Ezermester Fórum

Kérdések és válaszok minden más témában, vagy amit nem tudsz besorolni
23 hozzászólás Oldal: 2 / 2
Szia!

Én még csak gondolati szintben jutottam el oda, hogy kéne valami ilyesmit gyártani, le a kalappal, hogy megcsináltad!
:) Egy dolog viszont aggaszt, ami a patronos verziónál is visszatérő problémám volt: a kiszúrótüske mögött, a szifonfejben lévő gumi, ami a CO2-t hivatott "egyenirányítani" a palack belseje felé.(ami egy csavarral szedhető ki a tüske eltávolítása után) Ezt tapasztalatom szerint elég szar minőségű gumiból csinálják, és nekem rendszerint szivárog a 2. patron betekerése után (2l palack), még az új is. Ha jól sejtem, nálad maradt ugyanez a gumi, és fixen rá van szerelve a töltőcsonk? Mert ebben az esetben hogy cseréled a gumit?
Olyasmi megoldáson gondolkoznék, hogy a csonkba valami visszacsapó-szelepet beépíteni, akkor már lehetne akár véglegesen is rajta. Vagy valamit rosszul értelmeztem a leírásodból?

Amúgy nagyon tetszik a cucc! :)

Üdv,
kogabe
Szia Kogabe

Ahogy írod, az a gumi is gyenge pontja a szifonoknak, a patronos megoldásnál a patronban lévő 60 bar nyomás minden szemetet, fémtörmeléket beprésel a gumi alá plusz a hirtelen kitáguló gáz merevre fagyasztja a gumi alkatrészeket.
Az én megoldásomnál a gáz 8-9 bar nyomáson lassan, folyamatosan folyik a szifonba, ezért is kell rázogatni a szifont (napi tartály híján) hogy az 1,4g/liter gázt elnyelje a víz.
Magy a csonk nem fixen rögzített, ha megfigyeled a képeken az eredeti patrontartóba van beragasztva.
Hogyha szükséges bármilyen alkatrész cseréje ugyan úgy lehetséges mint eredetileg.
Semmi változtatás nincs a szifonon, minden eredeti állapotban van egyedül a patron betekerő lett félbevágva és a gyors csatlakozó beragasztva.
Most már majd nyolc hónapja használom minden probléma és meghibásodás nélkül. Tényleg egyszerű mint egy faék.
Nyugodtan csináld meg ha nagy bubisvíz fogyasztó a család és mint írtam már megtérült a befektetés (7 hónap alatt még a 300ft patronárral is).

Sok sikert
Üdv: Sipi

Csatolmányok

Vagy három éve készítettem egy kis szódagyártó rendszert.
Van egy 5 kg-os Co palackom , ez adja a gázt.
Tartálynak egy régi visszaválthatós 2 l-es palackot használok.
A palackra készítettem egy erősebb PET palack kupakból csatlakozót.
Működött , de az volt a probléma, hogy mindig le kelet tekerni a kupakot , úgy tölteni ki .
Hamar elment az ereje.
Pár napja elmentem egy szódás boltba , ott 500 Ft.-ért vásároltam , három db. 2 literes szódás palackot.
Ezeknek a ki spriccelő nyílásába fúrtam 7-es menetet.
Ezen van egy, talán negyedes csatlakozó , ami csatlakoztatható a Co rendszerhez.
Most úgy működik , hogy feltöltöm vízzel a palackot , illetve a felső vállig, hogy maradjon hely a Co-nak.
Aztán a Co-t nyomatom a PET palackos csatlakozón keresztül 8 atm-val. vagy háromszor közben rázogatom.
Utána helyére csavarom a fejet, majd megfordítom a palackot és újra engedek bele Co-t a ki spriccelő nyíláson át, közben benyomom a fejen lévő indítót.
Most már tökéletes a rendszer. Teljesen ki tudom nyomatni a palackból a szódát.
Csak hegyi forrásvizet használok.
Üdv!

Én most építem a "Kodak" által is már kifejlesztett szóda-utántöltő-egységet!
Eddig Soda-stream gépet használtam, azt is már nagy palackról töltöttem, - de most visszatértem az 1 literes szódásszifonhoz!
A fejlesztés elején még minden este fröccsöztem, - de most már csak max hetente, vagy kéthetente egyszer tehetem, mert eszméletlenül húzta fel a bor a vérnyomásomat, - úgy, hogy 3 fajta gyógyszert is szedek rá! - Tehát most ezért fejlesztem 1 literes szódásszifonhoz a gépet, mert az pont elég nekem egy alkalommal!

Valamint! Jelenleg desztillált vizet használok a szódához! - Húúú - ugyan annak a bornak sokkal finomabb az íze desztillált-viz-fröccsként! (Ezt csak mondom, de nem kell követni az én hülyeségem , - de most valóban hiszek a desztillált vízben, - csak azt fogyasztok! :-) )

Ennyi idő távlatában (Látom 2017-18-as hozzászólások) is szeretnék gratulálni minden sikeres projektet kifejlesztőnek, - -s szívből köszönöm, hogy megosztottátok a tapasztalatotokat! Főleg Kodak, köszönöm a lelkes pontos tájékoztatást!

Egészségetekre!
OFF: jó fröccs csak 10 Bár-os szódából van! :-)
Sziasztok!

Én is elkészítettem a szifon töltőt, köszönöm az ötleteket! Kicsit módosítottam az itt látott csatlakozón, mert nekem a Ø9 mm-es töltőcsonk tönkretette (elvágta) a szifonfejben a nyakgumit. A végét a csatolt képeken látható módon "szűkebbre" vettem és így már jó.

Az első adag szódavizem élvezhetetlenül rossz lett és nem értettem miért, úgyhogy beletöltöttem annyi CO2-t amennyit csak bírtam. Felment a nyomás egészen 12 bar-ig és még mindig nem nyitott ki a (biztonsági)szelep. Sokkal buborékosabb lett, de nem lett a víz eléggé savanyú, úgyhogy elkezdtem gondolkodni (előbb kellett volna) és eszembe jutott, hogy a meleg víz kevesebb gázt tud oldani, mint a hideg víz. Megmértem, 27 °C volt a csapvíz. :) Na meg nem biztos, hogy jó ötlet perlátoros csaptelepen keresztül feltölteni, mert nem levegővel akarom dúsítani a vizet, hanem CO2-al. Szóval kipróbáltam 1-2 °C közelébe hűtött vízzel és mindjárt jó lett sokkal kevesebb gáz beletöltésével is. Találtam egy táblázatot a víz hőmérséklete és a gázok oldhatóágáról, amiből látszik, hogy kb. dupla annyi CO2-t tud oldani az 5 °C víz, mint a 25 °C. Szóval azóta előhűtöm a csapvizet.

x g gáz / 100 g víz | 0 °C | 20 °C | 40 °C | 80 °C
oxigén | 0,0069 | 0,0043 | 0,0031 | 0,0023
szén-dioxid | 0,3346 | 0,1688 | 0,0973 | 0,0576
kén-dioxid | 22,83 | 11,28 | 5,410 | –
ammónia | 89,50 | 53,10 | 30,70 | –
hidrogén-klorid | 82,30 | 72,00 | 63,30 | 56,10

Viszont az itt korábban leírtakat a 7-10 bar-os szódákról nem tudom értelmezni. Kipróbáltam 10 bar-al a 2 literes szifon feltöltését és még percek múlva is ment bele, ha ráztam. Végül meguntam és lemértem, hogy mennyivel lett nehezebb a szifon. Közel 50 g gáz ment bele, ami igencsak pazarlás, és nem lett érezhetően savanyúbb a víz, csak a szabad gáz lett benne több. Utánaolvasgattam kicsit a szikvíz gyártásnak és kiderült, hogy a szódavíz CO2 tartalma minimum 7 g/l és a palackban 4-5 bar nyomás van:
https://www.szodakiraly.hu/a-szodavizrol/

Én azóta nem a nyomást figyelem, hanem 1 g osztású konyhamérleggel mérem, hogy mennyi gáz ment bele és a 2 litreres palacknál 20 g körül megállok. Elvileg patronból is kettőt csavarnánk bele, ami 16 g gáz. Ennyit 6 bar-ra állított reduktorral is bele lehet engedni.

Csatolmányok

Attól tartok, ezen a ponton igazat adok Lali bátyónak (még az elején szólott). Nagynyomású berendezésre méretezési előírások vannak. Egy normál patron 60 bar. Kiengedésekor lefagy, hideg anyagra vonatkozó anyagminőségek jönnek szóba. Talán beszereznék egy új rendszert, és a régit valamilyen újrahasznosításban alkalmaznám (pl. levágnám az alját, és lámpabúrának volna szép). Mindenesetre valami más megoldást keresnék.
Jók ezek a megoldások, de kicsit bonyik.
Van egy új ötletem, részben már kész.
Lényege:
a nagypatronos szódagépet használom fel töltésre és
a töltés mint a szódásoknál a kifolyó csövön keresztül történne.
Ezzel a résszel vagyok elakadva.
Valami kupos fészekre gondolok gumi betéttel és szorító bilinccsel.
A szódagépet nem barmolom szét, továbbra is használható marad.
Buktató a szódagép CO2 " csöcse" nem fér be a képeken látható tömlőbe, ezért egy
+ csőtoldat szülséges.
A képek magukért beszélnek, kérdésre kiegészítem.
Alapanyagok: egy szódgép palack, egy rossz szifonfej ( vagy jó), víz flexi tömlő és apróságok.
Lefürészelendő a palack menetes része és a szifonfej töltő része.
A patron becsavaró, majd a könnyebb csatlakozást segíti.
Próbálkozoztt már valaki efféle móddal?

Csatolmányok

Fontos részlet még, hogy a levágott szódás palack menetes részébe egy közdarabot kell készíteni, esztergálni. Mutatom az általam elkészített közdarab méreteit.

Csatolmányok

23 hozzászólás Oldal: 2 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 9 vendég

cron