoztam.
További kellemes Ünnepeket!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdv!
Van egy egyszerűbb megoldás is, kösd ki a glimmlámpát és megszűnik a villogás. Az IKEA-ban kapható LEDARE szabályozható égők nem villognak a jelzőfény mellett sem. Valószínűleg az elektronika felemészti ezt a minimális áramot a LED-eken keresztül, ami szabad szemmel nem látható még éjjel sem.

Viszont úgy jártam egy ismerősnél, hogy az egymás mellett lévő fürdő-wc-konyha triumvirátusban nem tudok ledes égőket berakni, mert normál kapcsolók mellett is villognak a ledek lekapcsolt állapotban. Arra gyanakszom, hogy a kapcsoló nem a fázist szakítja meg és az állandóan jelen lévő fázis feltölti az elektronika kondiját és ezért villog. Még nem jártam utána, vissza raktuk a normál izzókat, majd egyszer szétbontom a dobozokat. Lehet találok érdekes dolgokat, más szobákban nincs probléma.
Pont ezzel a problémával már én is találkoztam a régi és a jelenlegi lakásomban is. A fürdőszoba lámpa (led-es izzóval) pont ugyanaz (volt), a régi helyen nem volt tapasztalható villódzás. Az új helyen pedig ki akartam cserélni a sima kapcsolót visszajelzős kapcsolósra (vettem egy szép, profi, jó minőségűt), bekötöttem, a LED viszont villogott. Vissza kellett állnom a hagyományos kapcsolóra.
Majd a jövőben talán az okos kapcsolók megoldják! ;)
Sziasztok! Május elején vásároltam egy V-TAC 100W-os LED reflektort. Sajnos folyamatosan erősen vibrál. Mit tegyek? Tudnátok segíteni? :?:
A reflektort szobában használom. Egy túlfeszülségvédős elosztóból kapja az áramot, a mellette lévő 50W-os refletorral, és egy 58W-os fénycsővel együtt. Ezek már régebbiek, és nincs velük gond, csak az új reflektor vibrál folyamatosan. Ki-be kapcsolásra távirányítós aljzatot használok. :roll:
IMG_20200516_163121.jpg
IMG_20200516_163121.jpg (1.61 MiB) Megtekintve 7654 alkalommal.

A reflektor a V-TAC "ultra slim" szériájából van.
Én kipróbálnám direkt konnektorról ha ott is villog akkor rossz. Sajnos ez a fajta ahol sok sok kis led van sorba kötve és a sorba kötöttek párhuzamosítgatva elég ha 1-2 led meghaljon a sokból hogy a probléma jelentkezzen. Amelyik led chip rossz azon esetenként pici fekete pont is felfedezhető kikapcsolt állapotban.
A mellette lévő 50W-os reflektor tökéletesen működik. Megcseréltem őket, és minden maradt ugyanaz. Az 50W-os rendben, a 100W-os folyamatosan vibrál.
Az új reflektorra 5 év garanciát írnak (Samsung chip) - ez gondolom nem komoly, de valamennyi garancia csak van rá. Akkor esetleg kérhetek cserét? :(
Én kérnék. Persze lehet ezer kibúvót fognak majd keresni.... Mielőbb vissza a boltba vele.
Köszönöm a segítséget. :(
Milyen kifogásokat tudnak mondani?
Számla megvan. A reflektor kezdettől hibás. Többször fotóztam, videókat készítettem. Nekem kényelmetlen, hogy le kell szedni stb.
Kinek hiányzik ez a macera? :(
Tanulmányozd a használati utasítást. A legdurvább ami történhet hogy a beszerelést számlájával nem tudod igazolni hogy szakember kötötte hálózatra, stb. :) itt a főkereskedőjük, ha a bolttal nem jutnál dűlőre : https://www.vtac.hu/spg/969581/Rolunk
Köszönöm, átolvasok mindent, amit találok ezzel a reflektorral kapcsolatban. :P

Utána még vásároltam náluk - az is V-TAC, és még szeretnék vásárolni, ha lesz pénzem.

https://www.ledvonal.hu/fenycso-kivalto/led-lampatest-50w-150-cm-hideg-feher-120-lm-w-a-++-samsung-chip-5-ev-garancia
Elvileg nem kamu webshop de én megvárnám mire jutok a reklamációval.....
19 hozzászólás Oldal: 1 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég