Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
15 hozzászólás Oldal: 1 / 1
kedves ezermester kollegák!
egy vidiás körfűrészlap (Yato 300x96x30) élei olyannyira elkoptak, hogy már a legpuhább fenyőfa megmunkálása is egyre nehezebben sikerül. Vezető melletti pár centis szélező vágáskor már végig égeti az anyagot és bizony a vágott felületen ott hagyja a nem éppen kevés utócsiszolással eltüntethető tárcsanyomokat. Szeretném tudni, hogy lehetséges e még köszörüléssel "sima" fogazatúvá élezve tovább dolgoztatni ezt a vidiás fürészlapot, vagy hagyjam békében kimúlni ha már egyszer megtette a magáét. üdv
Üdv!

Hát nem tudom, hogy fogod értékelni, de gazdaságilag majd megoldod.
Az égés az általad említett életlenségből adódik, ha valóban igényes, valamire való munkát szeretnél, akkor már most cseréld ki a körfűrész lapt, mivel az égés az egyik legnehezebben eltávolítható a fa anaygokból. Minél "puhább", annál mélyebb a beégés. Ebben az állapotában talán tüzifavágásra, talán...
A körfűrész lap vidia betéteit nem egyszerű eset megélezni. Legyen váltó vagy egyenes fogazású, az egyes fogakat egy körfűrészlap-élező gépen szokás megköszörülni, ahol a fog geometriájának megfelelő szögben, az eltérő oldalra hajlott fogakat rendre megköszörülik, hogy azok egyformán dolgozzanak vágáskor. A fog anyaga miatt csak nagy keménységű - ahol én éleztetek pl. gyémánt kővel dolgoznak - köszörű kő jöhet szóba. A köszörülés általában a fogak számára megállapított, az említett helyen 20Ft/fog. Ez esetedben 96*20=1920 Ft. Ettől helyileg lehetnek le vagy fel eltérések.
Sajnos tapasztaltom szerint, és ebben nálam a Yato is beletartozik, az olcsóbb szerszámokban használt fém keménysége csapnivaló. Persze akadhat kivétel, függően mire és hol használjuk. De ez a saját személyes véleményem. Egyénileg, a "multiszerszámos" élezés itt nem megoldás, mivel a lap fogai "megeszik" a kis köszörű korongokat, és igazán él az előzőek alapján, nem képezhető, különösen nem egyforma. Alakos köszörűvel lehet körfűrész lapokat köszörülni házilag, nekem is van ilyen, viszont azok nem vidia betétesek :( .
A famegmunkálásban használt szerszámok nagy ellensége a hő. Ha "megég" a szerszám éle, az nem csak pillanatnyilag a él élességének elvesztését, hanem az él felhevülésével, annak szilárdságát, éltartósságát is befolyásolja. Ezért is nagyon fontos az adott sebességhez vonatkozó előtolási sebesség betartása, vagy megfelelő fordulat megválasztása (ld. felsőmarók, szúrófűrészek). Így egy adott helyzetben hiába éleznek utána, nem jutunk megfelelő eredményre, vagy csak ideig-óráig tart az ki.
Másrészt ezek a lapok általában szélesek is 2,5-3mm vastagságot vágnak ki, így egy tömbösítés során akár 1-1,5 cm is elveszik számunkra, a vágásokat követően.
Ha luc, borovi anaygokat használsz főként, még egy minőségi lapnál is, ezen anyagok gyantássága miatt időközönként tiszta alkohollal célszerű megtisztítani a felületet, mert a lap oldalára égett, ragadt gyanta még éles szerszám esetén is az anyaghoz érve megég, és akkor hasonló problémával fogsz találkozni.

Remélem tudtam segíteni.
További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
köszönöm a részletes ismertetést.
tulajdonképpen a komolyabb felújjitási munkálatokkal már végeztem, úgyhogy ezt leselejtezem. igazándiból van másik lapom is, igaz az is hasonló márka, de barkácsoláshoz megfelel, főleg ha menetközben néha-néha még le is ápolom
üdv
Üdv a lapot kár leselejtezni mert többször is élezhetők a vídia kb 0.5 mmig Keres egy faipari szerszámélezőt,ők a ráéget gyantát is el szokták távolítani.Viszont az éles fogakkal a megmunkálandó felület megint szép lesz.
én is ilyesmire gondoltam, mivel a előzetes számitások szerint cca.2000 Ft. körül lehet az újraéleztetése, addig egy nem is olyan "elismert" márkájú újonan beszerezhető lap is 7000.-Ft- nál ketdődik. köszönöm Gyanta
Sziasztok!

Egy egyszerűnek tűnő kérdésem lenne:

A körfűrészlap méretjelölésében mit jelent a T40?

pl.: körfűrészlap 300×30mm T40 keményfémlapkás

Előre is köszi!

p100
Üdv!
A fogak számát jelzi.

300 = tárcsaátmérő mm,
30= felfogató lyuk átmérője mm,
T40 = fogak száma db.
Üdv! A "T" ha jól tudom a vidia élkiképzésnek a jelölése a "40" az a fogszámot
üdv!
gérvágó fűrész forgórész tengelyéről ledarálódott pár fog. van esély valamilyen javításra, vagy szemét? BA
Üdv!
Ha van szervize a gépnek, vagy alkatrészellátása akkor forgórészcserével megoldható, esetleg pluszban a kapcsolódó fogaskerék cseréjével a javítás. Ha nincs hozzá alkatrész, akkor nagy valószínűséggel nincs sok esély a kuka elkerülésére. Esetleg szerzel egy ugyanolyan gépet, aminek ez a része jó és összeépíted a kettőt.
köszönöm.BA
Üdv
Szerintem csak akkor foglalkozz a javítással ha garis a gép. Ha fizetősben akarod attól tartok hogy majdnem egy másik gép áráért kapsz hozzá forgórészt és a lábad is lejárhatod érte.
kösz mindkét választ.BA
Érdeklődnék a 400-as vídiás körfűrész lapnak mekkora lehet a legnagyobb fordulatszáma?
Üdv!

Első körön azt mondanám, annyi, amennyit a gyártó a lapon maximális fordulatszámként megadott.

A második, kicsit számolós, és az eredmény több tényezőt kell figyelembe venni.
A körfűrészeknél értelmezett egy metszősbesség, ami megadja, hogy adott fordulaton milyen sebességgel vágnak a fűrész fogai. Ez egyenes arányos a kerület és fordulat szorzatával.
A körfűrészre jellemzően a 60-100m/s metszősebesség jellemző, ennek alapján 100m/s alapul véve a fordulatszám 80 1/s illetőleg 4800 1/min-re, 60 m/s alapján pedig 2820 1/min-re adódik.
Nagy fordulaton a vágáskép szebb, viszont a melegedés jelentős, az alacsonyabbon viszont kevésbé melegszik a lap, viszont főként puhafáknál, jelentősebb roncsolással dolgozik a fűrész, ugyanazon előtolási sebességgel számolva. Másrészt befolyásoló tényező az egyidejűleg forgácsoló fogak száma, valamint a rendelkezésre álló teljesítmény.
Ha rövid idejű, asztalos jellegű megmunkálásra van szükség, akkor a magasabb fordulat irányába érdemes mozdulni, mivel ritka a hosszabb idejű igénybevétel, míg egyszerű tüzifa vágás esetén viszont mindenképp az alacsonyabb a javalt. Ezt szolgálják az egyes lapokon kialakított dilatációs rések, mint itt is, így hosszabb használat esetén sem görbül és csavarodik el a fűrészlap.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
15 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 46 vendég