Ezermester Fórum

Kérdések és válaszok minden más témában, vagy amit nem tudsz besorolni
26 hozzászólás Oldal: 1 / 2
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni, mielőtt nekiesnék agyatlanul a nagymamám falusi ülőládájának!
A régi festéket kromofággal lemaratom, majd átcsiszolom. Eddig semmi gond. A fa állapotától függően szeretném átkenni selyemfényű lazúrral. Azt nem tudom, hogy ez előtt le kell-e valami mással kezelni a felületet vagy csak simán nyomathatom rá a lazúrt? Ha a fa természetes színét szeretném visszahozni, akkor hányszor kell átkennem? Na és persze még annyii, hogy a lazúrozás után kell még valamilyen fedő réteg? ...még nem csináltam ilyet, de nagyon szeretném magam helyrehozni ezt a ládát! ...köszönöm a segítséget!
Üdv!

Talán még nem késő, NEEEEE!
Pontosabban NE ÍGY!
A kromofággal bármit, csak fához NE! A kromofág - mivel a láda anyag feltehetően száraz, mint itatós, felissza a maró anyagot, ami nem csak annak belső szerkezetét fogja roncsolni, hanem szinte eltávolíthatatlanul benne marad, majd a következő fedő és egyéb rétegek is le fognak peregni, tartósságra nem számolj! Még fémen való marás után is van egy mosószeres mosás, hogy még a maradéka is eltűnjön, nem hogy fánál.
Nem lesz egyszerű menet, de talán mondhatni gondolatébresztőnek:
Gyakorlatilag nem ismerem, milyen állapotban van a láda. Két nagyon alapvető dolog. Régen a ládákat szép - pláne egy ilyet, már amivel én találkoztam - díszítő festéssel látták el. Ha ilyen, ezt mindenképpen meghagynám eredeti formájában, legfeljebb amennyire lehetséges kijavítanám, maximum esetleg kiegészíteném a rajzolatokat, de csak végső esetben. Azokat a részeket, amik erősen szú-ette, vagy annyira megkopott, hogy szükséges cseréje, a láthatóságot figyelembe véve, kellene cserélni, javítani. Mivel régen enyvvel dolgoztak, célszerű lenne megmaradni ennél. Több mint valószínű, hogy fecskefarkas csapolással készült, még festés előtt célszerű lenne egy áttekintés, hol lazult meg, hol lenne szükséges újra megerősíteni, ragasztani. Nincs annál kellemetlenebb, ha valamit szépen lefestesz, majd egyszerűen szétesik, ahogy arrébb teszed. Esetleg ebben megkérhetsz egy régi asztalos mester, hogy segítsen, igazat bevallva, én még a mai oly korszerű ragasztók birtokában nem folyamodtam ehhez, de már tervezem, hogy egyszer begyakorolom az eljárást.

Ezután következhet a felület felújítása, a csiszolás, extrém helyzetben hőpisztollyal, olyan hőfokon, hogy a faanyag meg ne égjen!, a régi rétegek eltávolítása, amit célszerűen legfeljebb 120-as finomságban kezdve, egészen 400-ig folytatva. Az egyes rétegek között egy nedves, nem bővizes!, áttörlés, majd a szőrös rész újbóli átcsiszolása, finomabb papírral, száradást követően. Itt tanácsot nehezen tudok adni. Géppel, vagy kézzel, ha géppel, melyikkel... Egy biztos, a gépi haladósabb, de óhatatlanul is olyan részt is kivesz, amit esetleg szerettünk volna meghagyni. A kézi viszont a klasszikus sziszifuszi. Viszont utána sokkal magunkébbnak érezzük a tárgyat, ezt tapasztalatból mondom. A lényeg, hogy minél simább felületet kapjunk, mivel így tudjuk a legeredményesebben megvédeni hosszútávon a tárgyat. Durva, "barázdált" felületnél az egyes részek sérülhetnek, és ezeken keresztül nem kívánt vizet vehet fel az anyag, oda a festés, lehet felújítani.
Fontos! Csak jól szellőző, levegő járta heleyn érdemes végezni, és mindamellett maszkot viselni. Kevesen tudják, de maga a fapor, főleg a púdernek megfelelő szemcseméretű is rendkívül ártalmas!

Még nincs vége!

Festés. Isten mencs, hogy bárkit megbántsak, de ez a lazúr olyan, mintha a mesében egyszer leírák volna, hogy hókusz-pókusz, ez a varázsige, aztán punktum. Más hasonlót használni nem szabad. Ide tartozik az abraka-dabra, a csiribá-csiribú, és még sorolhatnám, bár nem tudom, fogunk-e valaha is varázstopikot nyitni :lol: .
De legyen meg az Úr akarata: lazúr. Aztán a saját véleményem. Ha ezt használod, akkor mindenképpen előtte egy félolajos beeresztés célszerű használni (2/3 rész lenolaj-1/3 benzines alapú higító pl. lakkbenzin). ez egyben tömíti is a még nyitott pórusokat, illetőleg némi ráhatással van a belsőben tanyázó, jókedvű szú palántákra. Célszerűen kívül és belül több rétegben is felhordva, hogy a még benn fészkelők annyira ne érezzék magukénak azt a fránya faanyagot :D . Vannak mindenféle javító és egyéb tapaszok, de ezek, főleg ha kültéren kerül használatra, akkor szinte még nem találkoztam olyannal, ami néhány évnél tovább bírta volna. De ez az én saját véleményem. Lazúrnál, beltéren inkább a vékony, kültéren a vastag a megfelelő. Minél több réteg, annál kevésbé látható a fa rajzolatata, illetve az alul lévő rétegek. Vastag lazúr esetén ez értelemszerűen fokozottan értendő. Fedő réteg nem szükséges, mivel ezek már önmagukban képesek erre, és hagyják, hogy a fa mégsem záródjon el légmentesen a külvilágtól. Régen mindent lakkoztunk, hogy szép legyen, ma inkább védjük, és igyekszünk természetes formában megőrizni.

De ha már felület védelem. A helyedben elgondolkoznék valamilyen keményolajos, vagy viaszos védelmen. Sokan megütköznek rajta, és idegenkednek ezek használatától, egyrészt az áruk, ami az igaz, nem 2 Ft-os termékek, másrészt nem a megszokott felkenem-megszárad-használom alapon működnek. Viszont teljes egészében természtes anyagokból készülnek, a gyerekjátékok nagyrésze is, főleg a fajátékok, ezzel kerülnek kezelésre. Ismerek olyan céget, aki kifejezetten kültérre olajjal kezelt terméket dob piacra, mivel az összes többi nem állta ki az időjárás és használat próbáját. Majd minden ilyen esetben általában rendszer szemlélet uralkodik, tehát így is érdemes választani. Mindamellett lélegzik alatta a fa, sérülés esetén feltűnés mentesen lehet javítani, és valóban hosszútávú védelmet biztosítanak. És mindezt oldószer-mentesen, ami nem egy elhanyagolható, hogy b...s van a lakásban, vagy kellemes pl. narancsillat.

Gondolatébresztőnek egyelőre ennyi, a többit majd azután, hogy sikerült dönteni, milégyen a szíved terve. :)

További kellemes ünnepeket!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdv !

Nagy dilettánsa vagyok minden ilyen barkácsolós dolgoknak - de mivel a vélemény nem az én szüleményem, hanem több / profi/ mesterember véleménye, így merem ajánlani : ANTIKBÚTOR VIASZ ! Nem olcsó,nem könnyű vele bánni , de /szerintem/ a végeredmény összehasonlíthatatlanul szebb,természetesebb lesz,mint BÁRMILYEN más szerrel/vékony,-vastaglazúr, tudomisén/. Szerintem a fa természetes erezetének szépségét CSAK ez az anyag tartja meg .Még kommersz kinézetű,friss,világos fenyőlécekből is érett,nemes tölgyfát képes varázsolni.......

Minden jót,üdv. bandur k. s.k.
sziasztok,
előre mondom, nem vagyok egy barkács zseni, a témához is csak valamilyen szinten van köze a kérdésemnek, de nem találtam megfelelőbbet. arról van szó, hogy építettünk a kutyánknak egy házikót (?) :D és szeretnénk valamilyen anyaggal lekezelni, hogy időjárás állóbb legyen, ehhez szeretnék kérni tanácsokat, hogy ti mit ajánlanátok? a legjobb lenne terméknév megnevezéssel :)
köszönöm előre is a segítséget
Ha azt szeretnéd, hogy ne rohadjon be és ne menjen idő előtt tönkre, akkor ajánlanám, hogy kend be lazúrfestékkel. Bármely festék és barkácsboltban kapható. Én nem tudok konkrétat mondani. Kérdezd meg az eladót, hogy Ő mit ajánl. Meg persze függ a pénztárcádtól is. De érdemesebb valami minőségibbet venni, mert mégiscsak évekig ez fogja megvédeni a faházat a behatásoktól.
Köszönöm a választ, várok még egy kicsit hátha ír valaki egy konkrét ilyen lazúrfestéket, meg megpróbálok utánaolvasni is, a bolti eladókban nem nagyon bízom meg :S
Vizesbázisú lazúr festéket javaslok, pl. Sadolin Plus.
http://www.sadolin.hu/index.php?page=plus
Ez azért fontos, mert ezek a festékek nem annyira büdösek, mint az oldószeres változatok, hamar száradnak és az eleve gyengébb szaguk is hamarabb elmegy. Könnyű hígítani, ecsetet elmosni, nem mérgező száradás után. A kutyáknak a mienknél többször érzékenyebb a szaglásuk, amíg nagyon erős a festék szaga, nem fognak bemenni a házukba. A külső, időjárásnak kitett részeket érdemes minimum 2x, de inkább 3x átfesteni a megfelelő védelem érdekében. A belső részt is érdemes 2x átkenni, mert vizes időben a kutya vizes bundával megy a házába és akkor a fát átitathatja a nedvességgel.
Én is most építettem kutyaházat, de mivel csak oldószeres festékeim voltak, egy hétig kiraktam a napra az egészet száradni, hogy minél hamarabb elmenjen a szaga.
Sadolint már Én is használtam. Tényleg jó, nemhiába ilyen drága. Én még anno azért vettem, mert elég meggyőző volt a tv-s reklámja, és akkor nem érdekelt, hogy mennyibe kerül. Most viszont láttam már nála olcsóbb, és ugyanolyan minőségű szert is. Most nem jut eszembe a neve de a lazúr szóból képezték, és asszem a Trilak gyártja.
Lazurán?
Reklámoknak meg nem hiszek, nem azért vannak, hogy neked legyen jó, hanem a forgalmazónak.
Nah arra gondoltam. Igazából tapasztalatból nem ismerem, csak ismerősöktől hallottam, hogy jó. Viszont azt még ők se tudják, hogy hány évig fogja bírni az a fa, amit lekennek vele. De mivel fele annyiba kerül, mint a Sadolin, így kénytelen leszek ezt venni. Ha meg nem bírja a kerítésem 5 évig, akkor bejön az a mondás, hogy "olcsó húsnak híg a leve". De remélem, hogy bírja ez is.
baki írta: Nah arra gondoltam. Igazából tapasztalatból nem ismerem, csak ismerősöktől hallottam, hogy jó. Viszont azt még ők se tudják, hogy hány évig fogja bírni az a fa, amit lekennek vele. De mivel fele annyiba kerül, mint a Sadolin, így kénytelen leszek ezt venni. Ha meg nem bírja a kerítésem 5 évig, akkor bejön az a mondás, hogy "olcsó húsnak híg a leve". De remélem, hogy bírja ez is.


Köszönöm a válaszokat! Szóval akkor egy kicsit összegezve: Vagy a Sadolint vagy a Lazuránt ajánljátok és a kettő között igazából csak az ár a különbség mert mindkettő vizes bázisú lazúrfesték (tehát nem olyan büdös) Ez egész jól hangzik nem szeretném ha szegény kutya megfulladna, és mostmár nem ártana lekezelni a házát, csak persze gondolom meg kell majd várnom amíg jobb idő lesz. :D még egyszer köszönöm mindenkinek!!! :)
Tapasztalataim szerint csak az ár a különbség, de az nagy! :) Én az olcsó megoldások híve vagyok, bár ez néha visszaüt :D
Kukorica,
A lazurán is jó, alapozónak azt használtam, bár hosszútávú tapasztalataim nincsenek. Tehát először favédő alapozóval kend le, majd ha megszáradt, akkor a lazúrral. Legjobb azonos márkájúval, tehát használd a Lazurán vizes bázisú alapozóját és lazúrját. A vizes bázisúval könnyű dolgozni és hamar szárad, napos meleg időben egy hétvége alatt felviheted az összes szükséges réteget. Vigyázz, hogy kültérit vegyél a ház külső felére, mert az UV-álló, így a megfelelő rétegszám esetén évekig nem lesz gondod vele.
Hegyiné,
nekem más a tapasztalatom, a kerítésem egy részét maradék minőségi lazúrral festettem le, a másik felét meg olcsóval, jó az oda alapon. 1 év után már jól látható a különbség a drágább javára. Egy kutyaháznál lehet spórolni, mert pár év múlva, egyszerűen át lehet kenni és kész, de egy ház tetőszerkezetére, aminek a festéséhez már állványt kell használni, ott nem mindegy, hogy 5-6 vagy 3 évente kell átkenni :!: :!:
Mindig a felhasználás célja és módja alapján kell választani akár festéket, akár szerszámot, stb. Könnyen bele lehet mászni az olcsó húsnak híg a leve csapdába, de a reklámoknak sem kell feltétlenül hinni.
Értem, tehát akkor azt is meg kel nézni hogy kültéri legyen oksa köszi! :)
Igen, a kültéri bírja a napot, esőt, hideget, meleget. Szélsőségesebb viszonyokra készült, mint a beltéri festék, igaz emiatt drágább is. Felteszem egy kis doboz (0,75 l) favédő alapozó és kültéri lazúr elég lesz a kutyaházhoz. :D

Egy kis segítség:
http://www.lazuran.hu/mithogyan
26 hozzászólás Oldal: 1 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 23 vendég