Sziasztok, új tag vagyok a klubban!
Ép az infrahangok után kutakodtam, amikor ráakadtam erre a fórumra.
Én is hallom ezt a monoton pulzáló dízelmotorra/szivattyúmotorra emlékeztető hangot, és minden tématagnak együttérzésem!
2011-ben, éjszakánként figyeltem fel a hangra, azóta hallom, változó hangerővel.
Ma reggelre (2015. január 29->30) nálam is csend volt éjszaka.
Pilisborosjenőn lakom egy hegyoldalon, ahonnan Ferihegytől a budai hegyekig full panorámám van, Parlament, Gellért hegy, stb.
Én úgy érzékelem, hogy a hang Budapest felől jön (dél, dél-kelet, Ferihegy?), de van a faluban 2 gyógyszergyár, amik éjjel-nappal üzemelnek, eddig azt sem tartottam kizártnak, hogy valami szellőztető rendszer, vagy gyártósor okozza a zajt, bár így hogy sokan küzdenek ezzel a zajjal, lehet hogy más a forrása, vagy egészségügyi alapja van.
A jelenség nálam is ugyanaz, ahogy többen leírtátok: Új építésű házban lakunk, bent a házban minden szinten, még az ablak nélküli pincehelyiségekben is érzékelem a hangot, a hálószobámban és a szintén Budapest felé néző nappaliban a legintenzívebb.
Ablakot kinyitva, kihajolva nem hallom a hangot, kint a szabadban is csak néha, de a faluban autóban többször hallottam már, parkolóban várakozva.
Van egy budapesti Nyugati pu. melletti lakásunk, ott nem hallom a zajt, és a szüleimnél egy borsodi határmenti kisfaluban sem.
A többetek által leírt folyamat nálam is ugyanúgy zajlott le:
A zaj észlelése után, a házon belül kerestem a forrást. Nagyon jó hallásom van, a szpotlámpák/légkondi transzformátorainak hangjától kezdve, a keringetőszivattyú hangjáig minden szart meghallok. Áramtalanítás nálam is megvolt, ki-be sétálás a lakásból, szomszédoknál üzemelő gépekre gyanakvás, stb.
Mivel elég sok vasbeton van a házban, egy ideig arra gyanakodtam, hogy a sziklás terep áthozza valahogy a rezgést/zajt és a ház sugározza ki magából ezt a zajt a vasbetonnak köszönhetően.
Épp valami eszköz után kutatok, hogy a közeljövőben csináljak egy hangfrekvencia mérést.
Az egészségügyi vonalra visszatérve: Én főleg a bal fülemmel hallom, de néha a jobbal is, azzal nem olyan intenzív, úgyhogy bal oldalamon alszom főleg.
Ha nagyon zavar, akkor füldugó, nálam működik.
Gyerekkorban nálam is voltak fülproblémák, felszúrás, majd felnőtt korban is többször volt középfülgyulladásom.
Azt sem tartom kizártnak, hogy valami nyaki érben lezajló érelmeszesedési probléma állhat a háttérben, bár ezt kizárná, hogy kb. a 21-22:30-as idősávban gyengébb, vagy nincs a hang, (erre csak néhány napja figyeltem fel), arra gyanakodtam, hogy valahol ilyenkor van a műszakváltás, és leállnak a géépek.
Az egészségügyi ok / ipari zajforráson kívül még a légi közlekedésre gyanakodtam, találtam ezt a térképet:
https://www.google.com/fusiontables/emb ... =2&tmplt=2Sokan érzékelik a világban:
http://www.thehum.info/ , és az érzékelések nagyon egybe esnek a repülőgép forgalommal, de úgy áltzalában a civilizációs környezet fejlettségével is sajnos.
Ami feltűnt, hogy Grönland déli csücskén, vagy Hawaii-on is érzékelik, és mindkettő felett intenzív légiforgalom van.
http://www.flightradar24.com/59.01,18.52/2Végig olvasva a topicot velem együtt 36 embert számoltam meg, ami talán kizárja, hogy egyszerre hülyülünk meg...