Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
10 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Vettünk, egy akryl zuhanytálcás, félkörives hátsó falakkal, kétfele nyíló üveg ajtóval rendelkező, hat masszázs fúvókás zuhanykabint, amit mi szereltünk össze kb. egy fél éve, de a problémánk az, hogy a kabin elemek és a zuhanytálca közötti szilikon csak nem teljesen elvát, és kicsordogál a víz, ezenkívül, alól a zuhanytálca szélén levő szilikon elszíneződik, mintha rozsdás lenne, és nem lehet letakarítani. Talán nem jó szilikont, vagy nem szakszerűen használtuk? Kérem akinek van gyakorlata az ilyenfajta dolgokban,vagy saját tapasztalata, segítsen.
köszönettel:fodoranna
Néhány tanács. Először is nagyon sokféle szilikon van, minőségre is. Ilyen helyekre ún. gombásodást gátolt tömítő szilikont kell használni, az legalább 1-2 évig nem kezd az állandó nedvesség miatt elszineződni.
A másik: A szilikon akkor ragad jól fel a felületekre, ha azok nagyon le vannak tisztítva, akár egy kis benzinnel is, és aztán teljesen le vannak szárítva (hajszárítót is ajánlok). Ha a felület kicsit is nedves, nem fog jól rákötni a szilikon, elválik, és mögé csurog a víz.
Le kéne szedni a régi tömítést, és újra csinálni, a fentiek szerint.
Jó munkát!
Hali!
Nekem is ugyanaez a probléma, kissé pepitában. Egy akril magasított saroktálcát vettem, ami a szuper fal illeszkedés miatt a saroktól a végéig 1-1,5 cm hézagot produkál. Namost megvettem a saroklécet, amit szilóval kell felragasztani, de a tálca terhelésekor ez sajnos elválik néhány helyen, ahol is a víz lefolyik a fal mellett a padlóra. Többször próbáltam újra ragasztani, de mindig elengedte. Most próbálkozom valami olyasmivel, ami a tálcára fixen rögzíti, de a falra rugalmasan simul rá, hátha akkor nem folyna be mögé. Ha tud valaki valami spéci cuccot eme megoldásra akkor várom a válaszát.
Jah, én is vettem RAVAK "gombásodásgátlós" szilót, de az is gombásodik :shock:
Üdv
Sziasztok!

Nekem hasonló a problémám. Az új kád körbetömítését elvégezve oda is kenődött ahova nem kellett volna és azt tanácsolták , hogy hagyjam megkötni, majd utána szedjem le, de ezt a szilikon nem tudta!
Képtelenség leszedni földi módszerekkel, arról nem beszélve, hogy a csempe fugázó még el is színezte. Ha van valakinek ötlete hogyan távolítsam el akkor hálás lennék a jó tanácsért!
Köszönettel Nyiszi.
Üdv!

Tanácsként annyit szeretnék megadni, hogy aki szilóval akar valamit szépen eldolgozni, azért egy kicsit jobban fel kell rá készülni. Sajnos, mint mindennek, ennek is megvannak a maga határai.
Sajnos 1 cm rést berakni ezzel szinte lehetetlen. Viszont a ilyen jellegű paszták eldolgozásánál ajánlom a következőket:
Készítsünk elő egy befőttes, vagy egy levágott ásványvizes palack alját, amibe legalább fél liter vizet tudunk önteni, egy ecsetet, egy ferde irányban levágott 16-20 mm átmérőjű csövet (pl. villanyszerelők által használt védőcső), mosogató szert, egy tiszta rongydarabot, amit nem sajnálunk később eldobni.
- A kiszilózni való rést és környékét inkább alkohollal tisztítsuk meg előzetesen, a mosóbenzin vagy benzin után esetenként maradhatnak vissza olajos foltok, de az egésznek PORSZÁRAZNAK kell lennie.
- Vizet töltve az üvegbe, adjunk hozzá némi mosogatószert és keverjük fel az ecsettel.
- Sziliplaszt csőrét úgy vágjuk le ferdén, hogy a ferde nyílás nagyjából a kitöltendő rés vastagságának feleljen meg.
- Kinyomópisztollyal nyomjuk a kívánt helyre az anyagunkat. Szakaszosan haladjunk, ne akarjuk az egészet egyszerre megcsinálni. :D
- Ecsettel a mosószeres vizet fröcsköljük a szilikonra illetve a felette és alatta lévő felületekre, mindkét oldalon, ahol végeztünk, de vigyázva, hogy a még el nem készült részek szárazak maradjanak!
- A csövet mártsuk a mosószeres vízbe, és ferdén tartva húzzuk el a felesleges anyagot. Ha túl sok van már a csövön, nem szép a kapott felület, az üvegben mossuk le a felesleget, a maradékot töröljük le a ronggyal, majd újra nedvesítve a csövet, folytassuk a munkát.
- Az előző lépéseket ismételgessük, amíg be nem fejeztük a munkát.
Remélem érthető az eljárás, és ha nem is oldja meg a gombásodás problémáját, viszont a kialakult homorú felületen nem tapad meg a víz, ha megfelelően dolgoztunk, korrekt az alsó részhez is a tapadás, és így a gombásodás esélye is kisebb.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
köszönjük a tanácsot a szilózással kapcsolatban, . A már elrontott szilópacákkal azonban még mindíg nem bírok :?
Nem tudom hogyan lehet eltávolítani mert az új kád szélére úgy ráragadt hogy jobban sem kell... Ha van ötlet kérlek osszátok meg velem.
Nyiszi.
nyiszi írta: ... A már elrontott szilópacákkal azonban még mindíg nem bírok :?
Nem tudom hogyan lehet eltávolítani mert az új kád szélére úgy ráragadt hogy jobban sem kell...

Üdv!

Ez a klasszikus: "Az egyik szemem sír, a másik meg nevet." szituáció. Itt már csak az ecetes olló maradt megoldásnak :D
A jó hír, hogy jól csináltad a szilózást, mert most már ragad, mint atom :) , és az istennek sem bírod leszedni. Tanácslom az elrontott részt ne bántsd, mert ha megpróbálod mechanikailag valahogy leszedni, megsértheted a kád szélét, felületét, az viszont csak új darab vásárlásával javítható. Ma már szinte mindent feltaláltak, kémiai úton való eltávolítást - ha létezik ilyen - pedig azért nem, mert az magát a kádat is károsíthatja, akár jobban, mint az előző. Bár hozzáteszem, abból a feltételezésből indulok ki, hogy acryl de legalábbis valamilyen műanyag kádad van.

A rossz az, hogy most várhatsz pár évet, mire a sziloplaszt kissé elfárad, romlik a tapadása, és akkor esetleg darabonként le tudod szedni. Viszont ha jól tömít, és csupán esztétikai gond, akkor próbálj megbarátkozni vele. Ha nagyon zavar, megpróbálhatod, hogy levágva a nagyobb foltok tetejét, nem sértve a kádat, síkba dolgozni a "elrontott részt", és a lenti-fenti módszerrel szélesen elszilózni. Garancia nem várható rá, viszont szinte zabálni fogja a tubust. Hangsúlyozva, saját tapasztalat alapján, légyen bmilyen sziloanyag is, az nagy, széles hézagok tömítésére nem alkalmas.
Konkrétabb tanács szvsz csak a helyzet pontos ismeretében adható. Tekintsd ezt a helyzetet amolyan iskolapéldának, és legközlebb már sokkal jobban fog sikerülni.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Kedves Jmedvegy!

Köszönöm a tanácsot és a bíztatást. A kádam egyébként zománcos és állítólag létezik szilikon higitó, de már én is úgy vagyok vele, hogy megszokom mint, hogy nagyobb baja legyen . Mégegyszer köszi. Szép napot !
Nyiszi.
Kedves Nyiszi!

Örülök, hogy segíthettem. :D

További szép napot mindenkinek!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
A jövőre nézve egy megoldás, amit üvegesnél láttam: Amikor berakják a thermo üveget a fa keretbe, kinyomják körbe sziloplaszttal, majd felrakják a takaróléceket. A kinyomódott sziloplasztot lefújják Clean ablaktisztítóval és tiszta ruhával egyszerűen letörlik.
10 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 66 vendég