Ezermester Fórum

Kérdések és válaszok minden más témában, vagy amit nem tudsz besorolni
18 hozzászólás Oldal: 1 / 2
ojan problémám lenne,hogy. van 1 hajdu120liters bojler.kb-3 éves. egy két hetente egyszerüen kikapcsol tehát nem melegit. na arra már rájöttünk hogyha az alsó kis müanyag fedőt levesszük van ott egy kis pirosgomb és azt benyomjuk, akkor egy darabig hibátlanul müködik. kérdés az hogy miaza kis gomb és hogy lehet javitani estleg cserélni. és hogy mennyibe fáj ez?
A kis piros gomb a túlfűtésvédelem kapcsolója, ami azt akadályozza meg, hogy az előírt maximális hőmérséklet fölé fűtse a bojlert. Ez azt jelzi, hogy valamiért megszalad a hőmérséklet, vagy rossz a a hőfokszabályozó, vagy nagyon elvízkövesedett. A tényleges ok kiderítésére érdemes lenne szerelővel átnézetni, az egységek nem túl drágák, inkább a munkadíj dobja meg a javítási díjat.
köszönöm a választ. igy már többet tudok az okról. még valamit kérdeznék. ha lejebb tekerem a szabályzót valameddig ellehet odázni javitást?
Nem feltétlenül, de elképzelhető. Ha a hőfokszabályozó a ludas, mert beragadnak a kontaktusai, akkor nem valószínű. Ha az erős vízkövesedés és lerakódás vagy vagy a vezérlő bimetál ellanyhulása okozza, akkor elképzelhető, hogy segíteni fog átmenetileg. Legegyszerűbb kipróbálni.
Hány fokra volt állítva eddig?
A minap javítanom kellett a konyha vizcsapot de előtte el kellett zárnom a meleg vizet. Ezt a vill.boyler csempeszelepével szoktam. Miután kitisztitottam egy kicsit nyitva hagyva a csapot megengedtem a melegvizet a vezetékek vagy a boyleren lévő "légtelenítő" ? hozzá kezdett éktelenül kattogni. Persze mivel kb 20-22 éves Hajdu belsőzománcos boylerünk van elképzelhető, hogy a rázkódásrtól a vizkő megindult a rendszerbe is. Emiatt a fürdőszobai kézmosó csap/falikaros/ és kádtöltős-zuhanyozós, melegvizkeverője nem működik, mert nem kever. Melegviz jön ugyan de szabályozni nem lehet. Azóta a mosogató csapból is elég gyengén jön víz. Arról már volt kérdésem, hogy hogyan lehet a kerámiabetétet kiszednem tisztítás vagy vásárlás miatt, de attól tartok szakemberre lesz szükségem . Talán uj boylert is vennem kell, hiszen még szét sem volt szedve. Mit tegyek ?
Beszéltem egy szerelővel és azt mondta, hogy valószínű,hogy a csempeszelepem gumigyűrűje leszakadt és a melegvíz útjába került, tehát leszűkitette a cső keresztmetszetét. De csoda történt, mert reggelre beállt minden. Nincs semmi gond. Ettől függetlenül megnézetem, és a régi majd 23 éves bojlert lecserélem még nagyobb bajt nem csinál.
Én abban kérnék segítséget hogy kb. mennyi áramot fogyaszt egy Hajdu villanybojler 24 óra alatt,mert nekünk olyan 8-9 kWh körül és ezt nagyon sokallom! Más oldalakon olyan 2-3 kWh fogyasztást írtak meg 4-5 -öt!!! Igazából tudom sok mindentől függ ez: -hány fokra van a termosztát állítva
-mennyi a vízfogyasztás
- stb.

Egy négytagú család lenne :) és mostanában nagyrészt csak zuhanyzunk!
Remélem tud vki segíteni! :D :) Előre is köszönöm!!
120 literes a bojler!! ezt elfelejtettem! :)
Üdv!

Ennek számos oka lehet. Tudni kellene hány éves, mióta használják, stb.

Kezdeném azzal, hogy ebben a típusban a fűtőbetét közel 2 kW, vagyis, bekapcsoláskor közel 10A áramot vesz fel. 1 órás működés lényegében 2 kWh fogyasztásnak felel meg. Feltételezem külön mérőről, vezérelt árammal van működtetve. Ekkor a szolgáltató 8 óra működtetést szavatol, vagyis ennyi időre kap táplálást a berendezés, naponta.

1 Lehet hogy alacsony a hálózati feszültség. A mérők a névleges értékre vannak hitelesítve, ha ez kisebb, akkor látszólagosan nagyobb fogyasztást mérnek.
2 Beéget a szabályzó termosztát. Akkor is kapcsolva marad, ha már elérte a megfelelő hőmérsékletet a belső víz, továbbra sem kapcsol le, vagy elképzelhető, hogy némiképp átvezet. Amint kint az automatika kapcsol, beindul a fűtés is. Előfordulhat, de nagyon ritkán, hogy nagyon kicsi a hiszterésise, szinte azonnal kapcsol, ha lecsökken a vízhő.
3 Áramvédő (Fi) relé híján elképzelhető, hogy a talpon lévő anód elfogyott, a belső fűtőszál a levízkövesedett, esetleg a külső védő burok megrepedt, és átvezet a külső védőföldhöz, és fűtéskor lényegesen nagyobb teljesítményt vesz fel, mint a névleges, ami a túlfogyasztást okozza.
4. Mekkora a vízfogyasztás. Bár 4 tagú családnál ez a méret megfelelőnek mondható, ha napközben is sok víz fogy, folyóvizes mosogatás, akkor cserélődik a víz, és így a teljesítmény igény is magasabb.

Tapasztalat szerint leginkább a termosztát körül kellene keresni a meghibásodást, illetve néhány külső mérést célszerű lenne elvégezni a pontosabb behatároláshoz.
Első blikkre ennyi jutott eszembe, remélem tudtam segíteni.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdv
Ha jól számolok akkor ez 170-180 liter víz felmelegítése 40 fokkal ( 100% hatásfokkal) azaz 55 fokos melegvízből ( kb 15 fokosan folyik bele) napi 170-180 literes használatnak felel meg áramfogyasztásból. Ha ez a fogyasztás kizárt akkor az előttem szóló tanácsait kellene megfogadni. Egyébként odafigyelés nélkül nem nehéz ennyi melegvizet elpancsolni 4 embernek.
Üdv!

Van egy Hajdu GB 80.2-02 -es gázmelegítős víztárolónk (kémény nélküli). Mostanában azzal a problémával találkozunk, hogy mosogatás után a melegvizes csapot elzárva, magától megnyílik a csap. Majd, az újbóli elzárásával, ismételten megnyílik, és engedi a melegvizet. Ez csak a konyhában fordul elő, máshol nem.
Kérdésem az volna, hogy ez összefüggésben lehet-e a bojlerrel? Vagy a csaptelep hibája lehet?
Hallottam olyan információt is, hogy ha a bojleren a túlnyomó leengedő szelep nem működik, akkor a csapot megnyitva engedi le a nyomást a rendszerben. Ez mennyire lehetséges, mit lehetne tenni, hogy ezt a hibát kiküszöböljük?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv.
Üdv!

rendelkezünk egy Hajdú 80 literes bojlerrel 4 éves ha van. De sajnos a meleg vizes csapból nem jön víz, a hideg vizes csapból folyik rendesen hideg víz. Sőt úgy érzékeltem hogy a nyomás megnőtt a hideg vizes csapban. a bojler fűt és a meleg kimeneti cső is meleg. De már a csapba nem jut el a meleg víz. Mi probléma ?

Köszi Dani
Üdv!

Egész véletlenül nincs elzárva a bojler bemenője (hideg víz)?
Üdvözletem.


Volna egy Hajdu gázbojlerem ezelőtt három hónappal volt benne cserélve egy pici kis vezérlő ami fent a kémény kivezetésnél található. mert ha engedtük a meleg vizet akkor kikapcsolt a bojler!! most megint ez a problémám!!!! amíg nem használjuk a meleg vizet addig megy!! Aki ezelőtt csinálta szerelő azt mondta hogy nem hinné hogy ilyen hamar kiment volna az a kis érzékelő! én azt vettem észre hogy a bojler tetején található kis sapkához van csavarozva és ez felmelegszik!! szerintem ezért kapcsol (old) le! Azt is olvastam hogy ez kémény nélküli bojler!! A bojler egy éves sincs!! A tipusa Hajdu GB120.1-01
Szia
Gázkészülék javítást csak szakember végezhet, nem javasolt házi barkácsban buherálni. A saját és mások életével is játszol, ezért kérlek ne tedd, hívj szerelőt !
Köszönjük
18 hozzászólás Oldal: 1 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég