Ezermester Fórum

Kérdések és válaszok minden más témában, vagy amit nem tudsz besorolni
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Segítséget szeretnék kérni!
Kerítésnek vettem szélezetlen Borovi fenyőfát.
Mondták, hogy egy kicsit penészes, ezért olcsóbban jutottam hozzá.
Átgyalultam, lecsiszoltam, de a pólusokban még mindig látható sötét elszíneződés (penész vagy gomba?).
Milyen vegyszerrel kellene lekezelni a festés előtt, hogy a még benne lévő gomba teljesen elpusztuljon?
A penész is gomba, így az első kérdés már el is dőlt. :D Viszont több gombafaj károsítja a fát, van ami kékre színezi, van ami feketére a fertőzött részeket.
Igazán úgy tudnád megnézni milyen mélyen járta át gombafertőzés, ha a legcsúnyább darabból levágsz egy kis részt és akkor keresztmetszetében láthatod mélyen mélyre húzódott a gomba. Igazán alapos és mélyreható vegyszeres kezelést csak vákuumkamrás módszerrel lehet végezni, de kerítésanyagnak kicsit drága lenne. Fatelepen, vegyszerboltban kaphatók olyan gombaölő és védő vegyszerek, amit a tetőszerkezet gerendáinak védelmére használnak. Olyat kérjél, ami nem színezi el a fát, mert vannak olyanok, amik zöldre festik. Áss egy akkora gödröt, amibe több darab kerítéselem belefér, majd béleld ki fóliával. Ebben oldd fel a faanyagvédőszert vízzel a zacskóján lévő keverési arányban és áztasd be a kerítéselemeket. Az elszíneződést már nem fogja eltüntetni és lehet a gombásodást sem tudja véglegesen meggátolni a fertőzött fában, de még ezzel a módszerrel lehet a leghatékonyabban házi körülmények között meggátolni, vagy lelassítani a gombás fertőzést. Önmagukban a lazúrfestékek csak felületi védelmet adnak, a felhordás módja miatt nem szívódnak elég mélyen a fa rostjaiba. Természetesen ezután lazúr festékkel olyan színre fested, amilyenre akarod, pontosabban amin már nem üt át a gombától elszíneződött része.
http://www.dyrubond.hu/favedelem.html
http://nedvesfal-szigeteles.hu/termekek/soluguard-gombaolo/soluguard-gombaolo.php
http://www.lignokem.hu/?menu=termekek&menu2=termekek_lignotol
Üdv!

Elöljáróban előrebocsátanám, nem lesz egy egy könnyű menet. :( Sajnos olcsó húsnak is híg a leve.

A boroviról tudni kell, mivel elég erőteljesen gyantás faanyag, ugyan nehezebben támadja meg a gomba, viszont ami bele kerül, a benne is marad. Az általánosan kékes gomba elpusztulást követően fekete csíkokat hagy az anyagban, általában a rostszálak mentén, rosszabb esetben feltűnő nagy foltokban. Ha ilyen az elszíneződés, akkor nagy valószínűséggel ezzel állsz szemben. Ha a fatelepen ázott meg és gombásodott, akkor a még száraznak tűnő fa is jelentős nedvességgel bír. (1 cm vastagságot a gyakorlatban 1 év alatt tekintenek légszáraznak)

Én a helyedben még vártam volna a megmunkálással, bár azt nem tudhatom, mennyire sürgős a kivitelezés. A másrészről nem biztos, hogy az a legjobb megoldás, hogy szaladunk a vegyszerboltba, és leakasztjuk az első agresszív dolgot, amit tanácsolnak védelemként, az majd megoldja a problémát egy életre. Régen még csoda is csak a mesében létezett, mégis működtek és megálltak a dolgok, még fából is. Mi több, arra nincs garancia, hogy az így létrehozott védelem a fedőfestékkel nem lép-e reakcióba, és a végeredmény nem lesz ellentétes az elvárásokkal.

A tetőanyagok konzerválására használatos vízbázisú anyagok itt nem alkalmazhatók. Lévén, mivel kerítése elemként az eső idővel kimosná, másodrészt mivel általánosan vízoldékonyak, ezek elsősorben felületvédő anyagok, még áztatás során sem szívódnak be lényegében az anyag mélyére, kivéve, ha legalább egy hétig áztatod, viszont akkor meg hónapokig száríthatod, és elég tetetmes költséggel lehet számolni. Arról nem is beszélve, hogy már megmunkálásán túl vagyunk, mivel minden további száradás - főként a gyors ütemben történő - még a szálegyenes anyagba is képes helyre propellert varázsolni. :D

A tartós védelemnek alapja, hogy az anyag légszáraz legyen, ha ez nem áll fenn, bármilyen jó festéket is alkalmazunk, nem alakul ki a kellő tapadás, és egy-két szezont követően lehet a festést felújítani. A száraz anyagban nem terjed, nem ragad meg a gomba (az élethez ugye neki is csak egy meghatározott nedvesség lenne szüksége ).

Ha nem fontos most a azonnali beépítés, akkor mindenképpen pihentetni kellene az anyagot, szigorúan vízszintesen, máglyába rakva, egy fénytől védett, szélvédett, de szellőzött helyen. Bár jön a tél, azonban jelentős nedvességet nem fog felvenni, csak amennyit a környezeti ingadozások indokolnak. Tavasszal viszont már bátran lehet újra elővenni, és lefesteni.

A lazúrrúl tudni kell, hogy általában még a sötét tónusú festék is a sötétebb anyagon még sötétebb lesz, gyakorlatilag ezeket a fekete gombaszálakat ha nem is feltűnően, de ki fogja emelni. Olyan jellegű festéket kellene választani, amely teljes fedést biztosít. Ki lehet próbálni egy sötétebb lazúrt egy próbadarabon, és ha nem zavar a hatás, akkor lehet alkalmazni a többin is.

Én a magam részéről mindenképpen valamiféle aromás festéket használnék, légyen az olaj vagy éppen benzines alapú, mivel ezek ha marad is, elpusztítják a még fellelhető gombafonalakat, illetve nagyrészt pórustömítést is végeznek, védve a faanyagot, felépítésükből adódóan teljes fedést biztosítanak. Célszerű a környéken lévő festékboltban lévő kínálatot felmérni, elég jó minőségű festékek kaphatók ott is, nem csak egy nagy pesti szakáruházban vagy itt a neten. Majd minden ilyen festék rendszer szinten kerül forgalomba, a rajta lévő használati útmutató és egyebek alapján mindenki eldöntheti, mi az, ami pénztárcájának és igényeinek a legmegfelelőbb.
Végül nem tudom eléggé hangsúlyozni, mindennek az alapja a kellően kiszárított faanyag, mert így sok fáradtságtól és bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

Remélem, tudtam segíteni, és ha elkészült a mű, azért egy képet rakj majd fel róla.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Csak egy-két megjegyzés. A gerendák védelmére szolgáló védőanyagok egy része fixálódó, ezt már nem fogja kimosni az eső, + a lazúrfesték sem engedné. A másik, hiába szárítod ki a faanyagot, hogy a gombák elpusztuljanak, de ahogy újra nedvesség éri a fát, a gombák vígan szaporodni fognak tovább. János egy korábbi hozzászólásodban te írtad, egy gombával fertőzött fából a gombát többé nem lehet kiirtani, csak korlátozni a terjedésüket. A kerítéselemek hiába vannak lefestve több rétegben lazúrfestékkel, egy több napos esőzés, ázás után, hosszabb idejű párás időszakban a fában is megnő a nedvességtartalom, tehát tovább tudnak a gombák szaporodni.
Szerintem ha már úgyis erősen vizes a fa - a gombásodása erre utal - egy kis áztatásos gombaírtás már sokat nem árthat nedvességtartamának, úgyis ki kell szárítani a festés előtt.
A szomszédaink készítettek hántolatlan akác lapokból kerítést, ráadásul frissen vágott fából. Olyan vizes volt, hogy szinte csöpögött. 2 napig szárították, majd mivel nem volt több idő, átkenték favédő alapozóval és felszerelték egy viszonylag gyenge vasszerkezetre, mindezt nyár közepén. Én nagyobb összeget mertem volna tenni rá, hogy őszre széthajlítja a kerítésüket, de a mai napig is úgy áll, mint amikor felrakták, a tűző nap szárító hatása sem tudta megvetemíteni. A fedő lazúrt, több mint egy hónap után vitték fel, addigra nagyjából kiszáradt a fa. Ezt csak érdekességnek írom, nem ajánlásnak, lehet nekik szerencséjük volt.
Köszönöm a segítséget.
Sajnos nem ér rá túlságosan, mivel az utca front kerítéséről van szó és a régi már el lett bontva. :(
Egy asztalos azt mondta kenjem le lenolajjal festés előtt.
Mi a véleményetek?
Egyébként én egyenlőre a vegyszeres kezelésen gondolkodom már csak az idő hiány miatt is.
Csak még azt nem döntöttem el hogy pontosan mit használjak.
Plaszlo írta: ... egy korábbi hozzászólásodban te írtad, egy gombával fertőzött fából a gombát többé nem lehet kiirtani, csak korlátozni a terjedésüket. A kerítéselemek hiába vannak lefestve több rétegben lazúrfestékkel, egy több napos esőzés, ázás után, hosszabb idejű párás időszakban a fában is megnő a nedvességtartalom, tehát tovább tudnak a gombák szaporodni. ...

Üdv!

Köszönöm Laci, ez valóban így van, és persze lesz is az idők végezetéig. De ha ezt dobta a gép, akkor ezt kell használni. Asztalosok nem is használnak gombás anyagot, persze ez sem mondható el mindegyikről, különösen a gombamód szaporodó vállakozókról. A kisebbek még nem, a nagyobbak már nem engedhetik meg maguknak. Fatelepeken - tisztelet a kivételnek - még annyira sem becsülik az anyagot, hogy legalább egy takarót, vagy fóliát rakjanak a tetejére, majd elviszi valaki. Bár hozzáteszem, általában a fakereskedések ráfizetésesek. Egyébiránt a fát hajlításhoz ugyebár gőzzel telítésbe visszük, hogy hajlítani tudjuk, majd formára húzva kiszárítják, és felveszi azt az alakot, amit rákényszerítetünk. Ezért nem hajlította szét még az oly gyenge kerítést sem. De tudok mutatni ellenpéldát, ha nagyon kell :D
Gyakorlatban egy rakatból is a legszebbeket veszi ki az emberfia, mikor válogat, aztán pár nap múlva otthon dühöng, hogy lett az szép szálakból rep.gép propellert megszégyenítő csavarodott darabok. :shock:

Rider!
Neked azt ajánlom, hogy tiszta lenolaj helyett használj inkább félolajat (2/3 rész lenolaj 1/3 rész lakkbenzin, de lehet bármilyen más benzines alapú higító, mosóbenzin, vagy éppen gázolaj is, bár ekkor kissé szagosabb). Így a sűrű olaj könnyebben tud behatolni a fa rostjai közé, és haladósabb is a munkavégzés. Célszerű jó alaposan átitatni az egyes darabokat, és egy napra akár egymásra rakva tárolni, hogy jól beszívódjon. Elvileg 2-3 nap múlva festhető, ekkorra teljesen beszívódik az olaj. Mivel az gyalult felületen felhúzza a szálakat, egy köztes csiszolást célszerű megejteni, csak sok papírról kell gondoskodni, mivel tele fog tömődni a vászon, aztán már nem is használható. Ha az előző csiszoló 80-as volt , 100-120-as papír megfelelő. A lenolaj egyfajta pórustömítést végez, kevesebb lazúr festék is elegendő lesz a festéshez, viszont így - ha esetleg mégis a lazúr mellett döntenél - célszerűbb több réteget is felvinni. Száradást követően már lehet is felrakni.
Pusztán az a kérdés, hogy ilyen indián nyár nélküli hűvös időkben ez mennyi ideig fog konkrétan tartani.

További sok sikert!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdvözlök mindenkit!

Sajnos nekem is problémám akadt.
Nem vagyok asztalos és nincs is semmi közöm hozzá.

Egy családi ház kapuit illetve kerítését szerettem volna kicserélni.
Azt mondták a legtartosabb, időtállóbb a vörös fenyő.

Egy nagyobb cégnél vettünk szárított csomomentes vörös fenyő deszkát.
Kiválogatuk saját magunk és ők ezt a deszkát meggyalúlták és méretre vágták nekem.

Az elképzelésünk egy tulipán mintás utcafront volt.
A deszkákba bele vágtam a kigondolt mintát és 2 rétegben Remmmers fa olajal lefestettem .

Ez most volt kB. 1 hónapja.
Nagyon szép is lett!
Fel raktam az első kétszárnyas kaput .
1 hét múlva néztem meg jobban penészedést láttam rajta.
Közben én csinálom és csináltam a a többi kapút és kerítés elemet.

Próbálok képeket csatolni!
Úgy látom nem lehet.

Szeretném hozzá érekozzáértők segítségét kérni mi lehet a gond minőségi száritott csomomentes vörös fenyő deszkát vettünk.
Gondoltuk hogy nem száradt meg az olaj a hidegebb körülmények miatt, (de nem tartottam valószinünek).
Mostanra elkészült a másik nagykapú is ezt már melegebb helyen felületkezeltem.
Ezen kapu a felrakása után nagyon sok esőt, csapadékot kapott .
1-2 nap után ezen is látszódik a penészedés!

Mi ennek az oka?
Mivel lehet kiköszöbölni a még fel nem rakott deszkákban?
A már felrakott deszkákbam megtudjuk e gátolni a további penészedést?

Köszönök minden hasznos, hozzáértő véleményt.
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 13 vendég