Ezermester Fórum

Kérdések és válaszok minden más témában, vagy amit nem tudsz besorolni
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Kedves Fórumozók!
Van egy L alakú családi házam. Abban található 8 különböző, kisebb-nagyobb méretű helység. Az L alap egyik végén található két szoba, melynek fűtését, faláttöréssel épített, 220 x 100 x 60 méretű cserépkályha biztosította. Azért múltidő, mivel komplett gázfűtési rendszer kiépítésére került sor. A cserépkályhát azonban több szempontot szem előtt tartva, (sose lehessen tudni, nosztalgia) meghagytuk. És amiért a tanácsotokat kérném: a szobai termosztáton beállított hőfokhoz képest, a szóban forgó két szoba hőmérséklete, a ház többi helységéhez képest 2 C fokkal kevesebb. Tehát, lehetséges az a gondolatmenetem, hogy az "üzemen kívüli" aránylag nagyméretű cserépkályha, 100, 110 db "hideg" csempéje vonja el a levegőből a meleget? Bontassam el? A szobákban a telepített radiátorok teljesítménye rendben vannak, ahogy a helységek szigetelései is.
Üdv
S. András
Hát én azért ez miatt nem aggódnék hogy van egy termosztát valahol és nem egyforma meleg a házban minden helyiség. Nálam sem egyforma sőt így a jó, azért vannak a radiátor szelepek hogy ezt beállítsuk a közérzetnek megfelelően. Olyan viszont lehetséges hogy egy üzemen kívüli fűtőkészüléken keresztül a kéményen kimegy a meleg levegő, de gondolom az ajtók el vannak zárva rajta.
Közben számolgattam. A kályha felülete cca. 7 m2. Hiába a 23 fokra beállított termosztát, a kályhacsempék nem veszik fel ezt a meleget, sőt a közelében szabályosan sugárzik a hűvösség. A kazán meg szinte folyamatosan dolgozik (105.-, 118 forint/m3) Nos, reggel begyújtottam, helyesebben elégettem 3 hasáb fát, éppen csak annyira, hogy a csempék langyosak lettek. Hát, úgy néz ki, hogy az előzetes okoskodásom, miszerint a hideg kályha vonja el a hő jelentős részét, beigazolódni látszik. Amennyiben valóban ez a probléma oka, akkor valószínűleg, de nagy sajnálatomra, lebontásra lesz ítélve.
Köszönöm a választ.
Üdv

Csatolmányok

Én biztosan nem bontanám el ha jó, habár nem épp egy szép darab. Tetemes költség egy ilyent megépíteni és ki tudja mit hoz még az élet.... Minden esetre mint "hűtő hatás" csak úgy működik ha a belsejébe áramlik a hideg levegő ez pedig csak a kéményen keresztül történhet ami a kéményjárat ideiglenes lezárásával egyszerűen megoldható.
Csak most olvastam a bejegyzést. Tehát, tegyek egy próbát, és a padláson a kéménytisztító ablaknál zárjam el a levegő útját? Szerinted ?
Igen,de pl láttam olyant hogy beton járdalapot ültettek a kémény tetejére habarcsba és így az eső se tudott bele potyogni a kéménybe ( ha nem lenne védelme ez ellen) . Nyilván a kályhán ( ajtón belül) jelezve ezt ha egyszer valaki olyan gyújtana be akkor ne füstölő legyen a szobából. Tulajdonképp máshol nem tud a kályha belseje a hideg levegőtől lehűlni csak a kéményen keresztül, tehát így egy "díszes válaszfallá" válik a kályhád.
Hú, mindenki ennyit tud erről
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 25 vendég