Ezermester Fórum

Kérdések és válaszok minden más témában, vagy amit nem tudsz besorolni
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!
Nagyméretű faszobrot még sosem készítettem, de most hozzájutottam két 50 éves cseresznye rönkhöz, kb. 1,5 m hosszúak, és a szárításához kérném a segítségeteket.
Nem tudom, hogy miként szárítsam, hogy a későbbiekben ne repedezzen. Ezen az oldalon annyit tudtam kibogarászni, hogy ugye a végein távozik a nedvesség, és annak nedvességét időnként pótolni kell. De honnan tudhatom, hogy mikor? És ezt a folyamatot meddig kell csinálni? A fákat nyár közepén vágták, de sajnos csak szeptember végén került a műhelybe. Jelentős repedés még nincs rajta.
Válaszokat előre is köszönöm.
Üdv!

Foglalkozom fával, de nem szoborkészítés okán. Az nekem nagy lépték... :) Nem kívánom elkeseríteni, de a kültérre készülő szobrok előbb-utóbb mind berepedeznek.
A fa szárítása okán valóban a végek lezárása a legfontosabb, hiszen az átvágott rostokon gyorsan és hamar távozik a víz, különösen a végeken, így itt zsugorodik a leggyorsabban az anyag. Másik veszélyes pont a bélhúr. Innen teljesen véletlenszerűen indulnak ki repedések, melyek akár a külső kéregig is eljuthatnak, amik a további megmunkálást erősen korlátozzák. Mivel cseresznyéről van szó, valamilyen nemesebb kerti fajtáról, két dolog biztosra vehető. A törzse tekeredik, szárítás során anyaga befülledésre hajlamos. És persze száradást és megmunkálást követően is az anyaga állandóan mozog. Ezért van az, hogy éppen erezete miatt inkább furnérként használják fel. Vagy ahol a mozgás nem jelent gondot, valamilyen szempontból...
Alapesteben én középen ketté hasítanám, de akkor nem lesz belőle szobor :) . Valamilyen módon a belső bélhúrt valahogy kifúrnám a teljes hosszban, megakadályozandó a belsőből kiinduló sugárirányú repedéseket. A végeket egyelőre nem, de tavasszal mindenképpen lezárnám, pl vizes paraffinnal, esetleg marha faggyúval. Célszerű lenne alánézni néhány helyen a kéregnek, nem-e indult be alatta gombásodás, elszíneződés, ha igen, talán még nincs veszve semmi, a kérget is eltávolítanám. A gond az, hogy a legnagyobb nedvesség idején, nyár közepén került kivágásra. Mindenképpen esőtől védett, közvetlen napsütéstől árnyékolt, szellős helyre tenném pihentetni. Hivatalból régen 1-2 cm-re egy évet számítottak, ebben az esetben, ha minden jó megy, talán 4-5 év múlva érdemes belefogni a megfaragásába, de a fenntiekre mindenképpen lehet számítani. Ekkor a felső lyukba egyszerűen csak egy saját anyagából készült dugót kell beragasztani, vagy pusztán beütni. Adott esetben még időkapszula berakására is mód nyílhat, és akkor a furat már nem is olyan hiábavaló volt.

Sok sikert!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Válaszát köszönöm!

Felötlött még bennem az a lehetőség, hogy bizonyos telepeken foglalkoznak gőzöléssel. Egy ilyen eljárásnak esetemben lenne értelme?
Üdv!

Lenne, de ahhoz szintén fel kellene vágni, az előzőhöz hasonlóan. Vélhetően vállalnak egész rönköt is, megfelelő ellenszolgáltatásért cserébe, viszont lehet, megkérik az árát. Itt előbb gőzölik, aztán szárítják, meg kell próbálni.
Sok sikert!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 16 vendég

cron