Ezermester Fórum

Kérdések és válaszok minden más témában, vagy amit nem tudsz besorolni
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Tisztelettel üdvözlöm az olvasót!
Egy alternatív kapcsolóról két kivezetés („A” és „B” lámpa) lehetőség van a házamon.
Az „A” kivezetéshez egy fázis(F1), a nulla és a föld van kivezetve.
A „B” kivezetéshez szintén ki van vezetve az F1 fázis, a nulla és a föld, valamint még egy fázis(F2).
A kapcsoló egyik állása mellett az F1 kivezetésben jön a fázis, a másik állása mellett meg az F2 kivezetésben jön.
Egy mozgásérzékelő hatására bekapcsoló lámpával, meg egy mozgásérzékelő nélküli lámpával az alábbiakat szeretném megoldani:
Az „A” kivezetés helyére a mozgásérzékelő nélküli lámpát kötném be, tehát az ott kivezetett F1 fázishoz.
A „B” kivezetés helyére a mozgásérzékelő hatására bekapcsoló lámpát kötném be úgy, hogy az F2 fázis a mozgásérzékelőn keresztül érvényesüljön, tehát a kapcsoló kettes állása mellett, de azt szeretném, hogy a kapcsoló egyes állása mellett folyamatosan égjen, tehát kikerülve a mozgásérzékelőt, az F1 fázist is bekötném.
Így a kapcsoló egyes állása mellett mindkét lámpa égne folyamatosan, és úgy gondolom, hogy a kapcsoló kettes állása mellett mindkét lámpa a mozgásérzékelő hatására működne csak, tehát, ha mozgást érzékelne a mozgásérzékelő.
Ha valaki tud rá válaszolni, azt szeretném kérdezni, okozna-e ez a bekötés problémát?
Ugyanis a kapcsoló kettes állása mellett mindkét lámpa a mozgásérzékelőn keresztül kapna fázist, viszont az egyes állása mellett, a mozgásérzékelőt kikerülve kapna mindkét lámpa fázist, de a mozgásérzékelő kimeneti oldala is fázist kapna.
A falon belüli vezetékezést nem tudom megváltoztatni.
Üdv!

Elsőre kicsit faramuci, de van némi aggály.
Alapvetően két problémát kell megoldani.
Az első. Nem írta, mekkora teljesítményű lámpákról van szó, és LED-es vagy még hagyományos feszített szálas reflektor, mert ez utóbbi miatt adódhatnak főként a problémák. A mozgás érzékelős lámpákban valóban egy kis méretű relé oldja meg a reflektor működtetését. Elsősorban ezt kellene leellenőrizni, hogy elbírja-e a két reflektor teljesítményét. A ráírt A-érték a maximális kapcsolható áram, voltaképp a az összegzett telj.értéket kell elosztani 230V-al, és ha a kapott érték magasabb a relén feltüntetettel, akkor egy segédrelét kell a körbe beiktatni, a szükséges kapcsolás elvégzéséhez. Erre nincs ismeret, elegendő-e a rendelkezésre álló hely.

A másik az alternatív kapcsoló. Általában 1 kVA teljesítményre számolunk a kapcsolóknál, nagyobbat már közönséges kapcsolóval nem tanácsos működtetni, mert az érintkezők a kapcsolások során esetleg beéghetnek, rosszabb esetben rossz érintkezés miatt nagy átmeneti ellenállás, majd olvadás, és akkor itt nem folytatnám. Akár honnan is vizsgáljuk, a kapcsolt teljesítmény a kapcsolón át záródik.
Ha ledesek, akkor ez nem áll fenn, és a relé mindkét lámpa kapcsolására alkalmas.
A mozgás érzékelős lámpában a jelölt F1 vezetőt a lámpára, a F2-t a lámpa betápkörére kell kötni. F1 működtetése esetén nem lesz visszatáplálás a relé érintkezők nyitott állapota miatt a érzékelő áramkörére, míg a másik esetben a relé működése egyben a F1 vezetőn a másik lámpát is működteti.
Sok sikert a kivitelezéshez!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Tisztelt Jmedvegy!
Nagyon köszönöm a mindenre kiterjedő választ, és az óvatosságra intést is.
A mozgásértékelős lámpába egy maximum 10 Wattos LED izzót vásárolok, a másik lámpában meg egy 10 Wattos energiatakarékos izzó van.
Mivel nem ismerem a mozgásérzékelő belső áramkörét, nekem a legfőbb kérdés az volt, hogy F1-re kapcsolva a mozgásérzékelőre milyen hatás érvényesül. Nem következik-e be rövidzár, vagy a mozgásérzékelő tönkremenetele.
Még egyszer nagyon köszönöm. Mindenre kiterjedő választ kaptam.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 22 vendég